“Jewels”, τρίπρακτη χορογραφία του George Balanchine στο Μέγαρο Μουσικής

Σε μουσική των Gabriel Fauré, Igor Stravinsky και Pyotr Ilyich Tchaikovsky

by Times Newsroom

ΧΟΡΟΣ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ – THE BOLSHOI LIVE FROM MOSCOW

Jewels

Κυριακή 27 Φεβρουαρίου | 17:00

  • Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας
  • Μουσική | Gabriel Fauré, Igor Stravinsky, Pyotr Ilyich Tchaikovsky
  • Χορογραφία | George Balanchine

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών συνεχίζει τις μεταδόσεις παραστάσεων των Μπαλέτων Μπολσόι, με τα Jewels[«Πετράδια»], τη γοητευτική τρίπρακτη χορογραφία του George Balanchine [Ζωρζ Μπαλανσίν] σε μουσική των Gabriel Fauré [Γκαμπριέλ Φωρέ], Igor Stravinsky [Ίγκορ Στραβίνσκι] και Pyotr Ilyich Tchaikovsky [Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι]. Η παράσταση θα προβληθεί σε μαγνητοσκόπηση την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου στις 17:00 στην Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας.

Στο λαμπερό καστ της βραδιάς συμμετέχει η ιδιαίτερα αγαπητή στο ελληνικό κοινό πρίμα μπαλαρίνα Svetlana Zakharova [Σβετλάνα Ζαχάροβα], η οποία στην Γ΄ Πράξη («Διαμάντια») μοιράζεται τη σκηνή με τον Ιταλό Jacopo Tissi [Τζάκοπο Τίσσι], διακεκριμένο Κορυφαίο Χορευτή των Μπολσόι. Λαμβάνουν επίσης μέρος και οι: Evgenia Obraztsova [Ευγενία Ομπραζτσόβα], Anastasia Denisova [Αναστασία Ντενισόβα], Ivan Alexeyev [Ιβάν Αλεξέγιεφ], Klim Efimov [Κλιμ Εφίμοφ], Elizaveta Kokoreva [Ελιζαβέτα Κόκορεβα], Dmitry Smimlevsky [Ντμίτρι Σμιμλέφσκι] και Antonina Chapkina [Αντονίνα Τσάπκινα]. Μαζί τους, το Corps de Ballet του Θεάτρου Μπολσόι.

Η μετάδοση εντάσσεται στο πλαίσιο της συνεργασίας του Μεγάρου με το ιστορικό ρωσικό θέατρο και την Pathé Live, μια σύμπραξη που δίνει τη δυνατότητα στους φίλους της ορχηστικής τέχνης, σε δεκάδες χώρες ανά τον κόσμο, να γνωρίσουν διάσημα έργα του παγκοσμίου ρεπερτορίου μέσα από δορυφορικές προβολές παραστάσεων από τη Μόσχα (The Bolshoi Ballet Live from Moscow).

Jewels

Τρία πετράδια, τρεις πόλεις: η μαεστρία του Balanchine

Ο George Balanchine εμπνεύστηκε αυτό το μοναδικής γοητείας τρίπτυχο, το οποίο υπήρξε έργο-ορόσημο για τη διεθνή του καλλιτεχνική πορεία, ύστερα από μια επίσκεψή του στο περίφημο κοσμηματοπωλείο Van Cleef & Arpels της 5ης Λεωφόρου της Νέας Υόρκης.

Τα “Jewels” αποτελούν έναν ιδιαίτερο φόρο τιμής του θρυλικού χορογράφου στις πόλεις και στις ιστορικές Σχολές Χορού του Παρισιού, της Νέας Υόρκης και της Αγίας Πετρούπολης, οι οποίες διαμόρφωσαν το μοναδικό προσωπικό του ύφος. Τα «Πετράδια» δημιουργήθηκαν για το Μπαλέτο της Πόλης της Ν. Υόρκης (New York City Ballet) και παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο New York State Theatre στις 13 Απριλίου 1967.

Καθεμία από τις τρεις πράξεις των “Jewels” έχει τη δική της ατμόσφαιρα και φέρει το όνομα ενός πολύτιμου λίθου, στον οποίο παραπέμπουν άλλωστε τα χρώματα των εντυπωσιακών κοστουμιών των χορευτών: πράσινο για τα «Σμαράγδια», κόκκινο για τα «Ρουμπίνια» και λευκό για τα «Διαμάντια». Η πρώτη πράξη τιτλοφορείται «Σμαράγδια», τιμά τη ρομαντική Γαλλική Σχολή Μπαλέτου και βασίζεται σε μουσική του Gabriel Fauré (αποσπάσματα από τα έργα «Πελλέας και Μελισσάνθη» και «Σάυλοκ»). Τα γεμάτα ζωντάνια «Ρουμπίνια» αποτελούν φόρο τιμής στην Αμερικανική Σχολή. Η πράξη αυτή είναι επηρεασμένη από την τζαζ και την κινησιολογία των μιούζικαλ του Μπρόντγουεϋ και είναι εμπνευσμένη μουσικά από το «Καπρίτσιο για πιάνο και ορχήστρα» του Igor Stravinsky, ενός συνθέτη ιδιαίτερα προσφιλούς στον George Balanchine. Η τρίτη και τελευταία πράξη –τα «Διαμάντια»–, η οποία χρησιμοποιεί ως μουσικό υπόβαθρο την «Τρίτη Συμφωνία» του Pyotr Ilyich Tchaikovsky, είναι ένας ύμνος στην Αυτοκρατορική Ρωσία, ένας μεγαλειώδης φόρος τιμής του Balanchine στην κλασική δεξιοτεχνία της Ρωσικής Σχολής, ο οποίος μάλιστα ως χορευτής είχε διδαχτεί το σύστημα της Αγίας Πετρούπολης.

Jewels” [«Πετράδια»]

Μπαλέτο σε τρεις πράξεις

Μουσική Gabriel Fauré, Igor Stravinsky,

Pyotr Ilyich Tchaikovsky

Χορογραφία George Balanchine

Διεύθυνση Ορχήστρας Pavel Sorokin

ΔΙΑΝΟΜΗ

«Σμαράγδια» (πρωταγωνιστικά ζευγάρια) | Evgenia Obraztsova, Anastasia Denisova, Ivan Alexeyev, Klim Efimov

«Ρουμπίνια» (πρωταγωνιστικό ζευγάρι, σολίστ) | Elizaveta Kokoreva, Dmitry Smimlevsky, Antonina Chapkina

«Διαμάντια» (πρωταγωνιστικό ζευγάρι) | Svetlana Zakharova, Jacopo Tissi

Συμμετέχει το Corps de Ballet του Μπαλέτου Μπολσόι

Τιμές εισιτηρίων

8 € (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, πολύτεκνοι) 15 (γενική είσοδος)

Διάρκεια

2 ώρες και 40 λεπτά (με δύο διαλείμματα)

Θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα υγειονομικής προστασίας. Περισσότερες πληροφορίες εδώ:

https://www.megaron.gr/metraprolipsiskatatoucovid-19-stomegaromousikisathinon/


Eισιτήρια

  • 210 72 82 333
  • www.megaron.gr

Πληροφορίες

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com