Κ. Μητσοτάκης σε Κ. Χάρις: Κίνδυνος αποσταθεροποίησης από την τουρκική προκλητικότητα

Εξέτασαν τις προοπτικές στενότερης συνεργασίας στον αμυντικό τομέα που διανοίγονται μετά την πρόσφατη νέα τροποποίηση της

by Times Newsroom

Η συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με την Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, στο περιθώριο της 58ης Διάσκεψης για την Ασφάλεια στο Μόναχο ολοκληρώθηκε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, συζήτησαν όλο φάσμα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων που βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδοόπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε την κ. Χάρις για την πρόθεσή του να φέρει για ψήφιση στη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες την τροποποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) Ελλάδας-ΗΠΑ.

Ακόμη, εξέτασαν τις προοπτικές στενότερης συνεργασίας στον αμυντικό τομέα που διανοίγονται μετά την πρόσφατη νέα τροποποίηση της (MDCA).

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την Αντιπρόεδρο για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και υπογράμμισε τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης από την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας.

Συζήτησαν ακόμα για τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Στο Μόναχο βρίσκεται σε εξέλιξη η Διάσκεψη Ασφαλείας, οι συζητήσεις της οποίας εστιάζουν στην κλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Ουκρανία.

Η συνάντηση Μητσοτάκη- Χάρις θεωρείται προπαρασκευαστική για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και τη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, η οποία πιθανολογείται ότι θα πραγματοποιηθεί την άνοιξη.

H συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ επιβεβαιώνει την στρατηγική σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ, αλλά και το ιστορικό υψηλό, στο οποίο βρίσκονται οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις μετά την τροποποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) σύμφωνα με την Αθήνα.

Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν πως η υπογραφή του τροποποιητικού πρωτοκόλλου της MDCA είχε συνοδευτεί από την επιστολή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, προς τον πρωθυπουργό, όπου υπογραμμίζεται η υποστήριξη των ΗΠΑ στην κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας, αλλά και στα κυριαρχικά δικαιώματα και τη δικαιοδοσία σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή