Κ. Τασούλας: Ανιστόρητοι-απαράδεκτοι οι λίγοι νέοι που εμπόδισαν βουλευτές να καταθέσουν στεφάνι στο Πολυτεχνείο

Δηλώσεις του προέδρου της Βουλής για τα επεισόδια που προκάλεσε μικρή ομάδα νεαρών στην είσοδο του Πολυτεχνείου κατά την άφιξη της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας

by Times Newsroom 1

Την 48η Επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου τίμησε η Βουλή των Ελλήνων. Το πρωί αντιπροσωπεία του Κοινοβουλίου μετέβη στο Πολυτεχνείο και κατέθεσε στεφάνι τιμώντας τη μνήμη των αγωνιστών και των θυμάτων της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και της Δημοκρατίας. Παράλληλα, στην Ολομέλεια της Βουλής, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή σε ειδική αναφορά που έγινε στην Επέτειο του Πολυτεχνείου.

Τα επεισόδια που προκάλεσε μικρή ομάδα νεαρών στην είσοδο του Πολυτεχνείου κατά την άφιξη της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας ανάγκασαν τον πρόεδρο της Βουλής να καταδικάσει από το βήμα της Ολομέλειας «τη συμπεριφορά κάποιων ανιστόρητων και απαράδεκτων πολιτών, νέων ανθρώπων δυστυχώς, ευτυχώς λίγων, οι οποίοι έκριναν ότι έπρεπε να εμποδίσουν την αντιπροσωπεία της Βουλής υπό τον αντιπρόεδρο τον κ. Αθανασίου, να καταθέσει στεφάνι, επικαλούμενοι λόγους τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας».

Ο κ. Τασούλας διερωτήθηκε: «Θα μου πείτε τέτοια επεισόδια, τέτοιες μικροπρέπειες, τέτοιες συμπεριφορές αμαυρώνουν την ιστορική βαρύτητα και διαχρονικότητα ενός κορυφαίου γεγονότος; Αμαυρώνουν τη ζωή μας, αμαυρώνουν την καθημερινότητά μας, τη διάθεσή μας, αμαυρώνουν την αισιοδοξία μας για το ότι πρέπει επιτέλους να ξεπεράσουμε όλα αυτά που μας καθηλώνουν και να αντικρίσουμε τα ιστορικά γεγονότα κατάματα».

Ο πρόεδρος της Βουλής επισήμανε ότι «χρέος μας έναντι του Πολυτεχνείου και έναντι όσων αγωνίστηκαν εκεί μέσα και θυσιάστηκαν και κινδύνεψαν, είναι εν δημοκρατία, με τις αντιθέσεις μας και με τις συνθέσεις μας, να φροντίζουμε για τη βελτίωση της ζωής του ελληνικού λαού, ακόμη και αυτής της μικρής δράκας των 15-20 οργισμένων νέων που σήμερα δεν πρόσβαλαν τη Δημοκρατία, πρόσβαλαν τον εαυτό τους, αγνοώντας ότι με τον τρόπο τους έθιξαν τον ελληνικό λαό στο πρόσωπο των αντιπροσώπων της Βουλής».

Κατάθεση στεφάνου στο Πολυτεχνείο

Νωρίτερα, κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον Β΄ αντιπρόεδρο της Βουλής, Χαράλαμπο Αθανασίου, ως εκπρόσωπο του προέδρου της Βουλής, Κωνσταντίνου Τασούλα, στην οποία συμμετείχαν οι βουλευτές Θεοχάρης Θεοχάρης από τη ΝΔ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Ε΄ αντιπρόεδρος της Βουλής και εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ και Φωτεινή Μπακαδήμα από το Μέρα25, καθώς και ο πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων της Βουλής, Ιωάννης Σιαμπάνης, μετέβη στο Πολυτεχνείο όπου κατέθεσε στεφάνι.

Σε δήλωσή του ο κ. Αθανασίου τόνισε: «Η Βουλή των Ελλήνων τιμά σήμερα τον αγώνα του ελληνικού λαού και ειδικότερα των σπουδαστών μας, για ελευθερία και Δημοκρατία. Ο αγώνας κατά της δικτατορίας ήταν υπερκομματικός, δεν είχε πολιτικό χρώμα. Η ιδεολογία του ήταν μία: αγώνας για κοινωνική δικαιοσύνη, αγώνας για την Ελλάδα, για τη Δημοκρατία. Θέλω να τονίσω ότι κανένα κόμμα, κανένας πολιτικός σχεδιασμός, καμία πολιτική παράταξη δεν αποφάσισε, σχεδίασε ή οργάνωσε την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Η ατομική ευθύνη που χαρακτηρίζει τις Δημοκρατίες, τα κράτη δικαίου ήταν αυτή που διήγειρε τη συλλογικότητα και ένωσε τις φωνές μας. Συνεπώς όσοι προσπαθούν να οικειοποιηθούν τους αγώνες του ελληνικού λαού, το Πολυτεχνείο και το ελεύθερο φρόνημα προσβάλλουν την Ιστορία».

Σχολιάζοντας την ένταση που προκάλεσε ομάδα νεαρών στην είσοδο του Πολυτεχνείου, ο Β’  αντιπρόεδρος της Βουλής δήλωσε: «Τα παιδιά αυτά όταν εμείς κάναμε τον αγώνα, γιατί προσωπικά ήμουν επικεφαλής μιας ομάδας τότε που μόλις είχε τελειώσει τη Νομική και την Ιατρική και μάλιστα ένα από τα ποιήματα που βραβεύτηκε εδώ την πρώτη χρονιά ήταν ένα ποίημα δικό μου με τίτλο “Στον χαμένο αδελφό του Πολυτεχνείου”, τα παιδιά αυτά ήταν αγέννητα ή ήταν στις κούνιες και τα θήλαζαν οι γονείς τους τότε, αλλά η μέρα σήμερα είναι ιερή και πρέπει να τους συγχωρήσουμε και να τους κατανοήσουμε. Ζήτω το Πολυτεχνείο!».

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή