Καινοφανή τρόφιμα: Τα τρία είδη εντόμων που μπορούμε να τρώμε σύμφωνα με την Κομισιόν

Ο «οικιακός γρύλος»,το «κίτρινο αλευροσκουλήκι» και οι ακρίδες είναι οι τρεις τύποι εντόμων που έχουν εγκριθεί ως  στην αγορά της ΕΕ

by Times Newsroom

«Είτε πρόκειται για σνακ είτε για συστατικό φαγητού, γνωρίζατε ότι υπάρχουν τρία έντομα εγκεκριμένα στην ΕΕ ως «καινοφανής τροφή»; Ο «οικιακός γρύλος»,το «κίτρινο αλευροσκουλήκι» και οι ακρίδες είναι οι τρεις τύποι εντόμων που έχουν εγκριθεί ως  στην αγορά της ΕΕ».

Αυτό αναφέρει tweet της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αναρτήθηκε στις 12 Αυγούστου και διαφημίζει την «λιχουδιά» με την αυτονόητη επισήμανση πως ειναι στο χέρι μας αν θέλουμε να τα δοικιμάσουμε ή όχι.

«Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας έκρινε ότι «τα έντομα είναι μια εξαιρετικά θρεπτική και υγιεινή πηγή τροφής. Τα έντομα περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, πρωτεΐνες, βιταμίνες, φυτικές ίνες και μέταλλα και μπορούν να διευκολύνουν τη στροφή προς την υγιεινή και βιώσιμη διατροφή

Η Επιτροπή συνεχίζει να διαβεβαιώνει τους ανθρώπους ότι «η κατανάλωση εντόμων είναι ασφαλής» και απαριθμεί τα περιβαλλοντικά οφέλη, τα οποία περιλαμβάνουν λιγότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, λιγότερη χρήση νερού και καλλιεργήσιμων εκτάσεων και άλλα» αναφέρει η ανάρτηση.Τον Δεκέμβριο του 2021, η ΕΕ  ενέκρινε έντομα για ανθρώπινη κατανάλωση για πρώτη φορά.

Ο Rafael Perez, επικεφαλής της ομάδας   καινοφανών τροφίμων (Novel foods) ανέφερε μεταξύ άλλων, στην ιστοσελίδα της Κομισιόν:

«Μετά από αυστηρή επιστημονική αξιολόγηση που διενεργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) οδήγησε τα κράτη μέλη να δώσουν στην Επιτροπή το πράσινο φως να επιτρέψει σε επιχείρηση τροφίμων, ο οποίος είχε υποβάλει αίτηση   να διαθέσει τρόφιμα με αλευροσκώληκα στην αγορά της ΕΕ .

Στη συνέχεια, η Επιτροπή εξέδωσε τη νομική πράξη την 1η Ιουνίου 2021.

Το σχέδιο νομικής πράξης καθορίζει τις απαιτήσεις επισήμανσης για τα τρόφιμα που θα περιέχουν τα νέα τρόφιμα.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), τα έντομα ως τροφή θα διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην αντιμετώπιση των πολλών προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε και θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τον 21ο αιώνα. Αυτά περιλαμβάνουν το αυξανόμενο κόστος της ζωικής πρωτεΐνης, την επισιτιστική ανασφάλεια, τις περιβαλλοντικές πιέσεις, την αύξηση του πληθυσμού και την αυξανόμενη ζήτηση για πρωτεΐνη μεταξύ των μεσαίων στρωμάτων.

Χάρη στην αφθονία των εντόμων στον κόσμο μας, οι πλούσιες σε πρωτεΐνες και θρεπτικές τους ιδιότητες αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 1% του αποτυπώματος άνθρακα των ζώων και αποτελούν την ιδανική διατροφική εναλλακτική λύση, διευκολύνοντας τη στροφή προς υγιεινές και βιώσιμες δίαιτες και συμβάλλοντας θετικά όχι μόνο στην υγείας αλλά και του περιβάλλοντος μας και συνεπώς του μέλλοντός μας.

Τι είναι τα καινοφανη τρόφιμα

Σύμφωνα με έναν ορισμό, ως «καινοφανές τρόφιμο» (Novel Food) θεωρείται το καινοτόμο τρόφιμο που δεν είχε καταναλωθεί σε σημαντικό βαθμό στην ΕΕ πριν από τις 15 Μαΐου 1997, όταν τέθηκε σε ισχύ ο πρώτος κανονισμός Προβλέπει την σωστή ισορροπία μεταξύ καινοτομίας και ασφάλειας  Αφορά τρόφιμα “διαφορετικά”  όπως τα έντομα, τα φύκια, νέες φυτικές πρωτεΐνες ή παραδοσιακά τρόφιμα από τρίτες χώρες.

  naftemporiki.gr

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή