Κακοκαιρία «Άριελ»: Έρχεται από τη Σικελία και σαρώνει τη χώρα – Ποιες περιοχές κινδυνεύουν, συναγερμός στην Κρήτη

Ένα χαμηλό βαρομετρικό, προερχόμενο από τη Σικελία και κινούμενο αργά ανατολικά, θα προκαλέσει έντονο κύμα κακοκαιρίας το διήμερο Τετάρτης (30/11) και Πέμπτης (1/12), σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

by Times Newsroom

Μάλιστα, με βάση την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης, η οποία εφαρμόζεται από το meteo, το αναμενόμενο επεισόδιο βροχόπτωσης κατατάσσεται στην κατηγορία 4 (πολύ σημαντική).

Κύρια χαρακτηριστικά του επερχόμενου κύματος κακοκαιρίας θα είναι οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες κατά τόπους θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, αυξημένη ηλεκτρική δραστηριότητα και πολύ ενισχυμένους ριπαίους ανέμους. Παράλληλα, πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στους ορεινούς όγκους της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας.

Η μεταβολή του καιρού θα ξεκινήσει από τα νοτιοδυτικά τμήματα της χώρας αργά το βράδυ της Τρίτης.

Αναλυτικά:

– Κατά τη διάρκεια της Τετάρτης 30/11 τα φαινόμενα θα επεκταθούν στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, στην Κρήτη και το Αιγαίο, ενώ την Πέμπτη τα ισχυρότερα φαινόμενα θα εντοπίζονται στη Μακεδονία, τη Θράκη, το Ανατολικό Αιγαίο, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.

– Σημαντικά αναμένεται να επηρεαστούν ο νομός Αττικής και η πόλη της Αθήνας από τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης, με αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης χαλαζοπτώσεων.

– Έντονα φαινόμενα θα εκδηλωθούν στον νομό και την πόλη της Θεσσαλονίκης από τις βραδινές ώρες της Τετάρτης.

– Ενισχυμένοι άνεμοι με εντάσεις 6-8 μποφόρ θα επικρατήσουν στα πελάγη.

– Αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης.

Λόγω των αναμενόμενων μεγάλων υψών βροχόπτωσης σε αρκετές περιοχές της χώρας, είναι πιθανό να υπάρξουν πλημμυρικά επεισόδια.

Συναγερμός για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στην Κρήτη

Προειδοποίηση για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα εξέδωσε η Πολιτική Προστασία Περιφέρειας Κρήτης, που αναφέρει ότι σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων Α.Α. 16/2022/29-11-2022/1200 B της ΕΜΥ/ΕΜΚ, προβλέπεται η έλευση του καιρικού συστήματος με το όνομα “ARIEL” με κύρια χαρακτηριστικά τις τα μεγάλα ύψη βροχής, τοπικά τις μεγάλες ραγδαιότητες, τη μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τους θυελλώδεις νοτιάδες 7-8 μποφόρ, που θα επηρεάσουν κυρίως τη δυτική και νότια Κρήτη από τις νυχτερινές ώρες απόψε Τρίτη 29-11-2022.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση όλες οι υπηρεσίες και τα Τεχνικά Μέσα της Περιφέρειας Κρήτης που αποτελούν τον μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον επιχειρησιακό σχεδιασμό. Επιπλέον υπενθυμίζεται στους πολίτες να ιδιαίτερα προσεκτικοί σε περιοχές όπου εκδηλώνονται έντονα καιρικά φαινόμενα.

Καιρός: Τι λένε οι μετεωρολόγοι για την κακοκαιρία Άριελ

Προ των πυλών βρίσκεται ένα ισχυρό κύμα κακοκαιρίας με βροχές και καταιγίδες και θα μας απασχολήσει από σήμερα το βράδυ.

Κύρια χαρακτηριστικά της νέας κακοκαιρίας θα είναι οι ισχυρές βροχές, οι τοπικά έντονες καταιγίδες κυρίως σε θαλάσσιες – παραθαλάσσιες περιοχές, καθώς και οι τοπικά θυελλώδεις ανατολικοί – νοτιοανατολικοί άνεμοι, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη.

Επιδεινώνεται ο καιρός από σήμερα το βράδυ και από τα νοτιοδυτικά προς τα βορειοανατολικά.

Κύρια χαρακτηριστικά της νέας κακοκαιρίας θα είναι οι ισχυρές βροχές, οι τοπικά έντονες καταιγίδες κυρίως σε θαλάσσιες – παραθαλάσσιες περιοχές, καθώς και οι τοπικά θυελλώδεις ανατολικοί – νοτιοανατολικοί άνεμοι.

Γεωγραφικά διαμερίσματα με τα πιο έντονα φαινόμενα

  • Κεντρικό και νότιο Ιόνιο
  • Πελοπόννησος κυρίως τα παράλια αυτής
  • Στερεά συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής
  • Εύβοια
  • Θεσσαλία – Σποράδες
  • Κυκλάδες
  • Χαλκιδική
  • Ανατολική Μακεδονία – Θράκη
  • Ανατολικό και βόρειο Αιγαίο

Μέσα στην Πέμπτη τα φαινόμενα σταδιακά θα περιοριστούν στα πιο ανατολικά βορειοανατολικά τμήματα και την Παρασκευή πλέον θα μπορούμε να μιλάμε για ουσιαστική βελτίωση του καιρού.

Ακολουθεί χάρτης από το προγνωστικό μας μοντέλο στο οποίο αποτυπώνεται ο όγκος νερού ανά τρίωρο σε τόνους ανά στρέμμα. Τιμές πάνω από 14 με 16 περίπου αυξάνουν τις πιθανότητες για προβλήματα – πλημμυρικά επεισόδια.

Καλό υπόλοιπο ημέρας!

Σάκης Αρναούτογλου: Μεγάλα έως και δυνητικά επικίνδυνα ύψη βροχής την Τετάρτη και την Πέμπτη

Κακοκαιρία αναμένεται τις επόμενες ώρες στη χώρα, με τον Σάκη Αρναούτογλου να κάνει λόγο για μεγάλα έως και δυνητικά επικίνδυνα ύψη βροχής.

«Βροχές αναμένονται στις περισσότερες περιοχές το επόμενο 48ωρο και με κατά τόπους μεγάλα έως και δυνητικά επικίνδυνα ύψη βροχής (χάρτης) και την Τετάρτη αλλά και την Πέμπτη!», όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com