Κακοκαιρία «Άριελ»: Σαρώνει όλη τη χώρα, live η πορεία των φαινομένων – Πού έχει σημάνει το 112

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επέλαση της κακοκαιρίας «Άριελ» σε όλη τη χώρα. Τα φαινόμενα έχουν ενταθεί και το 112 έχει ηχήσει σε πολλές περιοχές.

by Times Newsroom

Το απόγευμα της Τετάρτης (30/11), στους κατοίκους της Χαλκιδικής, της Πιερίας, της Μαγνησίας και της Θεσσαλίας εστάλη μήνυμα από το 112, το οποίο επισημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένονται στις περιοχές αυτές.

Για «επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες) από σήμερα (30/11, 17:00) έως μεσημβρινές ώρες της Πέμπτης 1/12» προειδοποιούν τα μηνύματα που έστειλε το 112 στους κατοίκους.

«Περιορίστε τις μετακινήσεις σας στις απολύτως απαραίτητες & ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», καταλήγει η ειδοποίηση της Πολιτικής Προστασίας.

Νωρίτερα, εκδόθηκε το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).

Πιο συγκεκριμένα:

Σύστημα κακοκαιρίας με την ονομασία “ARIEL”, που οφείλεται σε βαρομετρικό χαμηλό που βρίσκεται νότια της Ιταλίας και κινείται αργά ανατολικά βορειοανατολικά, προκαλεί επιδείνωση του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά τα μεγάλα ύψη βροχής, τις μεγάλες ραγδαιότητες βροχόπτωσης, τη μεγάλη συχνότητα κεραυνών στα θαλάσσια-παραθαλάσσια τμήματα και τους θυελλώδεις ανέμους 7 με 8 μποφόρ. Η κακοκαιρία θα διαρκέσει έως και τις βραδινές ώρες της Πέμπτης (01-12-2022).

Σημειώνεται ότι τα φαινόμενα την Τετάρτη (30-11-2022) θα είναι κατά τόπους ιδιαίτερα ισχυρά στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως νομούς Πιερίας και Χαλκιδικής) και στα βορειοανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας.

Πιο αναλυτικά, ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλώνονται:

Α. Στο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη δυτική και την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια και τη δυτική και τη νότια Κρήτη μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες της Πέμπτης (01-12-2022).

Β. Στην κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και τις Σποράδες από νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης (30-11-2022) μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες της Πέμπτης (01-12-2022).

Γ. Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα την Πέμπτη (01-12-2022) από νωρίς το πρωί μέχρι και το βράδυ.

Ήδη, σε αρκετές περιοχές του Λεκανοπεδίου Αττικής βρέχει, ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις τα πιο έντονα φαινόμενα αναμένονται από αργά  το βράδυ.  Μαρούσι, Χαλάνδρι, Άλιμος, Γκάζι, Παλλήνη, Αγία Παρασκευή όπως και το Περιστέρι, οι Αμπελόκηποι και η Κηφισιά δέχονται σημαντικά ύψη βροχής, ενώ σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα τα πιο έντονα φαινόμενα αναμένονται στην Αττική κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Κλειστά τα σχολεία στην Σκόπελο την Πέμπτη

Με απόφαση του Δημάρχου Σκοπέλου αναστέλλεται η λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων Α/θμιας και  Β/θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Σκοπέλου για την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου.

Η απόφαση πάρθηκε καθώς η περιοχή πλήττεται από ακραία καιρικά φαινόμενα (έντονη βροχόπτωση, θυελλώδεις άνεμοι έως 8 μποφόρ, πολύ χαμηλές θερμοκρασίες) τα οποία θα συνεχιστούν έως και τις βραδινές ώρες της Πέμπτης και θα πρέπει να διασφαλιστεί η ασφάλεια των μαθητών και η αποφυγή ατυχημάτων.

Προβλήματα στους δρόμους λόγω της έντονης βροχόπτωσης

Η κακοκαιρία Άριελ έχει αρχίσει να επηρεάζει έντονα και την Αττική.  Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση από την Τροχαία  έχει προκληθεί μεγάλο μποτιλιάρισμα  επί της λεωφόρου Κηφισού στο ύψος της Γέφυρας Βρυούλων στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λαμία, λόγω της έντονης βροχόπτωσης.

Αυξημένη καταγράφεται η κίνηση στους πιο κεντρικούς οδικούς άξονες του Λεκανοπεδίου Αττικής. Στο κόκκινο βρίσκεται το καθοδικό ρεύμα της λεωφόρου Κηφισίας αλλά και η Κατεχάκη.

Δείτε live την κίνηση στους δρόμους 

Καιρός: Η κακοκαιρία Άριελ χτυπά την χώρα - Πώς κινείται και που σήμανε το 112

Έκτακτο δελτίο σε Ζάκυνθο

Νωρίτερα μήνυμα από το 112 εστάλη σε Θεσσαλία, Ζάκυνθο, Χαλκιδική και Κεφαλονιά εξαιτίας των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων εξέδωσε  η Πολιτική Προστασία της αντιπεριφέρειας Ζακύνθου, καθώς αναμένεται νέο κύμα της κακοκαιρίας “Άριελ”. Μήνυμα και από το 112 για επικίνδυνα φαινόμενα.

Το δελτίο τύπου αναφέρει:

Από την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου, ανακοινώνεται ότι, σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της Ε.Μ.Υ. www.emy.gr , από σήμερα Τετάρτη 30/11/2022 έως και τις μεσημβρινές ώρες της Πέμπτης 1/12/2022 το σύστημα κακοκαιρίας με την ονομασία « ARIEL” θα προκαλέσει περαιτέρω επιδείνωση στο καιρό στη Ζάκυνθο, με κύρια χαρακτηριστικά τα τοπικά μεγάλα ύψη βροχής, τις μεγάλες ραγδαιότητες βροχόπτωσης, τη μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τους θυελλώδεις ανέμους 7 – 8 μποφόρ.

Γίνεται έκκληση σε όλους τους κατοίκους της Ζακύνθου, εάν και εφόσον προκύψουν κατά τόπους έντονα καιρικά φαινόμενα όπως ισχυρή βροχόπτωση και θυελλώδεις άνεμοι, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις ειδικά σε περιοχές που ενέχουν κίνδυνο κατολισθήσεων και τοπικών πλημμυρικών φαινομένων.
Συστήνουμε δε, να υπάρχει ιδιαίτερη προσοχή τις βραδινές ώρες της Τετάρτης !!

Οι οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας 

• Ιδιαιτέρως προσεκτικοί σε φαινόμενα κατολισθήσεων καλούνται να είναι οι κάτοικοι όλων των ευαίσθητων περιοχών που είχαν αντιμετωπίσει παρόμοια προβλήματα στο παρελθόν,

• Επίσης παρακαλούνται όλοι οι κάτοικοι ειδικά των αγροτικών περιοχών, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε φαινόμενα συσσώρευσης φερτών υλικών και αντικειμένων που μπορεί να προκαλέσουν πλημμυρικά προβλήματα σε τάφρους χειμάρρους γεφύρια και ρέματα .
Μετά τις ζημιές που προκλήθηκαν από ανεμοστρόβιλους σε κατοικίες και επιχειρήσεις σε παλαιότερες κακοκαιρίες, παρακαλούνται οι κάτοικοι:
• Να ασφαλίσουν αντικείμενα που μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
• Να στερεώσουν τις διαφημιστικές πινακίδες που τυχόν έχουν αναρτήσει.
• Να ασφαλίσουν τις πόρτες και τα παράθυρα των σπιτιών ή των χώρων εργασίας τους.
• Να είναι προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους.
Τέλος, μικρά πλοία, επαγγελματικά και ερασιτεχνικά αλιευτικά σκάφη, σκάφη αναψυχής, και ναυταθλητικοί όμιλοι, να αποφύγουν τη δραστηριοποίηση τους και να φροντίσουν για την ασφαλή φύλαξη κατά το χρόνο ισχύος της επιδείνωσης.
Για οτιδήποτε νεώτερο υπάρξει από την Ε.Μ.Υ. σχετικά με επιδείνωση του καιρού, θα υπάρξουν νεώτερα Έκτακτα Δελτία Τύπου.
Το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου, είναι σε πλήρη 24ωρη ετοιμότητα, σε συνεργασία με όλες τις αρμόδιες Αρχές και τους προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων.
Παρακαλούνται όλες οι εμπλεκόμενες Υπηρεσίες και οι Εθελοντικές Οργανώσεις να είναι σε ετοιμότητα.

Για την έγκυρη και σωστή ενημέρωση τους όλοι οι πολίτες μπορούν να ανατρέξουν στην ιστοσελίδα της Ε.Μ.Υ. www.emy.gr ενώ τις σχετικές οδηγίες προστασίας, μπορούν να τις πληροφορηθούν, στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
https://www.civilprotection.gr/el
https://bit.ly/2JQnrHI

Για οποιοδήποτε πρόβλημα μπορούν όλοι να επικοινωνούν με τις αρμόδιες αρχές στα τηλέφωνα:
ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΖΑΚΥΝΘΟΥ 199
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ 22100
ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ 269502811
ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ 112

Mήνυμα Πολιτικής Προστασίας στα κινητά της Ζακύνθου για επιδείνωση καιρού
Mήνυμα Πολιτικής Προστασίας στα κινητά της Κεφαλονιάς για επιδείνωση καιρού

Νέα σύσκεψη στο υπ. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Η ενεργοποίηση του 112 για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων προς τους κατοίκους συγκεκριμένων περιοχών, ανάλογα με την πορεία και εξέλιξη της κακοκαιρίας «Ariel» που πλήττει ήδη αρκετές περιοχές της χώρας, αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια νέας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Στο επίκεντρο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό, Χρήστο Στυλιανίδη, με συμμετοχή του υφυπουργού, Ευάγγελου Τουρνά, του γενικού γραμματέα, Βασίλειου Παπαγεωργίου, της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και μετεωρολόγων βρέθηκε η αξιολόγηση των νεότερων μετεωρολογικών δεδομένων που αφορούν στην κακοκαιρία με την ονομασία «Ariel», καθώς και η μέχρι τώρα εξέλιξή της.

Ως εκ τούτου, σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Η ΓΓΠΠ έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας για να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων. Επιπλέον απευθύνει συστάσεις στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή