Καλαφάτης: Στις προκλήσεις και εριστικές δηλώσεις του Ερντογάν απαντούμε με επιμονή, συνέπεια και οικοδόμηση συμμαχιών

«Η ενεργειακή κρίση απαιτεί μια ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση αλλιώς δεν λύνεται» προσέθεσε ο υφυπουργός Εσωτερικών

by Times Newsroom

Στην τουρική προκλητικότητα, στην οικοδόμηση ευρωπαϊκών συμμαχιών της χώρας μας και την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, σε συνέντευξη στη Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης TV 100 και στην εκπομπή «Διάλογοι» με τον δημοσιογράφο Βαγγέλη Πλάκα.

«Απρόκλητα ο γείτονάς μας συνεχίζει να κορυφώνει την ένταση. Μέσα από τις τελευταίες εξελίξεις και τις τοποθετήσεις του Τούρκου Προέδρου και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πράγα φαίνεται καθαρά ποια χώρα έχει δίκιο και ποια άδικο. Ποια προκαλεί την ένταση και ποια με αυτοπεποίθηση και με εδραία την πεποίθησή της και την εμπιστοσύνη της στο Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς Συνθήκες, ουσιαστικά επιχειρηματολογεί και πείθει και τους συμμάχους της», τόνισε σχολιάζοντας την τουρκική προκλητικότητα ο κ. Καλαφάτης, επισημαίνοντας τις δυσκολίες του Τούρκου Προέδρου στο εσωτερικό της χώρας του.

«Ο Ερντογάν έχει τα δικά του αδιέξοδα και τις δικές του δυσκολίες ν΄αντιμετωπίσει στο εσωτερικό. Έχει τις εκλογές μπροστά του. Γνωρίζει ότι υπάρχει ένα κύμα μεγάλης αμφισβήτησης στο εσωτερικό του, όχι μονάχα για τα κοινωνικά θέματα αλλά για την οικονομία. Και όλα αυτά τον κάνουν απρόβλεπτο. Στις διεθνείς σχέσεις και στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, παίζει μεγάλο ρόλο η επιμονή, η συνέπεια και βεβαίως η οικοδόμηση συμμαχιών. Τη συνταγή αυτή ακολουθεί και η ελληνική κυβέρνηση τα τελευταία τρία χρόνια σε παράλογες προκλήσεις, εριστικές δηλώσεις και εκδηλώσεις δράσεων από την αντίπερα όχθη», είπε ο κ. Καλαφάτης υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα έχει κάνει αυτό που έπρεπε και σε χρόνο ανύποπτο. «…Οικοδομήσαμε ευρωπαϊκές συμμαχίες. Ενισχύσαμε σ΄έναν πολύ μεγάλο βαθμό τις Ένοπλες Δυνάμεις μας. Δώσαμε το στίγμα μας με τις εμβληματικές τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού σε δύο πολύ σημαντικά φόρα», υπογράμμισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών.

Ο κ. Καλαφάτης, αναφερόμενος στα μέτρα της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο, έκανε λόγο για καθυστερήσεις τονίζοντας την ανάγκη ενιαίας ευρωπαϊκής λύσης. «Στο ζήτημα της ενέργειας πραγματικά υπάρχουν καθυστερήσεις. Κάτι το οποίο δεν συνέβη για παράδειγμα με την πανδημία. Και αυτό έχει να κάνει και με τις διαφορετικές οπτικές γωνίες από τις οποίες βλέπουν τα κράτη – μέλη το σημαντικό αυτό το ζήτημα. Η χώρα μας, έχει λάβει μέτρα έγκαιρα και τα οποία θεωρούμε ότι είναι αποτελεσματικά στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, ώστε να απαλυνθεί το χτύπημα της ακρίβειας στην ενέργεια στους καταναλωτές», σημείωσε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός, για να συμπληρώσει: «Το ζήτημα του πλαφόν στη χονδρική τιμή στο φυσικό αέριο είναι κάτι το οποίο έχουμε βάλει στο τραπέζι πρώτοι εμείς, πρώτος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Θυμίζω ότι ακόμη και το Ταμείο Ανάκαμψης ήταν μια πρόταση του Έλληνα Πρωθυπουργού. Προσδοκούμε στην επόμενη σύνοδο κορυφής να υπάρξει αποτέλεσμα. Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Φοντ ντερ Λάιεν το έβαλε επίσημα πια στο τραπέζι. Το πρόβλημα απαιτεί μια ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση αλλιώς δεν λύνεται».

 

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή