Καλή επιτυχία στα πιο αδικημένα παιδιά της πανδημίας!

by Times Newsroom 1

ΙΣΧΥΕΙ από αρχαιοτάτων, ισχύει και σήμερα: Τίποτα δεν τελειώνει με τις Πανελλαδικές. Μόνο να αρχίσει μπορεί. Να τελειώσει δεν μπορεί. Ούτε γι’ αυτούς που θα πετύχουν ούτε γι’ αυτούς που θα αποτύχουν.

Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου

ΩΣΤΟΣΟ, φέτος υπάρχουν κάποιες ιδιαιτερότητες. Απ’ αυτές που εμφανίζονται κάθε εκατό χρόνια. Οπως και η πανδημία. Αποτέλεσμα οι φετινοί υποψήφιοι να είναι οι πιο αδικημένοι των τελευταίων πάρα πολλών χρόνων. Ασφαλώς και οι δυσμενείς συνθήκες ισχύουν για όλους τους υποψηφίους. Αλλά όλοι τους είναι αδικημένοι και έχουν κάθε λόγο να το αισθάνονται. Οπως και το ότι η Πολιτεία δεν τους έδειξε το πιο ευαίσθητο πρόσωπό της.

ΕΧΟΥΜΕ και λέμε λοιπόν: 1. Η πλατφόρμα της τηλεκπαίδευσης λειτούργησε, αλλά με προβλήματα. Το βασικότερο όλων η έλλειψη εικόνας. Πώς π.χ. ένας μαθητής έλυνε ασκήσεις Γεωμετρίας ή Τριγωνομετρίας χωρίς εικόνα; 2. Τα σχολεία έμειναν κλειστά, όταν το μισό Υπουργικό Συμβούλιο πίεζε να ανοίξει το λιανεμπόριο. Πέρασαν 5 τραγικοί μήνες προετοιμασίας για τους φετινούς υποψηφιους, οι οποίοι μπήκαν καραντίνα και πέρσι, ως μαθητές της Β’ Λυκείου 3. Σε αυτές τις συνθήκες έμειναν κλειστά τα φροντιστήρια, ενώ άνοιξαν τα αποτριχάδικα και τα νυχάδικα. Σκέπτομαι π.χ. τους υποψηφίους της Αρχιτεκτονικής να κάνουν σχέδιο 4. Μειώθηκε η ύλη κατά 30%, όσο ακριβώς και για τους περσινούς υποψηφίους, οι οποίοι όμως όταν μπήκαν καραντίνα (τον Μάρτιο του 2020) είχαν τελειώσει την ύλη κι έκαναν μόνο επαναλήψεις. Αυτό κατά πάσα πιθανότητα θα εκτοξεύσει τις βάσεις, ακόμα και στις σχολές υψηλής ζήτησης. Σε συνδυασμό με την Ενιαία Βάση Εισαγωγής, η οποία είναι ένα ορθότατο μέτρο, το οποίο όμως θα μπορούσε να περιμένει μια χρονιά, αφού είναι ήδη ψηφισμένο 5. Για πρώτη φορά στην Ιστορία ανακοινώθηκε αλλαγή που θα ισχύσει όχι από την επόμενη χρονιά, αλλά από την τρέχουσα! 6. Εντός αυτού του δυσκολότερου πλαισίου, μειώνονται οι θέσεις στα πανεπιστήμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ωθώντας στην επαρχία παιδιά, των οποίων οι γονείς και οι οικογένειες έχουν πληγεί από την πανδημία.

ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΩΣ συνέβη και το εξής παράδοξο: Βοηθήθηκαν τα παιδιά του ΙΒ, τα οποία δεν δίνουν τελικά εξετάσεις. Παρά το γεγονός ότι ο φορέας του ΙΒ έκανε σύσταση σε όλες τις χώρες να κάνουν κανονικά τις εξετάσεις. Το υπ. Παιδείας αποφάσισε να μη γίνουν και φέτος εξετάσεις για το ΙΒ στην Ελλάδα. Οπως και να το δει κανείς όλο αυτό, δεν μπορεί παρά να συμπεράνει ότι φέτος δίνει Πανελλαδικές η πιο αδικημένη «φουρνιά» υποψηφίων, η οποία δεν έτυχε της δέουσας προσοχής από την Πολιτεία. Το αντίθετο μάλιστα. Η πάρα πολύ σωστή μεταρρύθμιση, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και το αναγκαίο μέτρο της Ενιαίας Βάσης Εισαγωγής, ουσιαστικά υπονομεύεται, αφού τίθεται σε εφαρμογή με την πιο αδικημένη «φουρνιά» υποψηφίων.

ΔΕΝ είναι τυχαίο ότι η συντριπτική πλειονότητα των φετινών υποψηφίων -και οι καλά διαβασμένοι και οι μέτρια διαβασμένοι και βέβαια και οι ελλιπώς διαβασμένοι- «βρίζουν». Και αισθάνονται αδικημένοι. Γιατί είναι αδικημένοι. Είτε μπουν είτε δεν μπουν, θα συνεχίσουν να αισθάνονται ότι η κυβέρνηση δεν στάθηκε απέναντί τους με τη δέουσα στοργή και ευαισθησία. Αντιθέτως, επέδειξε έναν αχρείαστο «μεταρρυθμιστικό τσαμπουκά» στις πιο αντίξοες συνθήκες. Η αναγκαία μεταρρύθμιση είναι ψηφισμένη, έχει την αποδοχή της μεγάλης πλειονότητας της κοινωνίας, όπως έχει αποδειχθεί, αλλά θα μπορούσε να περιμένει μια χρονιά για την εφαρμογή της.

ΚΙ ΑΥΤΗ η φουρνιά πάει σχεδόν σύσσωμη στη λαϊκιστική αγκαλιά του ΣΥΡΙΖΑ. Ο οποίος, ούτως ή άλλως, «όλα τα σφάζει κι όλα τα μαχαιρώνει». Πόσω μάλλον τις κραυγαλέες αστοχίες.

ΑΙΧΜΗ

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέσυρε την αιγίδα της από το συνέδριο για τη γονιμότητα, ενώ τα μεσάνυχτα του Σαββάτου ο υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ, Θ. Λιβάνιος, ανακοίνωσε ότι αποσύρονται από χορηγοί επικοινωνίας του συνεδρίου η ΕΡΤ και το ΑΠΕ. Μεσολάβησε ένα κύμα αντιδράσεων, κυρίως στο Διαδίκτυο, το οποίο προκάλεσε το σποτ του συνεδρίου.

Ενα ατυχές σποτ, το οποίο ουσιαστικά έθετε υπό διαπραγμάτευση το δικαίωμα των γυναικών στην αυτοδιάθεση. Θίγοντας ταυτοχρόνως την προσωπικότητα της γυναίκας με έναν αναχρονιστικό και απαράδεκτο τρόπο. Ενα σποτ, το οποίο βρήκε τον χειρότερο τρόπο να «πει» κάτι που δεν είναι λάθος: Οτι η σωστή και έγκαιρη ενημέρωση των γυναικών μπορεί να προφυλάξει τις γυναίκες άνω των 40 από την αδυναμία να γίνουν μητέρες όταν το θελήσουν.

Αυτό το δίκιο δικαίως χάθηκε λόγω της ενοχοποιητικής, στερεοτυπικής και οπισθοδρομικής προσέγγισης του σποτ. Και δικαίως η κ. Σακελλαροπούλου απέσυρε και την αιγίδα της και τη συμμετοχή της ως ομιλήτρια στο συνέδριο. Και δικαίως ο κ. Λιβάνιος απέσυρε την ΕΡΤ και το ΑΠΕ. Ισως πριν δοθεί θεσμική ομπρέλα σε ένα τόσο σημαντικό και ευαίσθητο συνέδριο, θα έπρεπε να διερευνηθούν καλύτερα και οι προθέσεις και η προσέγγιση των διοργανωτών.

Πόσω μάλλον, που μεταξύ αυτών βρίσκονται οι «μεγαλομέτοχοι» της «βαριάς βιομηχανίας» της εποχής μας, δηλαδή της -σημαντικής κατά τα άλλα- εξωσωματικής αναπαραγωγής…

Τίποτα δεν θα είναι ίδιο

Κρίσιμες και καθοριστικές θα είναι οι σημερινές συναντήσεις του Τ. Ερντογάν με τον Τζ. Μπάιντεν, αλλά και με τον Κ. Μητσοτάκη. Ο Τούρκος πρόεδρος, μετά την αλλαγή στάσης των ΗΠΑ, αλλά και εν όψει της Συνόδου Κορυφής του Ιουνίου της Ε.Ε., όπου αναζητά εναγωνίως τη «θετική ατζέντα», είναι αναγκασμένος να κάνει επίδειξη φιλίας και διαλλακτικότητας.

Η πίεση των ΗΠΑ τόσο για τους S-400 όσο και για το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και του Δικαίου της Θάλασσας είναι σαφείς. Οπως εντελώς σαφής θα είναι, όπως λένε οι πληροφορίες, και ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης. Ή η Τουρκία θα συμμετάσχει εποικοδομητικά στο διάλογο, σεβόμενη τους κανόνες που θέτει η Ε.Ε., ή θα βρεθεί «απέναντι» στην ευρωτουρκική διάσταση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται η νέα γραμμή της Αγκυρας για διχοτόμηση της Κύπρου. Ο,τι και να γίνει στις δύο κρίσιμες συναντήσεις, όπως εκτιμούν διπλωματικοί κύκλοι, «τίποτα δεν θα είναι ίδιο με πριν». Εννοώντας ότι ο Τ. Ερντογάν ή θα διαλέξει το δρόμο της διεθνούς νομιμότητας, που εξασφαλίζει ηρεμία και στη Μεσόγειο βοηθώντας και τις δύο χώρες στην αντιμετώπιση των εσωτερικών προβλημάτων τους, ή θα εξωθηθεί στην κλιμάκωση των προκλήσεων στο πεδίο…

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ «ΤΡΥΠΑ» ΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ

Δεν είναι η μόνη εκκρεμότητα που υπάρχει, ούτε η μόνη καθυστέρηση των Σκοπίων στην πλήρη εφαρμογή των υποχρεώσεων που δημιουργεί στον Ζ. Ζάεφ η Συμφωνία των Πρεσπών. Αλλά η δημοσιότητα που εξ αντικειμένου έχει το Euro 2020-21 έχει δώσει μεγάλη διάσταση στην κουτοπονηριά των γειτόνων μας να εμφανιστούν με το όνομα σκέτη Μακεδονία και όχι «Βόρεια Μακεδονία» στις φανέλες των παικτών της εθνικής τους ομάδας.

Εκτός από την αντίδραση της ΕΠΟ, χθες υπήρξε κι έντονο διάβημα του ΥΠΕΞ, Ν. Δένδια, προς τον Σκοπιανό ομόλογό του, με το οποίο του ζήτησε να βγει το σκέτο Μακεδονία από τις φανέλες της εθνικής τους ομάδας και να μπει το ακρωνύμιο ΝΜ, το οποίο παραπέμπει στο North Macedonia, ή έστω το RNM (Republic of North Macedonia), που είναι ανεκτά βάσει της «άριστης» Συμφωνίας των Πρεσπών. Μένει να δούμε τι θα γράφει τελικά η φανέλα των Σκοπίων…

 

Από την στήλη «Δια Ταύτα» της έντυπης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή