«Καμπανάκι» από Τζεντιλόνι: «Οδεύουμε σε έναν από τους πιο δύσκολους χειμώνες εδώ και γενιές»

Ο «κίνδυνος ύφεσης αυξάνεται» στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κυρίως λόγω της εκτίναξης των τιμών ενέργειας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, δήλωσε ο Ευρωπαίος υπουργός Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι.

by Times Newsroom

«Μπορεί να οδεύουμε προς έναν από τους πιο δύσκολους χειμώνες εδώ και γενιές», προειδοποίησε ο Ευρωπαίος υπουργός Οικονομίας μιλώντας στις Βρυξέλλες και συνέχισε: «Μια σειρά από σήματα ανάβουν κόκκινο: οι τιμές της ενέργειας κατέρριψαν νέα ρεκόρ, ο πληθωρισμός εξακολουθεί να καλπάζει, το οικονομικό κλίμα επιδεινώνεται. Και ο ρωσικός πόλεμος συνεχίζεται».

Οι τιμές του αερίου ήταν στα τέλη Αυγούστου 15 φορές υψηλότερες από τα επίπεδα που ήταν πριν από την πανδημία  και σχεδόν διπλασιάστηκαν σε σύγκριση με τον Ιούλιο, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιοποίησε τις τελευταίες οικονομικές προβλέψεις της, υπογράμμισε ο Τζεντιλόνι, στην ομιλία του στη Διάσκεψη του κέντρου Bruegel, ενώ το μπρα-ντε-φερ ανάμεσα στους Ευρωπαίους και τους Ρώσους είναι σε πλήρη εξέλιξη.

«Οι προοπτικές εξαρτώνται ουσιαστικά από την εξέλιξη των αγορών ενέργειας: υποβαθμίζονται σαφώς σε σχέση με το σενάριο αναφοράς μας σε περίπτωση πλήρους διακοπής του εφοδιασμού σε ρωσικό αέριο», προειδοποίησε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις θερινές ενδιάμεσες οικονομικές προβλέψεις του 2022 εκτίμησε ότι 0 ρυθμός ανάπτυξης στη ζώνη του ευρώ αναμένεται να ανέλθει σε 2,6 % το 2022 και να υποχωρήσει σε 1,4 % το 2023. Οι προβλέψεις αυτές ήταν ήδη αναθεωρημένες προς το χειρότερο σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις, που προέβλεπαν ανάπτυξη 2,7% και 2,3% αντίστοιχα. Ο Τζεντιλόνι τόνισε ότι και ο πληθωρισμός κατέρριψε νέο ρεκόρ στην ευρωζώνη τον Αύγουστο, φθάνοντας στο 9,1%.

Επιπλέον  αναφέρθηκε στον δείκτη PMI, ο οποίος έδειξε μια μείωση της δραστηριότητας τον Αύγουστο, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, στις 19 χώρες που μοιράζονται το ενιαίο νόμισμα.

«Οι συνθήκες χρηματοδότησης στενεύουν ταυτόχρονα στην Ευρώπη και στον κόσμο. Το ευρώ έπεσε κάτω από την ισοτιμία 1:1 προς το δολάριο για πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια και οι εξελίξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Κίνα δείχνουν πως η εξωτερική ζήτηση θα παραμείνει αδύναμη» όπως εξήγησε.

«Ωστόσο, δεν είναι όλα τόσο ζοφερά», είπε ο Τζεντιλόνι, υπογραμμίζοντας το γεγονός πως η ανάπτυξη ήταν μεγαλύτερη από ό,τι αναμενόταν στις αρχές του έτους. Συγεκριμένα  η ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ  διαμορφώθηκε στο 4,1%  το δεύτερο τρίμηνο του έτους, από 5,4% που ήταν το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat.

«Οι αγορές εργασίας έχουν πολύ καλή επίδοση. Τα επίπεδα απασχόλησης στην ΕΕ συνέχισαν να αυξάνονται στο δεύτερο τρίμηνο (+0,4%). Το ποσοστό της ανεργίας μειώθηκε περαιτέρω και τον Ιούλιο υποχώρησε στο ιστορικό χαμηλό 6%», είπε ο Τζεντιλόνι. «Και οι διαταράξεις στην εφοδιαστική αλυσίδα μετριάζονται, με τη συμφόρηση στα λιμάνια των Ηνωμένων Πολιτειών και στην Κίνα να έχει μειωθεί σημαντικά. Οι εξελίξεις αυτές θα μειώσουν τις πληθωριστικές πιέσεις. Ως εκ τούτου, ο πληθωρισμός μπορεί να έχει φθάσει την κορύφωσή του», είπε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή