Καμπότζη: Καταδικάστηκε σε ισόβια ο τελευταίος των «Κόκκινων Χμερ»

Το ειδικό δικαστήριο, που δικάζει τους Κόκκινους Χμερ για τις ωμότητες που είχαν διαπράξει, στην τελευταία απόφασή του πριν διαλυθεί, επικύρωσε σήμερα στην Πνομ Πενχ σε δεύτερο βαθμό την ποινή της ισόβιας κάθειρξης του 91χρονου Χιέου Σαμφάν, τελευταίου εν ζωή αξιωματούχου τους, που έχει κριθεί ένοχος για γενοκτονία.

by Times Newsroom

Ο πρώην αρχηγός του κράτους της Καμπότζης κρίθηκε επίσης ένοχος για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας -φόνους, κράτηση σε καθεστώς δουλείας, καταναγκαστικούς γάμους, βιασμούς- και για σοβαρές παραβιάσεις των Συμβάσεων της Γενεύης.

Ο Χιέου Σαμφάν «είχε άμεση γνώση για τα εγκλήματα και συμμεριζόταν την πρόθεση να διαπραχθούν με τους άλλους συμμετέχοντες στην κοινή εγκληματική επιχείρηση» η οποία στοίχισε τη ζωή σε σχεδόν δύο εκατομμύρια ανθρώπους από το 1975 ως το 1979, υπενθύμισε ο δικαστής Κονγκ Σριμ.

Οι κατηγορίες σε βάρος του συνδέονταν με «μερικές από τις πιο απάνθρωπες πράξεις» της δικτατορίας, επέμεινε ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Ο 91χρονος Σαμφάν ήταν παρών με το αναπηρικό αμαξίδιό του στο δικαστήριο κατά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας, που διήρκεσε δύο ώρες.

Είχε ήδη καταδικαστεί σε ισόβια το 2014 -ετυμηγορία που επικυρώθηκε σε δεύτερο βαθμό το 2016- για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν κατά την υποχρεωτική εκκένωση της Πνομ Πενχ από τους κατοίκους της, στην πρώτη πτυχή αυτής της δίκης-ποταμού, που άρχισε το 2011.

Σχεδόν 500 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων συγγενείς θυμάτων, βουδιστές μοναχοί και διπλωμάτες, ήταν παρόντες στο ακροατήριο αυτή την «ιστορική ημέρα», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του δικαστηρίου Νεθ Φέκτρα.

Ο Χιέου Σαμφάν, μια από τις λίγες προσωπικότητες του καθεστώτος που εμφανίζονταν δημόσια, αρνούνταν ανέκαθεν τη συμμετοχή του στα γεγονότα για τα οποία κατηγορείται, κυρίως στη γενοκτονία των Βιετναμέζων. Είναι ο τρίτος αξιωματούχος των Κόκκινων Χμερ που καταδικάζεται απ’ αυτό το ειδικό δικαστήριο που αποτελείται από Καμποτζιανούς και διεθνείς δικαστές.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή