Site icon Times News

Καναδάς: «Πυρά» στον επικεφαλής της αντιπολίτευσης για το ζήτημα της οπλοκατοχής

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στον Καναδά και επικεφαλής του Συντηρητικού Κόμματος , ο Έριν Ο’ Τουλ, ο οποίος σύμφωνα με δημοσκοπήσεις μπορεί να επικρατήσει του πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό, αποπειράθηκε χθες Σάββατο να αποκρούσει τις κατηγορίες ότι σχεδιάζει να χαλαρώσει τον έλεγχο της οπλοκατοχής, με το θέμα αυτό να ενδέχεται να έχει βαρύ πολιτικό κόστος γι’ αυτόν.

Ο κ. Ο’ Τουλ ερωτήθηκε επανειλημμένα και πιεστικά αυτή την εβδομάδα για την προεκλογική του υπόσχεση να άρει την απαγόρευση των πωλήσεων τουφεκιών εφόδου όπως για παράδειγμα το AR-15, που είχε χρησιμοποιηθεί μεταξύ άλλων στη σφαγή του 2012 στο Σάντι Χουκ των ΗΠΑ.

Τότε, ο 20χρονος Άνταμ Λάντζα, μπήκε στο δημοτικό σχολείο Σάντι Χουκ και πυροβολούσε αδιακρίτως, σκοτώνοντας 20 μαθητές και έξι μητέρες.

Ο ηγέτης των Συντηρητικών απέφυγε να δώσει ξεκάθαρη απάντηση, σημειώνοντας πως σκοπεύει να διατηρήσει σε ισχύ την απαγόρευση της πώλησης τουφεκιών εφόδου που εφαρμόζεται από το 1977.

«Ο Έριν Ο’ Τουλ θα πει τα πάντα στους Καναδούς για να εκλεγεί. Ψεύδεται για το σχέδιό του να καταργήσει την απαγόρευση πωλήσεων όπλων εφόδου που επέβαλαν οι Φιλελεύθεροι», ανέφερε χθες το κυβερνών κόμμα σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

«Ευαίσθητο» ζήτημα στον Καναδά η οπλοκατοχή

Ο έλεγχος της οπλοκατοχής είναι λεπτό ζήτημα στον Καναδά, ειδικά μετά από σειρά πρόσφατων μαζικών δολοφονιών. Τον Απρίλιο του 2020, 22 άνθρωποι δολοφονήθηκαν από ένοπλο στην επαρχία της Νέας Σκοτίας, οι 13 εκ των οποίων έχασαν τη ζωή τους από σφαίρες.

Οι κυβερνήσεις των Φιλελευθέρων έκαναν αυστηρότερη τη νομοθεσία για τον έλεγχο της οπλοκατοχής, που είναι πολύ πιο περιοριστική από αυτή των ΗΠΑ. Ορισμένοι Συντηρητικοί διαμαρτύρονται πως τα μέτρα που εφαρμόζονται είναι υπερβολικά και τιμωρούν αδικαιολόγητα τους κυνηγούς, κατοίκους απομακρυσμένων αγροτικών περιοχών και άλλους.

«Είναι πολύ ενοχλητικό να βλέπεις τον κ. Τριντό να προσπαθεί να εισαγάγει στον Καναδά πολιτικές αντιπαραθέσεις αμερικανικού στιλ, ειδικά στο ζήτημα της δημόσιας ασφάλειας», είπε ο κ. Ο’ Τουλ απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στο Βανκούβερ. Σύμφωνα με τον ίδιο, αποτελεί μεγάλο πρόβλημα η παράνομη εισαγωγή όπλων στην καναδική επικράτεια από τις ΗΠΑ.

Προεκλογικά, ο επικεφαλής των Συντηρητικών δεσμεύθηκε ότι θα επανεξεταστεί ο τρόπος που όπλα χαρακτηρίζονται επικίνδυνα στον Καναδά.

Τι ισχύει από το 2020

Η απαγόρευση, που επιβλήθηκε το 2020, αφορά 11 κατηγορίες τουφεκιών εφόδου και άλλων όπλων, όπως είναι το τουφέκι Ruger Mini-14, που είχε χρησιμοποιηθεί το 1989 στο μακελειό του Μόντρεαλ, όπου είχαν δολοφονηθεί 14 γυναίκες.

Ο Τζάστιν Τριντό προκήρυξε τις πρόωρες εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου – δύο χρόνια νωρίτερα από την ημερομηνία που θα διεξάγονταν κανονικά – επικαλούμενος την ανάγκη να λάβει νέα λαϊκή εντολή ώστε να εφαρμόσει το σχέδιό του για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού. Αλλά εν μέσω της δυσαρέσκειας για την απόφασή του αυτή και της κόπωσης των ψηφοφόρων, βλέπει τα ποσοστά του κόμματός του να πέφτουν, διατρέχει κίνδυνο να χάσει το πολιτικό στοίχημα που έβαλε.

Δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ekos που δημοσιεύθηκε χθες Σάββατο φέρει τους Συντηρητικούς να προηγούνται με 35%, τους Φιλελεύθερους να οδεύουν σε ήττα με 28,8% και το κεντροαριστερό κόμμα Νέοι Δημοκράτες να έρχεται τρίτο με το 19,6%. Αν τα ποσοστά αυτά επαληθευτούν στις κάλπες ο κ. Ο’ Τουλ θα είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας, τερματίζοντας την 6ετή περίοδο διακυβέρνησης από τον κ. Τριντό.

με πληροφορίες από Reuters και ΑΜΠΕ

Exit mobile version