Kάννες 2022: Ταινίες στη σκιά του πολέμου

Από πολιτικά ντοκιμαντέρ μέχρι αιμοβόρα ζόμπι - το 75ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου στις Κάννες τα έχει όλα. Ο πόλεμος στην Ουκρανία ωστόσο ρίχνει βαριά τη σκιά του.

by Times Newsroom

Αλληλεγγύη με την Ουκρανία

Η αλληλεγγύη με την Ουκρανία στη σκιά του ρωσικού πολέμου είναι διάχυτη και στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών. Η Ρωσία έχει αποκλειστεί σε επίπεδο επίσημης εκπροσώπησης, αλλά και παραγόντων του κινηματογράφου. Εξαίρεση αποτελεί ο σκηνοθέτης Κιρίλ Σερεμπρένικοφ, ο οποίος ζει στη Γερμανία.

Πλάνο από την ταινία Η Γυναίκα του Τσαϊκόφσκι

Ρωσική συμμετοχή: “Η Γυναίκα του Τσαϊκόφσκι”

Η ταινία του Σερεμπρένικοφ “Η Γυναίκα του Τσαϊκόφσκι”, με θέμα το γάμο του συνθέτη με μια νεαρή γυναίκα για να κρύψει την ομοφυλοφιλία του, πήρε το “πράσινο φως” για συμμετοχή στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ με το σκεπτικό ότι δεν χρηματοδοτήθηκε από το ρωσικό κράτος. Ο σκηνοθέτης βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό στη Ρωσία και ζει εξόριστος από την αποφυλάκισή του.

Ο Σεργκέι Λόζνιτσα

Σεργκέι Λόζνιτσα: Ένας σκηνοθέτης από την Ουκρανία

Ο Σεργκέι Λόζνιτσα είναι ίσως ο γνωστότερος σήμερα Ουκρανός σκηνοθέτης. Η ταινία του “Η Φυσική Ιστορία της Καταστροφής” προβάλλεται εκτός συναγωνισμού στο φεστιβάλ. Την Ουκρανία εκπροσωπεί και ο Μαξίμ Νακονέτσνι, με το “Butterfly Vision” που έχει θέμα την πιλότο Λίλια και την επιστροφή της από το μέτωπο. Στο μέτωπο βρίσκεται σήμερα ο ίδιος ο Νακονέτσνι.

Ο πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής Βενσάν Λιντόν

Ο πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής Βενσάν Λιντόν

Νέος επικεφαλής της Κριτικής Επιτροπής είναι ο Γάλλος ηθοποιός Βενσάν Λιντόν, ο οποίος παίρνει τα ηνία από τον Σπάικ Λι. Ο Λιντόν είχε λάβει το βραβείο ανδρικής ερμηνείας στις Κάννες το 2015, ενώ η ταινία “Τιτάν”, στην οποία συμμετείχε, κέρδισε πέρυσι το Χρυσό Φοίνικα.

Σκηνή από την ταινία Coupez!

Η επέλαση των ζόμπι

Ταινία έναρξης του φετινού φεστιβάλ είναι η κωμωδία ζόμπι “Coupez!” (“Final Cut”) του Γάλλου Μισέλ Αζαναβισιούς, η οποία προβάλλεται εκτός συναγωνισμού. Αρκετά μέλη της οικογένειας του σκηνοθέτη συμμετέχουν μάλιστα στην ταινία.

Η Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι

Ελάχιστες γυναίκες

Από τις 21 ταινίες που συμμετέχουν στο Διαγωνιστικό Τμήμα, μόλις τέσσερις σκηνοθετήθηκαν από γυναίκες. Η Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι συμμετέχει με το “Les Amandiers” (“Forever Young”), η Λεονόρ Σεράιγ με την ιστορία μετανάστευσης “Un petit frère” (“Mother and Son”), η Κλερ Ντενί με το “Stars at Noon” και η Αμερικανίδα Κέλι Ρέιτσαρντ με το “Showing Up”.

Πηγή:  Deutsche Welle

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com