Tον Μάιο του 2021, ο ιδρυτής της Tesla, Ίλον Μασκ, ανακοίνωσε ότι η εταιρεία του δεν θα δεχόταν πλέον το Bitcoin, λόγω της τεράστιας κατανάλωσης ενέργειας και της μεγάλης εξάρτησής του από ορυκτά καύσιμα. Η διαδικασία εξόρυξης για την επικύρωση μιας μεμονωμένης συναλλαγής Bitcoin αφήνει μεγαλύτερο αποτύπωμα άνθρακα από σχεδόν 1,8 δισεκατομμύρια συναλλαγές Visa και τα στοιχεία δείχνουν ότι περισσότερο από το 70% της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας του Bitcoin παράγεται από μη ανανεώσιμες πηγές, όπως ο άνθρακας. Καθώς η κεφαλαιοποίηση αγοράς του Bitcoin αυξήθηκε από 70 δισεκατομμύρια δολάρια σε πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια μεταξύ Νοεμβρίου 2018 και Νοεμβρίου 2021, η ετήσια παγκόσμια κατανάλωση ενέργειας τετραπλασιάστηκε, σε περισσότερες από 200 τεραβατώρες (TWh).

Ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος

Ο δυσμενής περιβαλλοντικός αντίκτυπος του Bitcoin παραμένει ένα βασικό ζήτημα για τους χρήστες κρυπτογράφησης και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. Οι ρυθμιστικές αρχές εργάζονται για νέα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και διακυβέρνηση (ESG) πλαίσια και κανόνες για χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία όπως τα κρυπτονομίσματα. Οι ευρωπαίοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, για παράδειγμα, θα επικεντρωθούν στον περιβαλλοντικό αντίκτυπο των κρυπτογραφικών περιουσιακών στοιχείων κατά τη διάρκεια των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων σχετικά με τον προτεινόμενο κανονισμό EU Markets in Crypto-Assets (MiCA), με στόχο να ενσωματωθεί ο νέος κανόνας στο ευρύτερο κανονιστικό πλαίσιο για βιώσιμη χρηματοδότηση.

Στον ιδιωτικό τομέα, ωστόσο, οι πρωτοβουλίες για τον καθορισμό βιομηχανικών προτύπων και βέλτιστων πρακτικών για βιώσιμες δραστηριότητες κρυπτογράφησης ήταν σπάνιες. Ενώ συνασπισμοί όπως το Crypto Climate Accord στοχεύουν στην απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές της βιομηχανίας χρησιμοποιώντας πιο πράσινη τεχνολογία blockchain, λογιστική για τον άνθρακα και προμήθεια αντιστάθμισης άνθρακα, τέτοιες πρωτοβουλίες είναι η εξαίρεση που αποδεικνύει τον κανόνα.

Οι επιλογές

Αντί να υιοθετούν πολιτικές που καλύπτουν όλη την κατανάλωση ενέργειας, οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να επικεντρωθούν στην ώθηση της βιομηχανίας κρυπτονομισμάτων προς πιο πράσινες εναλλακτικές λύσεις.

Μια άλλη επιλογή είναι να απαιτηθεί από τις εταιρείες εξόρυξης κρυπτονομισμάτων να αντισταθμίσουν τη χρήση ενέργειας με εμπορεύσιμες πιστώσεις άνθρακα, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το δικαίωμα να εκπέμπουν έναν μετρικό τόνο άνθρακα με αντάλλαγμα τη μείωση ή την απομάκρυνση ίσης ποσότητας άνθρακα από την ατμόσφαιρα.

Τέλος, υπάρχει η επιλογή της προεξόρυξης, κατά την οποία όλα τα διακριτικά ενός κρυπτονομίσματος εκδίδονται ταυτόχρονα. Σε αντίθεση με το Bitcoin, το οποίο εξακολουθεί να εκδίδει νέα νομίσματα καθώς εξορύσσονται, το κρυπτονόμισμα XRP έχει ήδη εξορύξει όλο το νόμισμά του και επομένως δεν απαιτεί περισσότερη ενέργεια για αυτόν τον σκοπό.