Site icon Times News

Κάπνισμα και καρκίνος της ουροδόχου κύστεως

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστεως αποτελεί μια συχνή πάθηση και τη δεύτερη συχνότερη κακοήθεια του ουροποιητικού συστήματος, μετά τον καρκίνο του προστάτη. Είναι συχνότερος στους άνδρες σε αναλογία περίπου 3/1. Αποτελεί την 7η συχνότερη κακοήθεια στους άνδρες και την 11η συχνότερη στις γυναίκες. Τις τελευταίες 3 δεκαετίες παρουσιάζει σε επιδημιολογικές μελέτες αύξηση, λόγω κυρίως της αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης, καθώς συνήθως αποτελεί πάθηση των μεγαλύτερων ηλικιών. Σποραδικά όμως εμφανίζεται και σε νεαρότερες ηλικίες, ακόμα και σε έφηβους. Το κύριο σύμπτωμα του καρκίνου της κύστης είναι η ανώδυνη αιματουρία, ο ασθενής δηλαδή ουρεί κόκκινα ή ροζέ ούρα χωρίς πόνο.

Ο καρκίνος της κύστης αποτελεί νόσο κυρίως των καπνιστών και είναι κλασική πάθηση που σχετίζεται με το κάπνισμα. Υπολογίζεται ότι το κάπνισμα ευθύνεται για το 30- 60% των περιπτώσεων καρκίνου της κύστης. Τα τελευταία 20 χρόνια λόγω της αύξησης του ποσοστού των γυναικών που καπνίζουν, υπάρχει αύξηση και των κρουσμάτων της νόσου στο γυναικείο φύλο και μάλιστα φαίνεται ότι για άγνωστο λόγο είναι χειρότερη η πρόγνωση της νόσου στις γυναίκες. Οι καπνιστές διατρέχουν τετραπλάσιο κίνδυνο ανάπτυξης του καρκινώματος από τους μη καπνιστές, ο δε κίνδυνος φαίνεται ότι σχετίζεται με τον αριθμό των τσιγάρων ανά ημέρα , τη διάρκεια του καπνίσματος και το βαθμό εισπνοής του καπνού. Ο κύριος μηχανισμός είναι η αποβολή των βλαπτικών ουσιών του καπνού μέσω των νεφρών στα ούρα. Αυτές οι ουσίες , όπως οι νιτροζαμίνες, προάγουν την αλλαγή των φυσιολογικών κυττάρων σε καρκινικά, κύτταρα δηλαδή που έχουν χάσει τον έλεγχο του πολλαπλασιασμού τους και αυξάνονται ανεξέλεγκτα και διαρκώς. Τα ούρα όπως γνωρίζουμε αποθηκεύονται στην ουροδόχο κύστη σε όλη τη διάρκεια της ζωής και αποβάλλονται κατά τη διάρκεια της ουρήσεως. Έτσι οι καρκινογόνες ουσίες του καπνού που αποβάλλονται σε αυτά έχουν πολύ χρόνο για να ασκήσουν τη δράση τους στο τοίχωμα της κύστης.

Η πρώτη συμβουλή που θα δοθεί στον ασθενή που θα διαγνωσθεί με τη νόσο είναι η απαραίτητη διακοπή του καπνίσματος. Αυτό ελαττώνει την πιθανότητα υποτροπής των επιφανειακών όγκων (΄θηλωμάτων΄) ,αλλά και εξέλιξής τους σε διηθητικό καρκίνο. Για το σκοπό αυτό υπάρχει συχνά συνεργασία του Ουρολόγου με τα ειδικά ιατρεία διακοπής του καπνίσματος. Τα δύο βασικά πράγματα που θα πρέπει να θυμόμαστε είναι:

1.     Αν δούμε αίμα στα ούρα μας χωρίς άλλα συμπτώματα να μην το αμελήσουμε, αλλά να απευθυνθούμε άμεσα σε ουρολόγο για περαιτέρω έλεγχο. Αυτό είναι ακόμα πιο επιβεβλημένο σε άνδρες μετά την ηλικία των 50 ετών που είναι καπνιστές (μεγαλύτερη η πιθανότητα διάγνωσης καρκινώματος της κύστεως).

2.     Η διακοπή του καπνίσματος ελαττώνει τον κίνδυνο νόσησης από ουροθηλιακό καρκίνο στο μέλλον και επίσης ελαττώνει τις πιθανότητες εξέλιξης σε ασθενείς που είναι ήδη διαγνωσμένοι με θηλώματα.


Για περισσότερες πληροφορίες για τον καρκίνο της κύστεως και άλλες ουρολογικές παθήσεις μπορείτε να επισκεφτείτε την σελίδα www.ourologos.eu

The following two tabs change content below.

ΒΑΪΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Ο Βάιος Παπαδημητρίου γεννήθηκε στη Λαμία το 1976 και είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Πραγματοποίησε την ειδικότητά του στην Ουρολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου Κρήτης . Το 2009 απέκτησε μετά από γραπτές και προφορικές εξετάσεις τον τίτλο του Fellow of the European Board of Urology. Στη συνέχεια υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης της Β’ Ουρολογικής Κλινικής του ΑΠΘ (Νοσοκομείο Παπαγεωργίου) και Fellow στο τμήμα ουροδυναμικής του Southmead Hospital του Bristol, από το οποίο και πιστοποιήθηκε κατόπιν εξετάσεων στην Ουροδυναμική με το Certificate in Urodynamics. Όσον αφορά το συγγραφικό του έργο, έχει 11 πλήρεις ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις στο pubmed, 15 δημοσιεύσεις με τη μορφή abstract σε διεθνή συνέδρια και περιοδικά και περισσότερες από 30 εργασίες δημοσιευμένες σε ελληνικά ουρολογικά περιοδικά. Από το 2011 εργάζεται ως ιδιώτης ουρολόγος στη Λαμία, όπου διατηρεί Ουροδυναμικό Εργαστήριο.
Exit mobile version