Καραντίνα, απαγόρευση κυκλοφορίας και πρόληψη ανοιχτή επιστολή

by Times Newsroom

ΩΣ ΙΑΤΡΟΣ ΕΙΣΤΕ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ COVID 19; ΡΩΤΗΣΑΤΕ ΑΠΑΝΤΩ

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΣΩΜΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

Απλοί πολίτες, ασθενείς και δημοσιογράφοι με ρωτούν επίμονα κατά τις τελευταίες ώρες εάν ως ιατρός είμαι υπέρ των μέτρων της κυβέρνησης και της καθολικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας ως αποτελεσματικά μέτρα πρόληψης για τον covid 19. Δεν είναι δυνατόν ο μαχόμενος υπεύθυνος επιστήμων ιατρός να μην έχει θέση σε αυτό το σπουδαίο για την ελληνική κοινωνία ζήτημα το οποίο φαίνεται να την απασχολεί επίμονα κατά την περίοδο που διανύουμε και να μην τοποθετηθεί με ευθύτητα.

Είναι γεγονός ότι ο covid 19 ανέδειξε την ανεπάρκεια των πολιτικών ηγεσιών της Δύσης, των μυστικών υπηρεσιών αλλά και των ιατρών στους οποίους οι πολιτικές ηγεσίες έχουν αναθέσει το έργο της προστασίας της δημόσιας υγείας. Παρά το ό,τι λόγω της διατάραξης των παγκόσμιων οικοσυστημάτων ο επιστημονικός κόσμος παγκοσμίως αναμένει την ανάδυση επιθετικών ιών σε όλο τον κόσμο, αυτός ο ιός, ο covid 19 εμφανίστηκε στην επαρχία Wuhan της Κίνας, μίλια μακριά από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Επετράπη λοιπόν σε ένα τοπικό ιό της Κίνας να διανύσει μίλια, να εισαχθεί και στη συνέχεια να μολύνει αρκετούς πολίτες του Δυτικού Κόσμου, αναδεικνύοντας την κρίση του πολιτικού και επιστημονικού του κατεστημένου. Λάθος των μυστικών υπηρεσιών που δεν ειδοποίησαν έγκαιρα τους πολιτικούς; Λάθος θεσμικών παραγόντων του ιατρικού κόσμου που δεν μελέτησαν με επιμέλεια την κατάσταση και δεν έδρασαν έγκαιρα; Λάθος των πολιτικών; Σκόπιμη ενέργεια; Είναι ερωτήματα τα οποία δεν είναι εύκολο να απαντηθούν.

Ανεξαρτήτως αιτίων τώρα αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση η οποία χαρακτηρίζεται από επιδημικές εξάρσεις σε Ευρώπη ΗΠΑ και όλο τον κόσμο.

Στις συνθήκες αυτές αρκετές κυβερνήσεις λαμβάνουν μέτρα. Αυτό γίνεται και στην χώρα μας. Αρκετοί ρωτάτε: Είναι τα μέτρα σωστά; Η απαγόρευση κυκλοφορίας και η καραντίνα αποτελούν αποτελεσματικά μέτρα πρόληψης θανάτων από τον covid 19; Ποια είναι η θέση της Ιατρικής;

Καταρχάς η ερώτηση τίθεται λανθασμένα. Η Ιατρική είναι η επιστήμη που έχει ως στόχο τη μέγιστη δυνατή ποιότητα και ποσότητα ζωής. Δεν εστιάζει στην πρόληψη της νοσηρότητας και της θνησιμότητας από ένα συγκεκριμένο νόσημα αλλά εστιάζει στη συνολική αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης σε συνδυασμό με την εξασφάλιση της άριστης δυνατής ποιότητας ζωής. Η σωστή ερώτηση που πρέπει να γίνεται στον ιατρό επιστήμονα είναι η εξής: Είναι τα μέτρα σωστά; Η απαγόρευση κυκλοφορίας αποτελεί αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης νοσηρότητας και θανάτων για την κοινότητα; Εάν εστιάσουμε μόνο στην πρόληψη των θανάτων από τον covid 19 όλοι ευχόμαστε οι πολιτικοί να έχουν λάβει αποτελεσματικά μέτρα ώστε να μην έχουμε τον καταιγισμό των θανάτων covid 19 που βλέπουμε για παράδειγμα στην Ιταλία και όλοι θα κριθούν από το αποτέλεσμα. Η στόχευση ωστόσο είναι λανθασμένη. Το στοίχημα της Ιατρικής ( που ταυτίζεται κατά την άποψή μου και με το στοίχημα που πρέπει να έχει και κάθε ευνομούμενη πολιτεία) είναι ευρύτερο από αυτό που παρουσιάζουν ορισμένοι εκπρόσωποι του πολιτικού δημοσιογραφικού ή ιατρικού κατεστημένου: Αποσκοπεί στην βέλτιστη μακροζωία και την αναβολή του σημείου του φυσικού θανάτου ανεξαρτήτως αιτίου. Η Ιατρική δεν έχει μόνο να αντιμετωπίσει τον covid 19 που έχει σκοτώσει    έως τώρα πάνω από 14000 κυρίως ηλικιωμένους ασθενείς αλλά  και άλλους αόρατους εχθρούς όπως τα καρδιαγγειακά προβλήματα που σκοτώνουν στην Ε.Ε. πάνω από 1,5 εκατομμύρια (Eurostat δεδομένα 2016 https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/-/EDN-20190928-1) κάθε χρόνο, τον καρκίνο που σκοτώνει πάνω από ένα εκατομμύριο ασθενείς κάθε χρόνο (Eurostat δεδομένα 2016 https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Cancer_statistics) , τις 56000 ετήσιες αυτοκτονίες (Eurostat δεδομένα 2015 https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/-/DDN-20180716-1), τους 25000 θανάτους από τροχαία ατυχήματα (https://etsc.eu/euroadsafetydata/), που αφορούν κυρίως ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν ολοκληρώσει τον βιολογικό τους κύκλο.  

Άρα η απάντηση στην ερώτηση αυτή για τον επιστήμονα ιατρό είναι απλή στην πολυπλοκότητά της:

Ο COVID έχει μια πιθανότητα θανάτου κατά προσέγγιση 1% σε ανθρώπους 10-65 ετών. Εάν ο παροπλισμός του οικονομικά ενεργού πληθυσμού οδηγήσει σε εκτεταμένη φτωχοποίησή του, εάν ο εγκλεισμός και η κοινωνική αποστασιοποίηση οδηγήσουν σε κατακόρυφη αύξηση της θνησιμότητας από άλλα χρόνια νοσήματα, εάν η κοινωνική απομόνωση οδηγήσει σε έξαρση της ιδιαίτερης νοσηρότητας που αφορά τους νέους μας (κατάθλιψη, αυτοκτονίες, χρήση ουσιών, άγχη περιθωριοποίησης), εάν τα μέτρα μετατρέψουν τους νέους μας σε αμόρφωτα παθητικά ζόμπι του internet, εάν η ενδοοικογενειακή βία οδηγείται απρόβλεπτες διαστάσεις, τότε ναι τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης δεν αξίζουν τον κόπο: Στο σημείο που τώρα είμαστε είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι η άριστη μόρφωση, η νεανική καινοτομία και η καλή ψυχολογική κατάσταση των παιδιών των νέων μας και του οικονομικά ενεργού πληθυσμού μας είναι πολύτιμοι αρωγοί για την ταχεία εξεύρεση ουσιαστικών θεραπειών και φαρμάκων, πέραν της παραδοσιακής καραντίνας, για τα λοιμώδη και εκφυλιστικά νοσήματα, που ταλανίζουν την ανθρωπότητα, περιλαμβανομένου και του covid 19.

 


Dr Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά

Τηλ: 2106252770

Link http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή