Καρδίτσα: Τιμητικό αφιέρωμα στη Μαίρη Βιδάλη

Την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης τίμησε, τη Δευτέρα 21 Μαρτίου, το 37ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου

by Times Newsroom

Την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης τίμησε, τη Δευτέρα 21 Μαρτίου, το 37ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου, που διοργανώνει η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων του Νομού σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας-Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, τον Δήμο Καρδίτσας, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (Π.Ε.Δ.) Θεσσαλίας, το Επιμελητήριο Καρδίτσας και με τη συμπαράσταση της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων.


Η μεγάλη γιορτή του θεάτρου δε θα μπορούσε να μη στείλει το δικό της μήνυμα γι ΄ αυτή τη σημαντική ημέρα, γι ΄ αυτή τη σπουδαία μορφή Τέχνης, την Ποίηση.
Η βραδιά άνοιξε με τη μικρή Υακίνθη που απήγγειλε καταπληκτικά το «Ποιος τη ζωή μου» του κορυφαίου ποιητή και στιχουργού Μάνου Ελευθερίου.
Στη συνέχεια, ο καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ Παύλος Κάβουρας και ο ηθοποιός-σκηνοθέτης Παύλος Βησσαρίου σε ρόλους Τίτου Πατρίκιου και Μανώλη Αναγνωστάκη αντίστοιχα, “ζωντάνεψαν” έναν διάλογο, ανάμεσα στους δυο μεγάλους αυτούς ποιητές και επιστήθιους φίλους.
Από την πλευρά της, η Κεντρική Σκηνή Δημοτικού Θεάτρου Μαραθώνα θέλησε να τιμήσει έναν ακόμη σημαντικό ποιητή, τον Τάσο Λειβαδίτη που φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννησή του. Η Αποστολία Φραγκούλη απέδωσε μοναδικά ορισμένους στίχους του Τάσου Λειβαδίτη συνοδεία πιάνου από τον Γιώργο Βαρσαμάκη.


Ακολούθησε το διαγωνιστικό μέρος της βραδιάς όπου η Κεντρική Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Μαραθώνα παρουσίασε το έργο «Το καμπαρέ των λέξεων» του Ματέι Βισνιέκ.
Το δίπλωμα συμμετοχής και το αναμνηστικό της διοργάνωσης απένειμε στο θίασο ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας Κώστας Νούσιος.
Αύριο Τετάρτη 23 Μαρτίου, και ώρα 20:30, το Φεστιβάλ θα ξεκινήσει με το τιμητικό αφιέρωμα στην ηθοποιό-σκηνοθέτη Μαίρη Βιδάλη για την οποία θα μιλήσει ο Γιάννης Σολδάτος, συγγραφέας, σκηνοθέτης, εκδότης.
Η Μαίρη Βιδάλη γεννήθηκε στην Αθήνα με καταγωγή από Τήνο και Μικρά Ασία. Αποφοίτησε από το Pierce College το 1973. Σπούδασε στη δραματική σχολή του Πέλου Κατσέλη και στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι μητέρα τριών παιδιών.
Από το 1977 μέχρι σήμερα, έχει συνεχή παρουσίαση στο θέατρο. Έχει ερμηνεύσει ενδεικτικά πρωταγωνιστικούς ρόλους στα έργα: Στέλλα Βιολάντη, Ξαφνικά Πέρυσι Το Καλοκαίρι, Πόθοι κάτω Από Τις Λεύκες, Ματωμένος Γάμος, Έντα Γκάμπλερ, Η Κυρά Της Θάλασσας, Ο Γλάρος, Λεωφορείον ο Πόθος, ηρωίδες αρχαίου δράματος σε παραστάσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, Ιφιγένεια Εν Ταύροις, Αντιγόνη, Ηλέκτρα, Τρωάδες (σε παγκόσμια πρώτη με συμμετοχή κωφών), καθώς και Λυσιστράτη σε πρώτη δίγλωσση παράσταση αρχαίας κωμωδίας στην Ελλάδα (ελληνικά – αλβανικά).
Πρωταγωνίστησε σε 6 κινηματογραφικές ταινίες, πολλές τηλεοπτικές σειρές.
Έχει σκηνοθετήσει Λόρκα, Ίψεν, Σκριμπ, Μπομαρσαί και Ευριπίδη.
Εκδόθηκαν μεταφράσεις της και ποιητικές της συλλογές (Παγκόσμιο θέατρο-Δωδώνη, Φιλιππότης, Δρόμων).
Υπήρξε δημοτική σύμβουλος Κηφισιάς και περιφερειακή σύμβουλος Αττικής και Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Αττικής.
Έχει βραβευτεί από δήμους και συλλόγους για την πορεία της.
Διαγωνιστικό μέρος:
Στο διαγωνιστικό μέρος της βραδιάς, ο Θεατρικός Σύλλογος «ΘΕΑΤΟ» Παραμυθιάς Θεσπρωτίας θα παρουσιάσει το έργο «σ΄ Άρκας Πνεύμα» του Γιάννη Δημάκα.
Απευθείας μετάδοση:
Η απευθείας μετάδοση όλων των παραστάσεων γίνεται μέσω live streaming από την ιστοσελίδα της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων (www.enpolis.gr).

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com