Καταλονία: «Έκρηξη» κρουσμάτων – Υπό εξέταση νέα μέτρα

by Times Newsroom 1

Η Καταλονία βιώνει μια άνευ προηγουμένου «έκρηξη» μολύνσεων από κορωνοϊό. Παρά το γεγονός ότι έχει χαρακτηριστεί ως μια από τις πιο αυστηρές και συντηρητικές περιοχές στη διαχείριση του ιού, και έχοντας επανειλημμένα επικρίνει άλλα μοντέλα μέτρων όπως της Μαδρίτης, η καταλανική κοινότητα αντιμετωπίζει ένα νέο κύμα στην Ισπανία με περισσότερες από 42.000 νέες λοιμώξεις την τελευταία εβδομάδα, που ισοδυναμεί με περίπου 6.000 νέα κρούσματα καθημερινά. Η θετικότητα των διαγνωστικών δοκιμών που πραγματοποιήθηκαν πολλαπλασιάζεται με το κατώτατο όριο που έθεσε ο ΠΟΥ για να θεωρήσει ότι η πανδημία ελέγχεται σε μια περιοχή.

Αυτή η εκθετική αύξηση των λοιμώξεων έχει ήδη αντίκτυπο στην πίεση στα νοσοκομεία. Στην Καταλονία έχουν ήδη γίνει δεκτά 980 άτομα, 104 περισσότερα από ό,τι την Κυριακή. Από αυτά, 182 απαιτούν εντατική φροντίδα σε ΜΕΘ, που είναι 22 περισσότερες από την προηγούμενη ημέρα.

Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Υγείας της Generalitat, οι περισσότεροι από αυτούς τους ασθενείς που νοσηλεύονται σοβαρά είναι άτομα ηλικίας μεταξύ 44 και 49 ετών ή μεταξύ 60 και 69 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί ή στους οποίους έχει χορηγηθεί μόνο μία δόση.

Ο συναγερμός εξαπλώνεται στην Generalitat (Καταλανική κυβέρνηση) αφού διαπίστωσε ότι, επιπλέον, δεν υπάρχει αρκετή συνεργασία από τους πολίτες για να σταματήσει αυτή η έξαρση, καθώς το 40% των στενών επαφών των μολυσμένων ατόμων δεν σέβονται τις δέκα ημέρες καραντίνας που απαιτούνται. Για την αυστηρή συμμόρφωση με τα πρωτόκολλα που έχουν θεσπιστεί για τη μείωση των αλυσίδων μετάδοσης του ιού, θα ήταν απαραίτητο σήμερα 300.000 Καταλανοί να απομονωθούν στο σπίτι, όπως περιγράφεται λεπτομερώς από τον Υπουργό Υγείας της Κυβέρνησης, Γιοσέπ Μαρία Αγριμόν.

Στο τραπέζι νέα μέτρα

Παρά το γεγονός ότι αυτή τη Δευτέρα υπήρξε μια μικρή επιβράδυνση στην επέκταση της πανδημίας στην Καταλονία – 5.606 μολύνσεις για περισσότερες από 8.000 που εμφανίστηκαν την περασμένη εβδομάδα – η Generalitat σκοπεύει να εγκρίνει νέους περιορισμούς για να αναχαιτίσει την αύξηση της πίεσης στα νοσοκομεία. Αυτό μεταφράζεται επίσης σε αύξηση των θανάτων, ο μόνος δείκτης που προκαλεί αισιοδοξία, καθώς τις τελευταίες 24 ώρες δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι στην κοινότητα.

Ελλείψει γνώσης από τι θα αποτελούνται οι νέοι περιορισμοί, ο Υπουργός Υγείας έχει ήδη προειδοποιήσει για την επικινδυνότητα μαζικών εκδηλώσεων, δηλώνοντας δημόσια δυσαρεστημένος από τον εορτασμό μουσικών φεστιβάλ. Οι εσωτερικοί χώροι διασκέδασης έχουν κλείσει.

Η κατάσταση της πανδημίας στην Καταλονία απειλεί την οικονομική ανάκαμψη της περιοχής, έναν παραδοσιακό κινητήρα της ισπανικής τουριστικής βιομηχανίας. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Γερμανία και το Βέλγιο τη συμπεριέλαβαν την προηγούμενη εβδομάδα στον κόκκινο κατάλογο προορισμών τους για υψηλό κίνδυνο μολύνσεων. Επιπλέον, χώρες όπως η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Νορβηγία είχαν επίσης συμβουλεύσει τους πολίτες τους να μην ταξιδέψουν στην Καταλονία λόγω των νέων εστιών.

με πληροφορίες από El Mundo και La Vanguardia

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή