Κατεδαφίζονται οι «παράγκες»

ΤΑ ελληνικά πανεπιστήμια δεν μπορεί να συνεχίζουν να είναι «άσυλα παραβατικότητας». Δεν μπορεί να καλύπτουν την ανομία είτε μπράβων της νύχτας είτε επαγγελματιών καταληψιών είτε διακινητών ναρκωτικών είτε μπαχαλάκηδων.

by Times Newsroom

Η ΑΠΑΛΛΑΓΗ των ΑΕΙ από πολυετείς καταλήψεις και την πάσης φύσεως παραβατικότητα -με εξαίρεση τη διάλυση του παρασκευαστηρίου μολότοφ στην ΑΣΟΕΕ- ήταν μία από τις λίγες προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης που δεν ακολούθησαν το ρυθμό υλοποίησης του υπόλοιπου κυβερνητικού προγράμματος. Εκεί υπήρχε -και υπάρχει- μια «τρύπα». Η οποία ωστόσο άρχισε να κλείνει. Η όποια καθυστέρηση υπήρξε, οφείλεται στη συνθετότητα του προβλήματος. Είναι ένα πρόβλημα με πολιτική φόρτιση. Κουβαλάει την απροθυμία αρκετών πρυτανικών αρχών να συνεργαστούν με την Πολιτεία και να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί για την επίλυσή του. Πατάει πάνω σε ισχυρές και στερεοτυπικές «απόψεις» που έχουν χτιστεί σε βάθος δεκαετιών στην ελληνική κοινωνία. Και βέβαια είναι ένα πρόβλημα το οποίο δεν είναι στην αρμοδιότητα μόνο ενός υπουργείου. Η Ν. Κεραμέως με το νόμο της δημιούργησε το νομοθετικό πλαίσιο για την επίλυσή του. Κι όπως φαίνεται, η αλλαγή στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ έρχεται να ολοκληρώσει την απαιτούμενη πολιτική βούληση για τη σε βάθος αντιμετώπιση αυτής της χρονίζουσας πληγής, που κρατάει πίσω τα ελληνικά πανεπιστήμια.

Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου

Ο ΝΕΟΣ υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τ. Θεοδωρικάκος έδωσε σχεδόν εξαρχής δείγματα των προθέσεών του. Γκρέμισε αυθαίρετους τοίχους που είχαν χτιστεί μέσα σε σχολές. Εδειξε την απαιτούμενη πολιτική βούληση να τερματιστεί η κατάληψη του Βιολογικού του ΑΠΘ, η οποία διαρκούσε… 34 χρόνια! Προχθές η ΕΛ.ΑΣ. παρενέβη άμεσα μετά τον ξυλοδαρμό καθηγητή μέσα σε αμφιθέατρο του ΟΠΑ, εν ώρα μαθήματος, από κουκουλοφόρους. Και χθες εκκενώθηκε ακόμα μια κατάληψη στη Φαρμακευτική του ΑΠΘ. Και στις τρεις περιπτώσεις χρειάστηκε και υπήρξε η αναγκαία συνδρομή των πρυτανικών αρχών. Τόσο ο πρύτανης του ΑΠΘ όσο και ο πρύτανης του ΟΠΑ (ο ίδιος άλλωστε είχε υπάρξει θύμα χυδαίου τραμπουκισμού, με την αξέχαστη ταμπέλα που του είχαν κρεμάσει στο λαιμό μπαχαλάκηδες…) επέδειξαν το σθένος που χρειαζόταν κι έτσι η ΕΛ.ΑΣ. μπόρεσε να αντιμετωπίσει την ανομία. Κάποιοι άλλοι πρυτάνεις ή διαφωνούν ανοικτά ή σφυρίζουν αδιάφορα.

ΕΠΙ των ημερών του Τ. Θεοδωρικάκου αρχίζει τη Δευτέρα στη Σχολή Αστυνομίας της Κομοτηνής η εκπαίδευση των πρώτων 400 αστυνομικών, με τους οποίους θα ξεκινήσει η στελέχωση των ειδικών φρουρών για τα πανεπιστήμια. Πρόκειται για 400 αστυνομικούς κατόχους πανεπιστημιακών πτυχίων, που πέρασαν τα ψυχομετρικά τεστ και οι οποίοι προσελήφθησαν μέσα από τις χρονοβόρες διαδικασίες του ΑΣΕΠ. Το σημαντικότερο όμως είναι άλλο: Η πολιτική βούληση είναι πλέον εμφανής. Και στις πράξεις και στο λόγο των ηγεσιών των ΥΠΠΟ και Παιδείας. Οι «αυταρχικές συμπεριφορές, οι “παράγκες’’ και οι βιαιότητες», δήλωσε ο Τ. Θεοδωρικάκος, «δεν έχουν θέση στο πανεπιστήμιο που θέλει να προσφέρει η Πολιτεία και η ελληνική οικογένεια στα παιδιά της».

ΤΑ ελληνικά πανεπιστήμια δεν μπορεί να συνεχίζουν να είναι «άσυλα παραβατικότητας». Δεν μπορεί να καλύπτουν την ανομία είτε μπράβων της νύχτας είτε επαγγελματιών καταληψιών είτε διακινητών ναρκωτικών είτε μπαχαλάκηδων. Η ποικιλόμορφη βία και ανομία δημιουργούν μια παθολογική κατάσταση στον ακαδημαϊκό χώρο. Η οποία με τη σειρά της αλλοιώνει τα χαρακτηριστικά του και παρεμποδίζει ουσιωδώς την παραγωγή ακαδημαϊκού έργου. Επομένως, το να κατεδαφιστούν οι «παράγκες» είναι εκ των ων ουκ άνευ, προκειμένου τα ελληνικά πανεπιστήμια να κερδίσουν τη θέση που τους αξίζει στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, που γίνεται όλο και πιο σκληρός.

70 ΧΡΟΝΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ

Το ενδεχόμενο να κλείσει το καθημερινό φύλλο της «Αυγής» δεν είναι καθόλου απίθανο. Το λένε ανοιχτά οι εναπομείναντες εργαζόμενοί της. Το μαρτυρά η δίκην «λαγού» παραίτηση-φυγή του διευθυντή της Α. Τσέκερη. Το ψιθυρίζουν έντονα οι πληροφορίες. Τη χρονιά που συμπληρώνονται 70 χρόνια από τότε που κυκλοφόρησε, η ιστορική «Αυγή» (έκλεισε μόνο επί η χούντας) κινδυνεύει να μείνει χωρίς καθημερινό φύλλο.

Η κυκλοφορία της εφημερίδας, στα χέρια εκείνων που την κατέστησαν συνώνυμο του «νεο-αυριανισμού», πήγαινε από το κακό στο χειρότερο. Ευθέως ανάλογα με το κύρος της. Η εφημερίδα ποτέ δεν ήταν μεγάλη. Αλλά την εποχή των φωτισμένων προσωπικοτήτων της ανανεωτικής Αριστεράς, είχε κύρος και επιρροή δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με την κυκλοφορία της. Μετά την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ το 2019, δεν σταμάτησε μόνο η ροή κρατικής διαφήμισης, αλλά άρχισε και ο μεγάλος κατήφορός της. Στα χέρια των «Καρτερών» και των άλλων «παιδιών της παρέας» «κιτρίνισε» θυμίζοντας «Αυριανή» και χάνοντας κάθε ίχνος σοβαρότητας και κύρους.

Η απόφαση για το κλείσιμο της αποδίδεται στον Α. Τσίπρα και την «παρέα» του. Πληροφορίες φέρουν ιστορικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να εναντιώνονται με το κλείσιμο του καθημερινού φύλλου της εφημερίδας. Οι εργαζόμενοι -στους οποίους οφείλονται δεδουλευμένα 600.000 ευρώ- κάνουν κινητοποιήσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ επισήμως σιωπά.

Είναι πολύ μεγάλο το ιστορικό βάρος που κουβαλά ο τίτλος της εφημερίδας. Τόσο μεγάλο που συνθλίβει τις αδύναμες πλάτες της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι πολύ μικρός ο Α. Τσίπρας για να κλείσει μια εφημερίδα με ένα τέτοιο ιστορικό φορτίο. Μακάρι να βρεθεί τρόπος να μην κλείσει η εφημερίδα. Και μένοντας στα περίπτερα να γίνει μια καλύτερη εφημερίδα, που θα συμβάλει με τον γόνιμο τρόπο που συνέβαλε η «Αυγή» του Λ. Κύρκου, του Γρ. Γιάνναρου, του Λ. Παπαγιαννάκη, του Μ. Αναγνωστάκη, του Σ. Χρυσοστομίδη, του Τ. Βουρνά και του Β. Κωνσταντινίδη.

ΥΓ.: Ας μου συγχωρεθεί η προσωπική φόρτιση. Αλλά, εκεί έκανα τα πρώτα μου δημοσιογραφικά βήματα, πριν από τρεις δεκαετίες. Και πλάι σε αυτούς τους φωτισμένους ανθρώπους και μεγάλους δασκάλους.

«ΣΤΡΑΤΟΔΙΚΕΙΑ»-«ΞΕΡΟΝΗΣΙΑ»

Σε «πολιτικό γεγονός» και μάλιστα «μείζονος σημασίας», που αγγίζει τα όρια της «χούντας», επιχειρείται να αναγορευτεί η κλήση του Κ. Βαξεβάνη ως κατηγορουμένου από την ειδική ανακρίτρια του Ειδικού Δικαστηρίου, που διερευνά την υπόθεση του Δ. Παπαγγελόπουλου, μετά την παραπεμπτική απόφαση της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής. Στο πλαίσιο αυτό, γίνεται λόγος για «Στρατοδικεία», «ξερονήσια» κ.λπ., προκειμένου η κλήση του δημοσιογράφου να εμφανιστεί σαν πολιτική δίωξη κατά παραγγελία του Μ. Μαξίμου.

Οσα λέγονται όμως φλερτάρουν ανοιχτά με ύβρη και προσβολή προς τη Δικαιοσύνη. Καθώς η Δικαιοσύνη είναι αυτή που αξιολόγησε τα στοιχεία της Προανακριτικής Επιτροπής για τη Novartis και έκρινε ότι έπρεπε να κληθεί ο δημοσιογράφος. Η Προανακριτική Επιτροπή, ως μη έχουσα αρμοδιότητα για μη πολιτικά πρόσωπα, παρέπεμψε μόνο τον Δ. Παπαγγελόπουλο. Δεν παρέπεμψε κανέναν άλλον. Συμπεριέλαβε στο πόρισμά της -χωρίς ποινική αξιολόγηση-δεδομένα και συμπεριφορές μη πολιτικών προσώπων, προκειμένου η αρμόδια Δικαιοσύνη να αξιολογήσει, αν τυχόν προκύπτουν ευθύνες.

Η Δικαιοσύνη αξιολόγησε και κάλεσε πρόσωπα. Αρα η Δικαιοσύνη -εν προκειμένω το Δικαστικό Συμβούλιο- είναι «Στρατοδικείο», που ανοίγει «ξερονήσια»;

ΑΡΝΗΤΕΣ-ΑΝΤΙΣΥΣΤΗΜΙΚΟΙ

Η μεγάλη πλειοψηφία των αρνητών του εμβολιασμού, σύμφωνα με έρευνα της Focus Bari, τον αρνούνται, γιατί «αρνούνται να κάνουν κάτι που τους επιβάλλεται εκβιαστικά». Οι λόγοι υγείας ή ο φόβος του άγνωστου βρίσκονται αρκετά πιο χαμηλά από την αντίσταση στον εκβιασμό.

Στην πρώτη θέση των λόγων για την άρνηση εμβολιασμού βρίσκεται με 65% η άρνηση στην «εκβιαστική επιβολή» και ακολουθούν με 57% όσοι λένε ότι «το εμβόλιο δεν είναι δοκιμασμένο», με 47% όσοι δηλώνουν «φόβο για τις άμεσες παρενέργειες» και μόνο το 14% δηλώνει ότι ανήκει σε ομάδα που δεν επιτρέπεται να εμβολιαστεί. Υπάρχει κι ένα 21% που πιστεύει ότι η πανδημία «είναι κατασκευασμένη και παραπλανητική»…

Κάπως έτσι επιβεβαιώνεται ότι ο αντισυστημικός ανορθολογισμός -διαχρονικά- θρέφει αντικοινωνικές και «μάγκικες» συμπεριφορές, οι οποίες στρέφονται κατά του κοινωνικού συνόλου.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com