Κατεπείγουσα ερώτηση Βόζεμπεργκ στην Κομισιόν «για το μπαράζ προκλήσεων της Τουρκίας στο Αιγαίο»

Η Άγκυρα αμφισβητεί ευθέως την ελληνική δικαιοδοσία να διεξαγάγει έρευνες στα ελληνικά χωρικά ύδατα

by Times Newsroom 1

«Την παράνομη προσπάθεια της Τουρκίας να κατοχυρώσει de facto δικαιώματα στη θαλάσσια περιοχή που οριοθετείται από το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο του Νοεμβρίου 2019, ανέδειξε με ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή», η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ, Ελίζα Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, η οποία είναι και μέλος της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ-Τουρκίας (JPC), «υπογράμμισε εκ νέου ότι το μνημόνιο συνεννόησης Τουρκίας–Λιβύης για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου, δεν συνάδει με το δίκαιο της θάλασσας και ως εκ τούτου δεν μπορεί να παράγει έννομες συνέπειες έναντι τρίτων κρατών, γεγονός που έχει επικυρώσει και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η κ. Βόζεμπεργκ ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «την αξιολόγηση της τουρκικής παραβατικότητας και την άμεση αντίδρασή της, δεδομένου ότι η Άγκυρα αμφισβητεί ευθέως την ελληνική δικαιοδοσία να διεξαγάγει έρευνες στα ελληνικά χωρικά ύδατα και συγκεκριμένα στο Καρπάθιο Πέλαγος, στο Στενό της Κάσου και Ανατολικά της Κρήτης».

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή