Kατερίνα Κατσιφαράκη – Songlines

Η έκθεση παρατείνεται έως την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου

by Times Newsroom
  • Επιμέλεια | Άννα Καφέτση
  • Κήπος Μεγάρου Μουσικής Αθηνών
  • Ώρες λειτουργίας | καθημερινά μετά τη δύση του ήλιου έως 23:00
  • Είσοδος ελεύθερη

Λόγω της θερμής ανταπόκρισης του κοινού, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών παρατείνει έως την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου την in situ έκθεση Songlines της Κατερίνας Κατσιφαράκη στον Κήπο, σε επιμέλεια της Άννας Καφέτση. Μάλιστα, οι επισκέπτες, οι οποίοι έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εγκατάσταση Σβόλοι, αλλά και για το ομώνυμο εργαστήριο που διοργανώθηκε σε συνεργασία με τον φυσικό καλλιεργητή Παναγιώτη Μανίκη (11.9), θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την καλλιτέχνιδα, η οποία θα βρίσκεται κάθε βράδυ στον Κήπο από τις 20:00 έως τις 23:00 για να τους συναντήσει.

Songlines

Διάσπαρτες σε 19 σημεία του Κήπου νέες in situ παραγωγές και αναπλαισιώσεις προηγούμενων έργων στο φυσικό εκθεσιακό περιβάλλον, παρουσιάζονται εν μέρει στο φως της ημέρας και στο σύνολό τους μετά τη δύση του ήλιου έως αργά τη νύχτα.

Στην έκθεση παρουσιάζεται επίσης σε πρώτη προβολή το νέο ντοκιμαντέρ της Δήμητρας Κουζή DoNothing Farming 2022, το οποίο πλαισιώνει την εγκατάσταση της Κατερίνας Κατσιφαράκη Σβόλοι. Στο βίντεο καταγράφεται η συμμετοχική διαδικασία παραγωγής των σβόλων με σπόρους κηπευτικών και σιτηρών στο εργαστήριο που οργάνωσε για το σκοπό αυτό ο φυσικός καλλιεργητής Παναγιώτης Μανίκης στην Αλαγονία του Ταΰγετου τον Μάιο του 2022.

Εφήμερες εγκαταστάσεις και δυσδιάκριτες γλυπτικές παρεμβάσεις από φυσικά υλικά απλώνονται στη χλόη και στην πέτρα, αυτόφωτες φωτογραφίες μεταφράζονται σε ζωγραφικές τοπιογραφίες μέσα στη βλάστηση, στιγμιαία βίντεο σαν οπτικά «χαϊκού» και προβολές χωρίς ήχο δημιουργούν ένα ποιητικό σύμπαν που προσφέρεται, μέσα από την περιπλάνηση και τον περίπατο ανάμεσα σε φανταστικές και πραγματικές διαδρομές, σε μια βιωματική σύνδεση με τον φυσικό χώρο και σε μια εσωτερική και αναστοχαστική εμπειρία του εαυτού.

Όπως σημειώνει η Άννα Καφέτση: «Με την έκθεση στον Κήπο του Μεγάρου και την εφήμερη κατοίκηση στο δημόσιο χώρο, η καλλιτέχνις επιστρέφει εκεί όπου ανήκει, στο ύπαιθρο και στην κοινότητα. Παρατηρεί επί τόπου και συλλέγει τα υλικά και τις μεταφορές της. Συγκροτεί αρχείο κινούμενων σημειώσεων και εικόνων. Μεταφέρει σπόρους, ρίζες και “νεκρές φύσεις” από άλλους τόπους και χρόνους. “Μεταφυτεύει”, διασταυρώνει, προετοιμάζει υπομονετικά, με χειρωνακτικό μόχθο, τη δημιουργική μεταμόρφωση. Με ταπεινότητα και διακριτικές παρεμβάσεις στο τοπίο. Άλλοτε ως συναισθηματική παρατήρηση και σχόλιο, και άλλοτε ως άμεση καλλιτεχνική χειρονομία υφαίνει μια οικο-ποιητική του ελάχιστου που ανακυκλώνει τα “άχρηστα” υλικά της γης (ξερά φύλλα και φλοιούς, κομμένους κορμούς και κλαδιά), καλλιεργεί τη διαφορετικότητα και τη συνύπαρξη με το αν-ανθρώπινο και άλλες μορφές ζωής, ενσωματώνει στην καλλιτεχνική διαδικασία την κοινοτική δράση και συμμετοχική εκμάθηση νέων στρατηγικών αναγεννητικής συν-δημιουργίας με τη φύση.

Η φύση και η κίνηση/βάδιση παραμένουν πάντα στα έργα της Κατερίνας Κατσιφαράκη πηγή ποιητικής σκέψης και αυθεντικού αισθήματος».

Περισσότερα για την έκθεση εδώ: https://www.megaron.gr/event/ergastirio-sboloi/

Ο κατάλογος της έκθεσης Songlines της Κατερίνας Κατσιφαράκη είναι διαθέσιμος στο MShop– Το Κατάστημα του Μεγάρου ISBN 978-960-7191-22-9 Τιμή πώλησης | 6 ευρώ

Πληροφορίες

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com