Κατερίνα Σακελλαροπούλου: «Κεκτημένο ειρήνης η Ευρωπαϊκή Ένωση»

Στην Ημέρα της Ευρώπης αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπουλου, με ανάρτησή της στο facebook.

by Times Newsroom

Στην Ημέρα της Ευρώπης αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπουλουμε ανάρτησή της στο facebook.

Όπως αναφέρει:«”Η Ευρώπη δεν θα δημιουργηθεί διά μιας, ούτε σε ένα συνολικό οικοδόμημα: θα διαμορφωθεί μέσα από συγκεκριμένα επιτεύγματα που θα δημιουργήσουν πρώτα μια πραγματική αλληλεγγύη”, αναφέρει η ιστορική διακήρυξη του Ρομπέρ Σουμάν, υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας, που δημοσιεύθηκε στις 9 Μαΐου 1950, πέντε χρόνια και μία ημέρα μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, και οδήγησε στη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα.

Σήμερα, 73 χρόνια αργότερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει το λαμπρότερο ιστορικό εγχείρημα δημιουργίας μιας συμπολιτείας από ανεξάρτητα εθνικά κράτη που διάγουν τη μακρότερη περίοδο ειρήνης στην πρόσφατη ιστορία τους.

Ένα κεκτημένο ειρήνης, που η αξία του ακτινοβολεί ακόμα περισσότερο στο σκοτάδι του πολέμου μετά τη βάρβαρη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Τα μέλη της ΕΕ οικοδόμησαν στιβαρές δημοκρατίες, αντίβαρα στην επέκταση των αυταρχικών εθνικισμών που όλο και περισσότερο απλώνονται γύρω από την ίδια και όχι μόνο, και τα επιτεύγματά της δημιουργούν μια πραγματική αλληλεγγύη στην υπεράσπιση του κοινού μας σπιτιού.

Το παγκόσμιο περιβάλλον ρευστότητας καθιστά ακόμα πιο αναγκαία τη γεωπολιτική χειραφέτηση της Ευρώπης και την ανάγκη για ενότητα, αυτονομία και ισχύ, ώστε η ίδια να είναι σε θέση να υπερασπίζεται με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τα συμφέροντά της και τις αξίες της. Αξίες καταστατικές, όπως η ελευθερία και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η ισότητα των δικαιωμάτων, η ασφάλεια απέναντι σε κάθε είδους απειλές, η διάχυση της ευημερίας και της κοινωνικής και οικονομικής συνοχής, η προστασία του περιβάλλοντος και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, όπου η ΕΕ είναι παγκόσμια πρωτοπόρος.

Η υπεράσπιση επίσης ενός διεθνούς συστήματος στηριγμένου στο διεθνές δίκαιο, σε πολυμερείς θεσμούς και κανόνες που θα προστατεύουν την ειρήνη και τη συνεργασία.
Για όλα αυτά, η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει το άλμα προς το αύριο. Με ενότητα και πίστη στις αρχές της, που την καθιστούν παράδειγμα για όλη την οικουμένη».

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή