Καθαρή ενέργεια έως το 2035

Ένα καθαρό, διευρυμένο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να επιτευχθεί στην Ευρώπη έως το 2035—χωρίς επιπλέον κόστος πάνω από τα αναφερόμενα σχέδια.

by Times Newsroom

Θα χρειαστεί τεράστια κλιμάκωση στην ηλιακή ενέργεια, όπως με αυτήν τη συστοιχία στη νότια Ουαλία, κάποτε διάσημη ως περιοχή παραγωγής άνθρακα (steved_np3/shutterstock.com)

  • ELISABETH CREMONA

Αναδεικνύεται ξεκάθαρα μια συναίνεση ότι τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας στις προηγμένες οικονομίες μπορούν και πρέπει να απελευθερωθούν από τον άνθρακα την επόμενη δεκαετία, με αξιοσημείωτα στοιχεία από τη θεμελιώδη έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας Net Zero έως το 2050 και τον έκτο γύρο αξιολόγησης της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή. Όχι μόνο η ηλεκτρική ενέργεια έχει τις μεγαλύτερες δυνατότητες για πρώιμη απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές. Είναι επίσης ο κρίσιμος παράγοντας για την ευρύτερη ενεργειακή μετάβαση μέσω της καθαρής ηλεκτροδότησης των μεταφορών, της θέρμανσης και της βιομηχανίας.

Η ενεργειακή κρίση, που καταλύθηκε από την εισβολή στην Ουκρανία, έχει φέρει στο επίκεντρο την εξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα και την έκθεσή της στην αστάθεια των τιμών και τις γεωπολιτικές πιέσεις. Η επείγουσα μείωση της κατανάλωσης ορυκτών δεν είναι πλέον «απλώς» μια κλιματική επιταγή, αλλά μια προτεραιότητα οικονομικής και ασφάλειας.

Μια νέα μελέτη από την Ember διερευνά τις οδούς φθηνού κόστους για ενέργεια χωρίς άνθρακα στην Ευρώπη. Αυτά έχουν μοντελοποιηθεί με τα πιο προηγμένα ποσοτικά εργαλεία, ανά ώρα, ανά χώρα. Τα αποτελέσματα είναι ξεκάθαρα: ένα μεγαλύτερο και καθαρότερο —περίπου 95 τοις εκατό απανθρακοποιημένο— σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2035 είναι η πιο οικονομική οδός προς το καθαρό μηδέν μέχρι τα μέσα του αιώνα στην Ευρώπη. Όχι μόνο αυτό είναι εφικτό, αλλά θα μπορούσε να εξοικονομήσει την Ευρώπη έως και 1 τρισεκατομμύριο ευρώ έως το 2035, με πολλαπλά οφέλη για το κλίμα, την υγεία και την ενεργειακή ασφάλεια.

Κλιμάκωσε γρήγορα

Στα μονοπάτια χαμηλού κόστους, περίπου το 95 τοις εκατό ισχύς χωρίς άνθρακα επιτυγχάνεται μέχρι το 2035. Η αιολική και ηλιακή κλίμακα θα γίνουν γρήγορα την επόμενη δεκαετία περίπου και θα γίνουν η ραχοκοκαλιά ενός διευρυμένου συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας, παρέχοντας το 70-80 τοις εκατό της προσφοράς 2035. Ταυτόχρονα, το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας επεκτείνεται καθώς οι βασικές υπηρεσίες (όπως η θέρμανση και οι μεταφορές) ηλεκτροδοτούνται ολοένα και περισσότερο και η ζήτηση για παραγωγή πράσινου υδρογόνου (μετατροπή καθαρής ενέργειας σε υδρογόνο μέσω ηλεκτρόλυσης) αυξάνεται ραγδαία. Στα μονοπάτια καθαρής ενέργειας, η Ευρώπη παράγει αρκετό υδρογόνο για να καλύψει ολόκληρη τη ζήτηση στο εσωτερικό.

clean power,solar,wind,decarbonisation,fossil fuels

Για να φτάσουμε σε τόσο υψηλά μερίδια αιολικής και ηλιακής ενέργειας σε ένα διευρυμένο σύστημα ηλεκτροπαραγωγής, ο στόλος αιολικής ενέργειας της Ευρώπης θα τετραπλασιαστεί στα 800 γιγαβάτ μέχρι το 2035 και η ηλιακή ενέργεια θα επεκταθεί κατά 5-9 φορές φτάνοντας τα 800-1.400 GW, ανάλογα με την καθαρή διαδρομή. Οι στόχοι που ορίζονται στο σχέδιο Fit-for-55 της ΕΕ υπολείπονται, αλλά οι πρόσφατα βελτιωμένες προτάσεις στο σχέδιο REPowerEU συμβάλλουν πολύ στη κάλυψη του χάσματος. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις όσον αφορά τη μετατροπή του στην ευρωπαϊκή και εθνική πολιτική και την ανάπτυξη της υποδομής επί τόπου.

clean power,solar,wind,decarbonisation,fossil fuels

Όχι μόνο η αυξανόμενη παραγωγή από αιολική και ηλιακή ενέργεια ανταποκρίνεται στην ταχέως αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας, αλλά επιτρέπει επίσης τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα έως το 2030 και τη σταδιακή μείωση του φυσικού αερίου σε λιγότερο από το 5 τοις εκατό της προσφοράς έως το 2035. Αν και υπάρχει μικρός ρόλος για το αέριο στα μονοπάτια καθαρής ισχύος, αυτό περιορίζεται σε μεγάλο βαθμό στην κάλυψη αιχμών υψηλής ζήτησης, χωρίς να παρέχει παραγωγή βασικού φορτίου. Τα μοντελοποιημένα μονοπάτια καταδεικνύουν ότι δεν απαιτούνται νέοι συμβατικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου βασικού φορτίου μετά το 2025. Ωστόσο, τα τρέχοντα σχέδια προβλέπουν επιπλέον 60 GW που αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία έως το 2035 – παρουσιάζοντας σημαντικό κίνδυνο λανθάνουσας περιουσίας ή παρατείνοντας την εξάρτηση της Ευρώπης από εισαγόμενα καύσιμα.

Οι βασικές τεχνολογίες διευκολύνουν την ενοποίηση της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας και αυξάνουν την ευελιξία του συστήματος ηλεκτροπαραγωγής, επιτρέποντας τη σταδιακή κατάργηση των συμβατικών σταθμών ορυκτών καυσίμων χωρίς να διακυβεύεται η σταθερότητα του συστήματος. Αυτά είναι η ευελιξία από την πλευρά της ζήτησης, η διασύνδεση, η ηλεκτρόλυση και η υδροηλεκτρική ενέργεια — όλες οι υπάρχουσες τεχνολογίες που πρέπει να επεκταθούν ή, στην περίπτωση της τελευταίας, να διατηρηθούν. Πράγματι, η κοκκώδης, ώρα προς ώρα μοντελοποίηση επιβεβαιώνει ότι ένα καθαρό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας που κυριαρχείται από αιολική και ηλιακή ενέργεια εξακολουθεί να είναι ανθεκτικό ακόμη και κάτω από ακραίες καιρικές συνθήκες και ότι η μεταβλητή φύση τους δεν αποτελεί απειλή για την αξιοπιστία.

Χωρίς πρόστιμο κόστους

Παραδόξως, δεν υπάρχει τιμωρία κόστους για την επιλογή της διαδρομής καθαρής ισχύος—ακόμη και αυτή που επιτυγχάνει το διπλό επίτευγμα της επέκτασης και της απαλλαγής από τον άνθρακα της τροφοδοσίας. Ένα καθαρό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς επιπλέον κόστος πάνω από τα προαναφερθέντα σχέδια, καθώς το μεγαλύτερο αρχικό κόστος κεφαλαίου για την αιολική και την ηλιακή ενέργεια αντισταθμίζεται περισσότερο από το 2035 από το κόστος αποφυγής ορυκτών και πυρηνικών, καθώς και αντιστάθμιση του κόστους άνθρακα.

clean power,solar,wind,decarbonisation,fossil fuels

Εκτός από τη μείωση της κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων στην ηλεκτρική ενέργεια, ένα καθαρό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας επιτρέπει υψηλότερη ηλεκτροδότηση που ξεκλειδώνει τη μείωση των ορυκτών καυσίμων σε ολόκληρη την οικονομία, ιδίως στη θέρμανση και τις μεταφορές. Η σχετική εξοικονόμηση ενέργειας θα μπορούσε να μειώσει την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων στην ΕΕ των 27 κατά περίπου 50% ήδη από το 2030—μεγαλύτερη μείωση από το σχέδιο REPowerEU—παρέχοντας έτσι σημαντικές βελτιώσεις στην ενεργειακή κυριαρχία. Στο πλαίσιο του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας συγκεκριμένα, τα καθαρά μονοπάτια βλέπουν την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων για ηλεκτρική ενέργεια να μειώνεται κατά περισσότερο από 65 τοις εκατό έως το 2030.

Πράγματι, μια τέτοια έγκαιρη δράση για τη μείωση της κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων θα μπορούσε να ξεκλειδώσει δισεκατομμύρια σε εξοικονόμηση κόστους τις επόμενες δεκαετίες. Η αποφυγή της κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων και το σχετικό κόστος υποδομής θα μπορούσε να εξοικονομήσει την Ευρώπη 530-1.010 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2035 – δυνητικά ένα υποτιμημένο εύρος τιμών εάν συνεχιστούν οι τρέχουσες υψηλές τιμές των ορυκτών καυσίμων. Ένα καθαρό και διευρυμένο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας είναι ο κρίσιμος παράγοντας αυτής της ευρύτερης ενεργειακής απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές και της τεράστιας δυνητικής εξοικονόμησης που ακολουθεί.

Παράθυρο για αλλαγή
Το παράθυρο ευκαιρίας για αλλαγή είναι η δεκαετία από το 2025 έως το 2035. Τα μεγάλα ενεργειακά έργα που αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία έως το 2025 βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο και αντικατοπτρίζονται στις μοντελοποιημένες διαδρομές της Ember. Ως εκ τούτου, το 2025-35 γίνεται η κρίσιμη δεκαετία για δράση.

Αυτό δεν συνεπάγεται εν τω μεταξύ, το business as usual. Τα επόμενα χρόνια αποτελούν την περίοδο προετοιμασίας, κατά τη διάρκεια της οποίας θεσπίζονται βασικές πολιτικές για την παροχή καθαρής ενέργειας στην Ευρώπη έως το 2035. Η πρώτη από αυτές θα μπορούσε να επιβεβαιώνει ότι ο τελευταίος από τους συμβατικούς σταθμούς ηλεκτρικής ενέργειας βασικού φορτίου θα κατασκευαστεί έως το 2025. θα έστελνε ένα σαφές πολιτικό μήνυμα δέσμευσης για καθαρή ενέργεια έως το 2035, καθώς και πεποίθηση ως προς την τεχνική βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα ενός συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς άνθρακα.

Η κεντρική πρόκληση έγκειται στην επιτάχυνση της ανάπτυξης αιολικής και ηλιακής ενέργειας μετά το 2025, ώστε να επιτευχθεί ένας συνδυασμένος ρυθμός νέας ισχύος 100-165 GW κάθε χρόνο. Αν και είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερος από τον ετήσιο μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας, υπάρχουν ήδη θετικά σημάδια επιτάχυνσης. Ακόμη και πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι τάσεις έδειχναν ότι η ΕΕ των 27 θα ξεπεράσει τα 650 GW έως το 2030. Αυτό δεν απέχει πολύ από το εύρος των 767-1.350 GW που προβλέπεται στα μονοπάτια καθαρής ενέργειας και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη σχέδια για την ενίσχυση της δράσης μετά της εισβολής.

Οι βασικές στρατηγικές πάνε χέρι-χέρι:

Τα σχέδια ηλεκτροδότησης θα πρέπει να επιταχυνθούν και να συνδυαστούν με απαιτήσεις για ψηφιακές και έξυπνες τεχνολογίες για να διασφαλιστεί ότι η νέα ζήτηση παρέχει επίσης ευελιξία του συστήματος ισχύος.
θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή σχέδια για τον διπλασιασμό περίπου της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Ευρώπης, καθώς τα υπάρχοντα έργα αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το ήμισυ της επέκτασης που απαιτείται από τώρα έως το 2035·
Καθώς οι συσκευές ηλεκτρολύσεως διαδραματίζουν δύο σημαντικούς ρόλους—διευκολύνοντας την ενοποίηση της αιολικής και ηλιακής ενέργειας και βελτιώνοντας την ενεργειακή κυριαρχία της Ευρώπης με την παραγωγή πράσινου υδρογόνου στο εσωτερικό— οι υπάρχουσες πολιτικές θα πρέπει να ενισχυθούν για να διατηρηθεί η δυναμική του αυξανόμενου στόλου.
Στο πλαίσιο των αυξανόμενων αποδεικτικών στοιχείων, δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία ως προς το τι συνεπάγεται στην πραγματικότητα για την Ευρώπη η «κυρίως» ηλεκτρική ενέργεια απανθρακωμένης που αναμένεται να αναγγελθεί σήμερα στη σύνοδο κορυφής της G7 στη Γερμανία. Η δέσμευση για περισσότερο από το 95 τοις εκατό της ενέργειας από πηγές χωρίς άνθρακα θα πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο των σχεδίων για μια καθαρά μηδενική οικονομία έως το 2050.

socialeurope.eu

Η Elisabeth Cremona είναι αναλύτρια ενεργειακών και κλιματικών δεδομένων στο Ember, μια ανεξάρτητη ενεργειακή ομάδα σκέψης που παρέχει δεδομένα, αναλύσεις και λύσεις πολιτικής για την επιτάχυνση της παγκόσμιας μετάβασης στον ηλεκτρισμό.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή