Κάθειρξη 17 ετών στον «Ρασπούτιν των Άνδεων» για την απαγωγή δημοσιογράφου

Ο Γουστάβο Γορίτι, τότε ανταποκριτής της El País, ο οποίος επέκρινε την κυβέρνηση του Περού, απήχθη από το σπίτι του τη νύχτα του πραξικοπήματος

by Times Newsroom 1

O άλλοτε πανίσχυρος αρχηγός της περουβιανής υπηρεσίας πληροφοριών επί των ημερών του πρώην προέδρου Αλμπέρτο Φουχιμόρι (1990-2000), ο Βλαδίμιρο Μοντεσίνος, καταδικάστηκε να εκτίσει 17 χρόνια κάθειρξη για την απαγωγή το 1992 δημοσιογράφου που επέκρινε την κυβέρνηση, ανακοίνωσε τις τελευταίες ώρες η δικαιοσύνη.

Την ποινή για την απαγωγή του Γουστάβο Γορίτι, τότε ανταποκριτή της ισπανικής εφημερίδας El País, θεωρείται πως ο Βλαδίμιρο Μοντεσίνος, 76 ετών, την εξέτισε ήδη. Βρίσκεται στη φυλακή από το 2001, αφού του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 25 ετών για σωρεία παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το περουβιανό δικαστικό σύστημα δεν αθροίζει τις ποινές που επιβάλλει· εφαρμόζεται απλά η πιο μακρά.

Ο Γουστάβο Γορίτι απήχθη από στρατιωτικούς ενώ βρισκόταν στο σπίτι του τη νύχτα της 5ης Απριλίου 1992, της ημέρας που ο Αλμπέρτο Φουχιμόρι, με την υποστήριξη των ένοπλων δυνάμεων, διέλυσε το κοινοβούλιο και ανέστειλε την ισχύ του περουβιανού Συντάγματος.

Ο δημοσιογράφος κρατήθηκε για σύντομο χρονικό διάστημα σε κελλί στο γενικό επιτελείο στρατού, όμως, χάρη στην πίεση που ασκήθηκε από την ισπανική διπλωματία και από τον Τύπο, αφέθηκε ελεύθερος.

Ο Βλαδίμιρο Μοντεσίνος, για καιρό γνωστός με το προσωνύμιο «Ρασπούτιν των Άνδεων», καταδικάστηκε το 2001 να εκτίσει 25 χρόνια κάθειρξη για την εμπλοκή του στη σφαγή 15 ανθρώπων στο Μπάριος Άλτος και την εξαφάνιση εννέα φοιτητών κι ενός καθηγητή του πανεπιστημίου Λα Καντούτα από ομάδα στρατιωτικών. Τα εγκλήματα αυτά είχαν διαπραχθεί στο απόγειο αυτού που η κυβέρνηση Φουχιμόρι χαρακτήριζε πόλεμο κατά της «τρομοκρατίας».

Ο Βλαδίμιρο Μοντεσίνος θεωρείτο ο ιθύνων νους της κυβέρνησης του προέδρου Φουχιμόρι στον πόλεμο εναντίον των ανταρτών του Φωτεινού Μονοπατιού (μαοϊστές) και του Επαναστατικού Κινήματος Τουπάκ Αμάρου (γκεβαριστές).

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή