Κατρίνης: Καθυστερημένη η επιβολή προστίμων για την αισχροκέρδεια

Στην αύξηση των τιμών που επιβαρύνουν τους πολίτες αναφέρθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης, εστιάζοντας μεταξύ άλλων στην άνοδο των τιμολογίων στις τηλεπικοινωνίες, τις προμήθειες τραπεζών και στα ενοίκια.

by Times Newsroom

«Η κορωνίδα της ακρίβειας είναι στα βασικά είδη διατροφής και διαβίωσης, όπου τα τελευταία τρία χρόνια είχαμε σωρευτικό πληθωρισμό της τάξης του 30%. Σε πολλά είδη πρώτης ανάγκης η χώρα μας είναι 30% έως 50% ακριβότερη από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και μάλιστα σε κάποια προϊόντα φτάνει και το 360%» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στον Αντ1.

Παράλληλα σχολιάζοντας την επιβολή προστίμων από το υπουργείο Ανάπτυξης μίλησε για «καθυστερημένη επιβολή προστίμων» αλλά και για «απουσία ελέγχων από την αγορά στην περίοδο έξαρσης της ακρίβειας.

» Εμείς φωνάζουμε εδώ και δύο χρόνια για την απουσία ελέγχων στην αγορά, με αποτέλεσμα να κυριαρχεί η αισχροκέρδεια. Ελάχιστα ήταν -μέχρι πρότινος- τα πρόστιμα στην αγορά τροφίμων, όπου σημειώνονται οι μεγαλύτερες αυξήσεις, ενώ όλο το καλοκαίρι δεν επιβλήθηκε ούτε ένα πρόστιμο για αισχροκέρδεια στα τρόφιμα!

» Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες αφορούν είδη για τα οποία ήδη η Επιτροπή Ανταγωνισμού είχε επισημάνει τις πολύ υψηλές τιμές πώλησης στους καταναλωτές πριν από 1 χρόνο (σχολικά είδη) και 6 μήνες (απορρυπαντικά και είδη προσωπικής υγιεινής). Άρα, η κυβέρνηση γνώριζε εδώ και 1 χρόνο-τουλάχιστον-με το πλέον επίσημο τρόπο ότι κάποια προϊόντα πωλούνται πανάκριβα και δεν έκανε απολύτως τίποτα, με αποτέλεσμα οι τιμές να ανεβαίνουν διαρκώς εις βάρος των πολιτών».

Ο κ Κατρίνης επέμεινε στην ανάγκη μείωσης του ΦΠΑ λέγοντας πως «σε τρεις χώρες που εφαρμόστηκε το μέτρο -Πορτογαλία, Ισπανία και Πολωνία- η μείωση του ΦΠΑ οδήγησε σε μείωση μέχρι και 16 μονάδες του πληθωρισμού τροφίμων. Ένα μέτρο που προτάθηκε από την ΕΕ, πέτυχε και ανανεώθηκε στις χώρες που εφαρμόστηκε και το προτείνει το ΠΑΣΟΚ από τον Ιανουάριο του 2022. Τη συγκεκριμένη πρόταση, που θα ανακουφίσει τους πολίτες στην καθημερινότητά τους, δεν την ενστερνίζεται μόνο το ΠΑΣΟΚ, αλλά και το Ινστιτούτο έρευνας λιανεμπορίου καταναλωτικών αγαθών, όπως και ο Σύνδεσμος βιομηχανιών τροφίμων, αλλά και οι καταναλωτές (μελέτη ΙΝΕ-ΓΣΕΕ)».

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή