«Κεραία»: «Οι σχέσεις μας από παράγοντας προστασίας έγιναν δέλεαρ αφανισμού» εξηγεί η κλινική ψυχολόγος Φωτεινή Τσαλίκογλου

«Το έγκλημα στις μέρες μας» ήταν το θέμα της εκπομπής της ΕΡΤ

by Times Newsroom

Η «Κεραία», η εκπομπή της ΕΡΤ στο επεισόδιο της Τρίτης (28/4), το 11ο του δεύτερου κύκλου, καταπιάστηκε με το «Το έγκλημα στις μέρες μας». Η μακροχρόνια οικονομική κρίση και στην συνέχεια αυτής, η παρουσία ενός θανατηφόρου ιού, λες και άλλαξε το σύμπαν και σε αυτόν τον τομέα. Ξέβρασε αγριάδα και φανέρωσε στον καθένα το πιο σκληρό κομμάτι του εαυτού του.

Η παρουσιάστρια Ρέα Βιτάλη με βασικές συνομιλήτριες την κλινική ψυχολόγο και συγγραφέα Φωτεινή Τσαλίκογλου αλλά και την καθηγήτρια εγκληματολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Χριστίνα Ζαραφωνίτου, άνοιξε – όπως συνηθίζει – το θέμα, μεταφέροντας έναν πλουραλισμό πληροφοριών.

«Ζούμε παράξενα, απρόσμενα και αγριευτικά πράγματα. Ξεκίνησαν από τις εικόνες στο Μπέργκαμο. Μιλούσαμε τότε για έναν ακήρυχτο πόλεμο με έναν αόρατο εχθρό. Δύο χρόνια μετά ζήσαμε στην κυριολεξία έναν πόλεμο και πάλι μας κατέκλυσαν οι εικόνες. Ένα γαϊτανάκι φόβου. Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο ξεσπάνε αυτά τα ειδεχθή, φριχτά εγκλήματα. Τι κοινό έχουν; Τι μας κάνει να ανατριχιάζουμε; Αφορούν όλα κοντινές μας σχέσεις. Οι σχέσεις μας από παράγοντας προστασίας έγιναν δέλεαρ καταστροφής, αφανισμού. Αυτό από μόνο του είναι πολύ τρομακτικό γιατί μας διαμηνύει ότι είμαστε απροστάτευτοι από αυτό που θα μπορούσε να μας προστατεύσει, τις σχέσεις μας» εξήγησε η κυρία Τσαλίκογλου.

«Μειώθηκε η κοινή εγκληματικότητα, που λαμβάνει χώρα στον δημόσιο χώρο. Οι απάτες και κυρίως οι ηλεκτρονικές αυξήθηκαν την περίοδο που μειώθηκαν οι άλλες μορφές εγκλήματος αλλά και το οργανωμένο έγκλημα» τόνισε η καθηγήτρια εγκληματολογίας στην Πάντειο, Χριστίνα Ζαραφωνίτου.

Μιλώντας για τη βιαιότητα των εφήβων είπε: «Κάποιες ενοχές σαν κοινωνία πρέπει να τις νιώθουμε. Οπωσδήποτε όταν η κοινωνία περνά κρίση τα πιο ευάλωτα άτομα θίγονται περισσότερο. Το θέμα δεν είναι να επιρρίψουμε ευθύνη στην οικογένεια. Είναι να δούμε ξανά τη σχέση εμπιστοσύνης με τους θεσμούς, κοινωνικούς και πολιτικούς» ανέφερε επίσης η κ. Ζαραφωνίτου.

Η Ρέα Βιτάλη επισκέφτηκε επίσης την Αστυνομική Ακαδημία και καταρρίπτοντας την «μανιέρα» του παλαιού τύπου αστυνόμου, συνομίλησε με φοιτητές της σχολής αξιωματικών που η βαθμολογία τους θα μπορούσε να τους ανοίξει τον δρόμο π.χ της Ιατρικής και της Νομικής αλλά ωστόσο αυτοί, είναι αποφασισμένοι να σταθούν στον πλευρό του συνάνθρωπου και ενάντια στο έγκλημα.

Στο τέλος όλης αυτής της ενημερωτικής «βόλτας» κατέληξε στο γραφείο του Υπουργού Προστασίας Του ΠολίτηΤάκη Θεοδωρικάκου όπου συνομιλώντας μαζί του, πληροφορεί το τηλεοπτικό κοινό για όλες τις ενθαρρυντικές προσπάθειες που γίνονται, αλλά και για όλες τις παθογένειες.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή