Κιλιτσντάρογλου: Στο πλευρό του Ερντογάν «αν κάνει κάτι για τα νησιά που καταλήφθηκαν»

Αν και συχνά διαφωνούσε με την αυταρχική διακυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε ότι ο Τούρκος πρόεδρος πρέπει να αμφισβητήσει την κυριαρχία ορισμένων ελληνικών νησιών.

by Times Newsroom

«Αν έχεις ψυχή, κάνε ένα βήμα για τα νησιά τα οποία καταλήφθηκαν και τα στρατιωτικοποιημένα νησιά. Θα σε στηρίξουμε», ανέφερε ο επικεφαλής του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, απαντώντας σε μια σειρά ερωτήσεων που του έθεσε το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση.

Μία από τις δέκα ερωτήσεις που τέθηκαν στον Κιλιτσντάρογλου ήταν η εξής: «Στον εθνικό αγώνα της Τουρκίας στη Μεσόγειο και το Αιγαίο, από τη γραμμή των συνόρων μέχρι τις προσπάθειές της να δημιουργήσει μόνιμες οικονομικές ζώνες, είσαι στο πλευρό της χώρας ή στο πλευρό των αντιπάλων μας;»

Και ο Κιλιτσντάρογλου απάντησε: «Η στάση μας είναι πολύ σαφής. Είναι επιτακτική ανάγκη να αυξήσουμε την πίεση σε Μεσόγειο και Αιγαίο. Δεν είναι αυτά τα πράγματα να βγάλεις το πλοίο, το τραβάς πίσω, και να λες ”μακάρι να με καλούσε ο Μπάιντεν”. Αν έχεις ψυχή, κάνε ένα βήμα για τα νησιά τα οποία καταλήφθηκαν και τα στρατιωτικοποιημένα νησιά. Θα σε στηρίξουμε».

Η στήριξη Κιλιτσντάρογλου στον Ερντογάν έρχεται σε μια περίοδο που η Τουρκία έχει αυξήσει τις προκλήσεις της προς της Ελλάδα, με την Κομισιόν να στέλνει αυστηρό μήνυμα σήμερα σχετικά με τις τουρκικές υπερπτήσεις στο Αιγαίο, διαβεβαιώνοντας πως θα συνεχίσει να απαιτεί από την Άγκυρα να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε.

Νωρίτερα «φρένο» στην τουρκική προσπάθεια για την αμφισβήτηση της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών έβαλε στο μεταξύ και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal σχετικά με τις δηλώσεις που έκανε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών για τα ελληνικά νησιά, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθάρισε ότι η κυριαρχία της χώρας μας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται. Όπως σημείωσε, «η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται».

Επίσης, χθες εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης έσπευσε να διαμηνύσει πως «η εισβολή στον ελληνικό εναέριο χώρο και οι υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά δεν είναι αποδεκτές ενέργειες, αλλά αντιπαραγωγικές, που τάσσονται απέναντι στο πνεύμα της Συμμαχίας» και να ξεκαθαρίσει πως η Γερμανία «δεν μπορεί να αποδεχθεί την αμφισβήτηση της κυριαρχίας κρατών – μελών της Ε.Ε.».

 

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com