Κίνα: Το ΥΠΕΞ «καταδικάζει σθεναρά» την ανακοίνωση της G7 για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Σιντζιάνγκ

by Times Newsroom 1

Η Κίνα «καταδίκασε σθεναρά» σήμερα την κοινή ανακοίνωση των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (G7), που επέκριναν την πολιτική της στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και την καταστολή στο Χονγκ Κονγκ.

«Οι υπουργοί της G7 εκστόμισαν ανυπόστατες κατηγορίες εναντίον της Κίνας και επενέβησαν χονδροειδώς στις εσωτερικές της υποθέσεις», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας, Ουάνγκ Ουενμπίν.

Οι υπουργοί των επτά χωρών (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ιταλία, Καναδάς) που συναντήθηκαν χθες, Τετάρτη, στο Λονδίνο κάλεσαν το Πεκίνο να “σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες”.

Η G7 εξέφρασε “ανησυχία” για τις παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων ιδιαίτερα στη Σιντζιάνγκ (βορειοδυτική Κίνα) όπου η μουσουλμανική μειονότητα των “Ουιγούρων και τα μέλη άλλων εθνοτικών και θρησκευτικών μειονοτικών ομάδων έχουν τεθεί στο στόχαστρο”.

Για το Χονγκ Κονγκ, όπου το Πεκίνο επέβαλε πέρυσι έναν νόμο για την εθνική ασφάλεια, οι υπουργοί κατηγόρησαν το κομμουνιστικό καθεστώς ότι “διαβρώνει θεμελιωδώς τα δημοκρατικά στοιχεία του εκλογικού συστήματος” στην πρώην βρετανική αποικία.

Απαντώντας, ο Ουάνγκ κάλεσε σήμερα τις χώρες της G7 “να ασχοληθούν με τα δικά τους προβλήματα”.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή