Κιζίλγιουρεκ, πες την αλήθεια, τι σου απάντησε η Κομισιόν;

by Times Newsroom
  • Άριστος Μιχαηλίδης   

Ήρθε πρώτα η ανακοίνωση του Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, που έλεγε ότι πήρε απάντηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη γραπτή του ερώτηση με θέμα «Τουρκοκύπριοι και κυπριακή ιθαγένεια». Σημείωνε ότι η ερώτηση «αφορούσε τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η Επιτροπή σε σχέση με την απαίτηση χιλιάδων Τουρκοκύπριων νέων, από μεικτούς γάμους, για εξασφάλιση της κυπριακής ιθαγένειας».

Εξηγούσε για να καταλάβουμε το θέμα -επειδή αυτός έχει ενσυναίσθηση κι εμείς είμαστε αναίσθητοι- ότι «οι νέοι αυτοί στερούνται το δικαίωμα για απόκτηση κυπριακής ιθαγένειας». Αποφεύγει να περιλάβει ολόκληρη την ερώτησή του προς την Κομισιόν ο ευρωβουλευτής, αλλά οφείλουμε να σημειώσουμε ότι ούτε στην ερώτηση, ούτε στην ανακοίνωση αναφέρεται πουθενά ότι αυτό το θέμα έχει σχέση με τον παράνομο εποικισμό των κατεχομένων εδαφών της Κύπρου. Με την ερώτηση, μάλιστα, ενημερώνει πως πρόκειται για «χιλιάδες παιδιά Τουρκοκύπριων πολιτών» τα οποία στερούνται το δικαίωμα να αποκτήσουν την κυπριακή ιθαγένεια «λόγω ανυπέρβλητων εμποδίων και δυσκολιών που θέτει η Κυπριακή Δημοκρατία». Κανένας λόγος για τον εποικισμό, που στόχο είχε και έχει, διότι συνεχίζεται, την εθνοκάθαρση από την Τουρκία εναντίον των Ελληνοκυπρίων.

Με ενδιαφέρον τρέξαμε να δούμε πώς απάντησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αλλά, ούτε και ολόκληρη την απάντηση της Επιτροπής περιλαμβάνει στην ανακοίνωσή του ο ευρωβουλευτής. Βγάζει ο ίδιος δικά του συμπεράσματα και τα πλασάρει ως απάντηση της Επιτροπής. Στο τέλος, με μια ζηλευτή ακροβασία, καταγράφει το συμπέρασμά του, αφήνοντας να φαίνεται ότι είναι λόγια της Κομισιόν. «Συνεπώς», λέει, «οποιαδήποτε διάκριση ενάντια στα παιδιά μεικτών γάμων Τουρκοκυπρίων με Τούρκους υπηκόους πρέπει να αναθεωρηθεί, και η κυπριακή πολιτεία οφείλει να λάβει άμεσα μέτρα στην κατεύθυνση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χιλιάδων Τουρκοκύπριων νέων που ωθούνται στην ανιθαγένεια».

Η απάντηση της Επιτροπής δεν είναι πάνω από 130 λέξεις. Αλλά, γιατί να μας κουράζει, την έφερε στα μέτρα του και μας εξήγησε ο ίδιος τι λέει. Πήρε και μια εφημερίδα (Πολίτης) τα λόγια του Κιζίλγιουρεκ -και όχι της Κομισιόν- και τα παρουσίασε χθες ως κύριο πρωτοσέλιδο θέμα υπό τον τίτλο: «Η Κομισιόν ζητά αναθεώρηση της πολιτικής μας έναντι παιδιών μεικτών γάμων Τ/Κ – Βλέπει παραβίαση του ευρωπαϊκού δικαίου».

Ζητά πράγματι αναθεώρηση η Κομισιόν ή τη ζητά ο Κιζίλγιουρεκ και η εφημερίδα; Η ερώτηση του Κιζίλγουρεκ έλεγε: «Τι μέτρα προτίθεται να λάβει (η Επιτροπή) για να τερματιστεί αυτή η κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χιλιάδων Τουρκοκύπριων νέων;». Και τι έλεγε η απάντηση της Κομισιόν; Ότι «εναπόκειται σε κάθε κράτος μέλος, τηρουμένου βεβαίως του διεθνούς δικαίου, να καθορίζει τις προϋποθέσεις απόκτησης και απώλειας της ιθαγένειάς του». Ότι «εναπόκειται στην Κύπρο να αποφασίσει αν θα υπογράψει και θα κυρώσει την ευρωπαϊκή σύμβαση για την ιθαγένεια» (σ.σ. δεν την υπέγραψε η Κύπρος). Ότι «εναπόκειται επίσης στον εθνικό νομοθέτη να αποφασίσει υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί να αποκτηθεί η κυπριακή ιθαγένεια με βάση την καταγωγή».

Αυτή είναι η απάντηση της Κομισιόν. Και οτιδήποτε άλλο είναι εγκληματική παραπλάνηση σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εναπόκειται σε κάθε κράτος μέλος. Εναπόκειται στην Κύπρο. Εναπόκειται στον εθνικό νομοθέτη. Τελεία και παύλα. Ούτε καν στην ουσία της ερώτησης για το «τι μέτρα προτίθεται να λάβει» (η Επιτροπή), δεν απάντησε η Κομισιόν, διότι εναπόκειται στο κράτος μέλος.

Στην ανακοίνωσή του, ο Κιζίλγιουρεκ, για να παραπλανήσει ακόμα περισσότερο, υπενθυμίζει ότι «η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την ιθαγένεια ορίζει πως “καθένας έχει δικαίωμα σε μια ιθαγένεια, πρέπει να αποτρέπεται η ανιθαγένεια, κανένας δεν μπορεί να στερηθεί αυθαίρετα την ιθαγένειά του” (Άρθρο 4 σημεία α. β. γ.)».

Με ποιον τρόπο, όμως, στέρησε την ιθαγένεια σε αυτούς τους ανθρώπους η Κυπριακή Δημοκρατία και έχει έναν ευρωβουλευτή της (έναν από τους έξι!) να την καταγγέλλει στην Κομισιόν ότι δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα χιλιάδων Τουρκοκύπριων νέων; Είχαν την ιθαγένεια και τους αφαιρέθηκε; Γεννήθηκαν ή ζουν σε έδαφος που ελέγχει η Δημοκρατία όπου εφαρμόζεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο; Διότι, αυτούς τους ανθρώπους δεν τους οδήγησε η Κυπριακή Δημοκρατία σε ανιθαγένεια, έχουν την παράνομη ιθαγένεια του κατοχικού καθεστώτος, και μαζί με το καθεστώς και την Άγκυρα ξέρουμε όλοι πού την έχουν γραμμένη την Κυπριακή Δημοκρατία. Ο Κιζίλγιουρεκ δεν ξέρει;

Πηγή: www.philenews.com

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com