Κλάους Ρέγκλινγκ: Είναι αναγκαία η προσήλωση της Ελλάδας στις μεταρρυθμίσεις

Ως προς το ελληνικό χρέος, επισήμανε ότι η δομή του είναι καλή

by Times Newsroom

Την ανάγκη προσήλωσης της Ελλάδας στις μεταρρυθμίσεις, στην προσεκτική δημοσιονομική πολιτική και τη βιωσιμότητα του χρέους, υπογράμμισε σήμερα, από το βήμα του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, ενώ διατύπωσε την εκτίμηση ότι η δομή του ελληνικού χρέους είναι καλή και ότι η βιωσιμότητά του επιδιώκεται από την κυβέρνηση με τον κατάλληλο τρόπο.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία σημαίνει ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο θα επιβραδυνθεί και ο πληθωρισμός θα αυξηθεί. Αυτό έχει αντίκτυπο και στο χρέος φυσικά. Ευτυχώς η Ελλάδα τα πήγε πολύ καλά πέρυσι και σχεδόν έχει ανακτηθεί ό,τι χάθηκε το 2020 (…) Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν, η κυβέρνηση να είναι προσεκτική στη δημοσιονομική της πολιτική και το χρέος να παραμείνει βιώσιμο» υπογράμμισε ο κ. Ρέγκλινγκ, κατά τη διάρκεια συζήτησης με τον δημοσιογράφο Φοίβο Καρζή.

Όσον αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα, επισήμανε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό μονοπάτι για την επίτευξή του τo 2023. Η επαναφορά σε πρωτογενές πλεόνασμα είναι, όπως είπε, ένα από τα αναγκαία βήματα για να μείνει το χρέος βιώσιμο και, με βάση και τις συνομιλίες που είχε πρόσφατα στην Αθήνα, «αυτό είναι το πλάνο (της ελληνικής κυβέρνησης) για το 2023» και επιδιώκεται με τον κατάλληλο τρόπο.

Ως προς το ελληνικό χρέος, επισήμανε ότι η δομή του είναι καλή: «Η μέση ωριμότητα του ελληνικού χρέους είναι 20 χρόνια και τα επιτόκια επίσης εξαιρετικά χαμηλά, περίπου 1,5%. Αυτό είναι καλή “ασφαλιστική πολιτική” (insurance policy) για την Ελλάδα. Πιστεύω ότι η σχέση αυτή (του χρέους προς το ΑΕΠ) μπορεί να μειωθεί κι άλλο τα επόμενα χρόνια, αλλά η κυβέρνηση πρέπει να εξακολουθήσει να είναι πάντα πολύ προσεκτική σε σχέση με τη δημοσιονομική πολιτική και τις μεταρρυθμίσεις» τόνισε.

Ο κ. Ρέγκλινγκ εκτίμησε ακόμα πως, συνεπεία του πολέμου στην Ουκρανία, η ανάπτυξη θα είναι φέτος χαμηλότερη σε όλη την Ευρώπη, επισημαίνοντας πάντως ότι δεν αναμένει αυτή να είναι αρνητική: «Δεν αναμένω αρνητική ανάπτυξη για την Ευρώπη ως σύνολο φέτος, γιατί έχουμε και πολύ σημαντικό “carryover” από πέρυσι» είπε και πρόσθεσε ότι και το αναπτυξιακό μομέντουμ της εξόδου από την πανδημία ήταν πολύ ισχυρό πριν ενσκήψει ο πόλεμος.

 

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com