Κλείνει το κεφάλαιο κρίση για την Ελλάδα

Στην πρόωρη αποπληρωμή των δανείων της Ελλάδας προς το ΔΝΤ αναφέρεται πλήθος δημοσιευμάτων στον γερμανικό τύπο.

by Times Newsroom

Ως τέλος εποχής και κλείσιμο ενός επώδυνου κεφαλαίου για την ελληνική κοινωνία και οικονομία χαρακτηρίζει ο γερμανικός Τύπος την ανακοίνωση του ελληνικού υπ. Οικονομικών για την πρόωρη αποπληρωμή των οφειλών της χώρας στο ΔΝΤ. « Η Ελλάδα έλαβε το πράσινο φως από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) στα τέλη Μαρτίου. Από το 2010, τα νεοσύστατα αυτά τότε θεσμικά όργανα της ΕΕ, μαζί με το ΔΝΤ, διέσωσαν τη χώρα από την εθνική χρεοκοπία παρέχοντας χρηματοδοτική βοήθεια δισεκατομμυρίων» υπενθυμίζει το Spiegel Online, ένα από τα γερμανικά μέσα που παρακολούθησαν στενά την ελληνική χρηματοοικονομική κρίση δημοσιεύοντας και αποκαλυπτικά ρεπορτάζ, που συχνά προκαλούσαν έντονες αντιδράσεις στην Ελλάδα.

«Συνολικά τρία διαδοχικά προγράμματα μεταξύ 2010 και 2018 οδήγησαν στη διάσωση της Ελλάδας από τη χρεοκοπία και την έξοδο από το κοινό νόμισμα, το ευρώ. Ωστόσο διάφορες ελληνικές κυβερνήσεις αναγκάστηκαν να εφαρμόσουν επώδυνες περικοπές στον προϋπολογισμό και αυξήσεις φόρων, οδηγώντας σε αύξηση της ανεργίας και της φτώχειας» σημειώνει το Spiegel Online.

Από την πλευρά της η ιστοσελίδα tagesschau.de του πρώτου προγράμματος της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης σημειώνει μεταξύ άλλων: «Το θετικό μήνυμα δεν πρέπει να συγκαλύπτει το γεγονός ότι η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας εξακολουθεί να εμφανίζει χρέος άνω του (ευρωπαϊκού) μέσου όρου. Εξάλλου οι δαπάνες με φόντο την κρίση του κορωνοϊού έχουν αυξήσει δραματικά τα επίπεδα χρέους στην Ευρώπη. Στις αρχές του έτους υπήρχε αυξανόμενη ανησυχία στις χρηματοπιστωτικές αγορές ότι η επικείμενη ανατροπή των επιτοκίων στην Ευρώπη θα επηρέαζε ιδιαίτερα τις χώρες της Νότιας Ευρώπης. Παρά το κούρεμα του 2012 και την πρόσφατη πρόοδο που καταγράφηκε, η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει το υψηλότερο δημόσιο χρέος στην ευρωζώνη. Στα τέλη του 2021, το ΔΝΤ υπολόγισε το επίπεδο του χρέους στα 366 δισεκατομμύρια ευρώ.»

Πηγή: Deutsche Welle

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com