Κλοντ Λελούς, Γάλλος σκηνοθέτης 

by Times Newsroom
Share this

Ο Κλοντ Λελούς (Claude Lelouch, 30 Οκτωβρίου 1937) είναι Γάλλος σκηνοθέτης, κινηματογραφιστής,  σεναριογράφος,  ηθοποιός και παραγωγός κινηματογραφικών ταινιών. Γεννημένος στο Παρίσι, ο Λελούς κέρδισε για την ταινία του Une Homme et Une Femme το Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών του 1966 , καθώς και δύο Όσκαρ (μεταξύ των οποίων και αυτό της “Καλύτερης Ξένης Ταινίας”). Το δραματικό και επικό μιούζικαλ Les Uns et les Autres (1981) θεωρείται από πολλούς το αριστούργημα του. Είναι γνωστός για την υπέρμετρη χρήση αυτοσχεδιασμού στους διαλόγους των ταινιών του.

Φιλμογραφία

  • Le Propre de l’homme (1960)
  • La Femme spectacle (1963)
  • Une fille et des fusils (1964)
  • Les Grands Moments (1965)
  • Pour un Maillot Jaune (1965)
  • Un homme et une femme (1966)
  • Vivre pour vivre (1967)
  • La Vie, l’amour, la mort (1968)
  • 13 jours en France (1968)
  • Un Homme qui me plaît (1969)
  • Le Voyou (1970)
  • Smic, Smac, Smoc (1971)
  • L’aventure c’est l’aventure (1972)
  • La Bonne Année (1973)
  • Mariage (1974)
  • Toute une vie (1974)
  • Le Bon et les méchants (1975)
  • Le Chat et la souris (1975)
  • C’était un rendez-vous (1976)
  • Si c’était à refaire (1976)
  • Un autre homme, une autre chance (1977)
  • Robert et Robert (1978)
  • À nous deux (1979)
  • Les Uns et les Autres (1980)
  • Edith et Marcel (1982)
  • Viva la vie (1983)
  • Partir, revenir (1984)
  • Attention bandits (1986)
  • Un homme et une femme : vingt ans déjà (1986)
  • Itinéraire d’un enfant gâté (1988)
  • Il y a des jours… et des lunes (1989)
  • La Belle Histoire (1992)
  • Tout ça… pour ça ! (1992)
  • Les Misérables (1995)
  • Lumière et compagnie (1995)
  • Hommes, femmes, mode d’emploi (1996)
  • Hasards ou coïncidences (1997)
  • Une pour toutes (1999)
  • And now… Ladies and Gentlemen (2001)
  • Les Parisiens (2004)
  • Le bonheur c’est encore mieux que la vie (2005)

Το ρομαντικό δράμα «Ένας άνδρας, μία γυναίκα» (Un homme et une femme), παραγωγής Γαλλίας 1966.

Υπόθεση: Η ταινία αφηγείται την ιστορία της Αν, μιας νεαρής χήρας που έχασε τον άντρα της σ’ ένα δυστύχημα στο πλατό (ήταν κασκαντέρ) και του Ζαν Λουί, ενός οδηγού ράλι που η γυναίκα του αυτοκτόνησε. Συναντιούνται για πρώτη φορά στο σχολείο των παιδιών τους στο Ντοβίλ και ταξιδεύουν μαζί για το Παρίσι, όταν η Αν χάνει το τρένο. Μια αμοιβαία έλξη γεννιέται, αλλά η Αν δεν μπορεί να δοθεί ολοκληρωτικά από τύψεις για τον νεκρό σύζυγό της. Όταν όλα μοιάζουν να έχουν χαθεί, ο Ζαν Λουί αρχίζει έναν αγώνα δρόμου για να την προλάβει…

Η ταινία ξεχωρίζει χάρη στην υπέροχη φωτογραφία (ο Λελούς υπήρξε επαγγελματίας φωτογράφος με δουλειά στη διαφήμιση) και την εξαιρετική μουσική του Φράνσις Λάι (το αγαπημένο μουσικό θέμα της ταινίας έχει γίνει συνώνυμο κάθε ρομαντικής σκηνής).

Η ταινία κέρδισε μια πλειάδα βραβείων, μεταξύ των οποίων το Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών του 1966 και τα Όσκαρ Καλύτερου Ξενόγλωσσου Φιλμ και Καλύτερου Σεναρίου.

Ήταν, επίσης, υποψήφια για Όσκαρ Σκηνοθεσίας και Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας, καθώς και για 5 Χρυσές Σφαίρες.

Παίζουν: Ανούκ Εμέ, Ζαν Λουί Τρεντινιάν, Πιέρ Μπαρού, Βαλερί Λαγκράνζ, Σιμόν Παρί, Αντουάν Σιρέ, Σουάντ Αμιντού, Ανρί Σεμέν, Γιαν Μπαρί, Πολ Λε Περσόν, Ζεράρ Σιρέ. Μουσική: Φράνσις Λάι.

Share this

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή