Κλοντέτ Κολμπέρ (1903 – 1996) Γαλλοαμερικανίδα ηθοποιός του κινηματογράφου…

...βραβευμένη με όσκαρ Α' γυναικείου ρόλου το 1934, για την ταινία του Φρανκ Κάπρα Συνέβη μια νύχτα (It Happened One Night, 1934)

by Times Newsroom

Η Κλοντέτ Κολμπέρ (Claudette Colbert, πραγματικό όνομα Εμιλί Κλωντέτ Σοσουάν (Émilie Claudette Chauchoin, 13 Σεπτεμβρίου 1903 – 30 Ιουλίου 1996), ήταν γαλλοαμερικανίδα ηθοποιός του κινηματογράφου, βραβευμένη με όσκαρ Α’ γυναικείου ρόλου το 1934, για την ταινία του Φρανκ Κάπρα Συνέβη μια νύχτα (It Happened One Night, 1934).

Η Κολμπέρ γεννήθηκε στην πόλη Σαιν Μαντέ (Saint-Mandé) της Γαλλίας και μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη, εφόσον η γονείς της μεταφέρθηκαν εκεί κατά την παιδική της ηλικία. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’20 ξεκίνησε να συμμετέχει σε θεατρικές παραστάσεις στο Μπρόντγουεϊ για να μεταπηδήσει στο χώρο του κινηματογράφου με τον ερχομό τον ομιλούντων ταινιών το 1927. Υπέγραψε συμβόλαιο με την εταιρία Paramount και σε μικρό χρονικό διάστημα καθιερώθηκε ως μια από τις πιο ακριβοπληρωμένες σταρ του Χόλιγουντ. Η Κολμπέρ θεωρήθηκε ως μια από τις κυριότερες εκπροσώπους της σοφιστικέ κωμωδίας της δεκαετίας του ’30 και πέρα από τη νίκη της στα όσκαρ για την κωμωδία Συνέβη μια νύχτα, έλαβε άλλες δυο υποψηφιότητες για τους δραματικούς της ρόλους στις ταινίες Private Worlds (1935) και Απ’ Όταν Έφυγες (Since You Went Away, 1944).

Η δημοτικότητά της άρχισε να πέφτει κατά τις αρχές της δεκαετίας του ’50 και το 1961 έκανε την τελευταία κινηματογραφική της εμφάνιση. Σε μεγαλύτερη ηλικία επέστρεψε στο θέατρο και έκανε και κάποιες τηλεοπτικές εμφανίσεις. Πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής της στο νησί Μπαρμπάντος, όπου και απεβίωσε μετά από μια σειρά εγκεφαλικών επεισοδίων. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου την έχει κατατάξει 12η στη λίστα με τις 25 μεγαλύτερες σταρ όλων των εποχών.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή