Κοίτα ποιος μιλάει για… τεχνολογία!

Ο κ. Τσίπρας τολμά να ισχυριστεί ότι ο Πιερρακάκης πάτησε επάνω «στις ράγες και τις υποδομές» που άφησε η ανεκδιήγητη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

by Times Newsroom

Πριν πάµε στο θέμα, θα σας χαλαρώσω με ένα χαζό ανέκδοτο. Είναι γεγονός ότι όσο πιο χαζό είναι το ανέκδοτο τόσες μεγαλύτερες αλήθειες κρύβει.

Συζητάνε ένας Ισραηλίτης, ένας Αιγύπτιος και ένας Ελληνας για την τεχνολογία στην αρχαιότητα. Λέει ο Ισραηλίτης: «Εκεί που κάναμε ανασκαφές σε ένα σημείο της Ιερουσαλήμ, βρήκαμε χάλκινα καλώδια 2.000 ετών! Αυτό αποδεικνύει ότι είχαμε τηλεπικοινωνίες». Με τη σειρά του ο Αιγύπτιος λέει: «Εμείς όταν μεταφέραμε τις αρχαιότητες για το φράγμα του Ασουάν, βρήκαμε θαμμένες οπτικές ίνες 3.000 ετών, άρα είχαμε πιο προηγμένες τηλεπικοινωνίες από εσάς». Σειρά έχει ο Ελληνας ο οποίος τους λέει: «Ολη η Ελλάδα είναι ένας αρχαιολογικός χώρος τον οποίον ψάχνουμε διαρκώς. Παρ’ όλες τις ανασκαφές δεν έχουμε βρει απολύτως τίποτα, ούτε χάλκινα καλώδια ούτε οπτικές ίνες, πράγμα που επιβεβαιώνει πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας ότι οι Αρχαίοι Ελληνες διέθεταν ασύρματες τηλεπικοινωνίες»! Κόκαλο οι άλλοι δύο.

Το ανέκδοτο θα μπορούσε να είναι υπεραρκετό για εισαγωγή, αλλά θέλω να το συμπληρώσω με ένα καταπληκτικό απόφθεγμα. Ο πάντα εύστοχος προφήτης του Αρκά λέγει: «Αν πει κάποιος μια φορά ψέματα, είναι αναξιόπιστος! Αν πει δεύτερη φορά ψέματα, είναι ανέντιμος! Αν πει τρίτη φορά ψέματα, είναι απατεώνας! Αν πει τέταρτη φορά ψέματα, καλά σας κάνει!».

Τώρα στο θέμα μας. Στις 20 Δεκεμβρίου του σωτηρίου έτους 2021, στο Digital Economy Forum 2021 του ΣΕΠΕ (Σύνδεσμος Εταιρειών Πληροφορικής και Επικοινωνιών), ο κατά δήλωσή του «επόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδος», Αλέξης Τσίπρας, εκφώνησε έναν λόγο για την περίσταση. Δεν γνωρίζω ποιος του τον έγραψε, αλλά αφού τον εκφώνησε σημαίνει ότι εγκρίνει το περιεχόμενό του. Είπε μεταξύ άλλων: «[…] Εγώ θέλω να είμαι απέναντί σας απόλυτα ειλικρινής. Μακριά από μένα η λογική της ισοπέδωσης. Δεν θα ισχυριστώ ότι στον τομέα της ψηφιακής πολιτικής δεν έγιναν σημαντικά βήματα τα τελευταία δυόμιση χρόνια. Θα ισχυριστώ όμως ότι τα βήματα αυτά έγιναν πάνω στις ράγες και τις υποδομές που η προηγούμενη κυβέρνηση είχε φροντίσει, παρά τη σκληρή περίοδο της δημοσιονομικής προσαρμογής, να θέσει. Κάτι που προς τιμήν του έχει παραδεχθεί και δημοσίως ο ίδιος ο κ. Πιερρακάκης.[…]»

Είμαι βέβαιος ότι έπειτα από αυτή τη δήλωση καταλαβαίνετε τον συσχετισμό με το ανέκδοτο και τον Αρκά. «Οι ράγες και οι υποδομές» είναι σαν τα ασύρματα δίκτυα των αρχαίων. Ο «λεγάμενος» είναι παθολογικός ψεύτης. Στη ζωή μου έμαθα να μην εμπιστεύομαι όσους ξεκινούν την κουβέντα τους με το «θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής…» ή «έχε μου εμπιστοσύνη…». Επειδή θέλω να τεκμηριώνω τις απόψεις μου, επικαλούμαι ένα άρθρο που δημοσίευσα στη στήλη αυτή στις 26 Ιουνίου 2018 με τίτλο «Ψηφιακές χάντρες και καθρεφτάκια». Ο «λεγάμενος» ήταν τότε πρωθυπουργός της χώρας και στο ίδιο Digital Economy Forum 2018 του ΣΕΠΕ, μας περιέγραψε τα εμβληματικά έργα πληροφορικής που ετοίμαζε η κυβέρνησή του. Αντιγράφω από το άρθρο:

«[…] Καλεσμένος ομιλητής στο επίσημο δείπνο ήταν ο πρωθυπουργός μας. Μίλησε για 34 περίπου λεπτά και αναφέρθηκε σε καινοτόμες δράσεις που πρόκειται να γίνουν στην Ελλάδα, με τις οποίες υποτίθεται ότι θα αναπτυχθεί η ψηφιακή οικονομία. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε 4 συγκεκριμένες δράσεις, οι οποίες σύμφωνα με την άποψή του, θα συμβάλουν στην ψηφιακή οικονομία. Σας τις παραθέτω:

1. Η δημιουργία μίας κεντρικής υποδομής ανταλλαγής εγγράφων μεταξύ των φορέων του Δημοσίου με χρήση ηλεκτρονικών υπογραφών. Η χρηματοδότηση του έργου, ύψους 22,5 εκατ. ευρώ, θα προέλθει από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και θα εφαρμοστεί στους 22.000 φορείς του Δημοσίου μέχρι το τέλος του 2018. Αναμένεται δε, να επιφέρει –εκτός από απλοποίηση των διαδικασιών– και ετήσια εξοικονόμηση για τα δημόσια οικονομικά, της τάξης των 400 εκατ. ευρώ[…]

2. Το έργο της “ευφυούς γεωργίας” που με την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών, όπως το διαδίκτυο των πραγμάτων και οι Διαστημικές Τεχνολογίες, εξοικονομεί κόστη για τον αγρότη και βελτιώνει το αγροτικό προϊόν, με εξατομικευμένες πληροφορίες για την κάθε καλλιέργεια, που θα λαμβάνει ο αγρότης, με χρηματοδότησή του, όπως εγκρίθηκε από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, που θα ανέλθει σε 33,5 εκατ. ευρώ[…].

3. H ενίσχυση της διαφάνειας στην κυκλοφορία των εντύπων, τη δημιουργία συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού και τη δημιουργία αξιόπιστων στοιχείων για την κυκλοφορία των εντύπων με το έργο για το Barcode.[…].

4. Η εφαρμογή του VAR στα ελληνικά γήπεδα, που υποστηρίζει τη λήψη αποφάσεων από τους διαιτητές ποδοσφαιρικών αγώνων και θα ενισχύσει την αξιοπιστία του ελληνικού ποδοσφαίρου.[…]».

Αυτά λοιπόν ήταν τα εμβληματικά έργα που θα έκανε η κυβέρνησή του! Το VAR (Video Assistant Referee) είναι το μόνο που υλοποιήθηκε –με σημαντικές ελλείψεις– αλλά αυτό δεν είναι έργο πληροφορικής, αλλά παιδαριώδης εφαρμογή για τη «δικαιότερη» διαιτησία στους ποδοσφαιρικούς αγώνες. Για την ιστορία, ο Πιερρακάκης το ολοκλήρωσε διορθώνοντας τις ελλείψεις του. Τα έργα 2 και 3 ακυρώθηκαν από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Τέλος, «η κεντρική υποδομή ανταλλαγής εγγράφων», που θα ήταν έτοιμη το 2018, υλοποιείται τώρα. Τρία άλλα μεγάλα έργα του διαστημικού ΣΥΡΙΖΑ ακυρώθηκαν: η πανελλήνια ελεγχόμενη στάθμευση, οι ταυτότητες και τα διαστημικά διόδια. Το ερώτημα όμως είναι άλλο. Βλέπετε εσείς καμία σχέση των έργων αυτών με τις υπηρεσίες που μας έδωσε ο Πιερρακάκης, οι οποίες πραγματικά διευκολύνουν τον πολίτη στην καθημερινότητά του και στις σχέσεις του με το κράτος; Καμία απολύτως. Και τολμά να ισχυριστεί ότι ο Πιερρακάκης πάτησε επάνω «στις ράγες και τις υποδομές» που άφησε η ανεκδιήγητη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό που είπε ο Πιερρακάκης και προσπάθησε να εκμεταλλευθεί ο «λεγάμενος» είναι ότι σε ορισμένες περιπτώσεις ολοκλήρωσε εφαρμογές που ξεκίνησαν στο παρελθόν. Η αναφορά του αφορούσε κυρίως την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η οποία ξεκίνησε το 2010 επί πρωθυπουργίας Γιώργου Παπανδρέου, όταν η αφεντιά μου ήταν «επικεφαλής της Μονάδας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του πρωθυπουργού». Ο Κυριάκος Πιερρακάκης έκανε το πολύ μεγάλο βήμα της άυλης συνταγογράφησης, που πραγματικά εξυπηρετεί τους πολίτες και περιορίζει τη σπατάλη.

Επειδή εξακολουθώ να διαθέτω εξαιρετική (αλλά και ενοχλητική) μνήμη, παρά την ηλικία μου –την οποία μπορούν να πιστοποιήσουν οι παλαιότεροι φίλοι μου που έχαναν μονίμως στην ξερή– θα σας γυρίσω πίσω στο 2015, όταν ο «λεγάμενος» αναφερόμενος στην κατάργηση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας των φοιτητών στη Βουλή είπε μεταξύ άλλων: «[…] Αυτό που άλλαξε με την ηλεκτρονική ψηφοφορία και ο λόγος που την καταργούμε είναι ο εξής: με την ηλεκτρονική ψηφοφορία η πραγματική εφορευτική επιτροπή δεν είναι αυτοί που συλλέγουν τα e-mails και αθροίζουν τις ψήφους, είναι ένας server, τον οποίο κανείς μη μυημένος δεν μπορεί να ελέγξει. Επομένως, το αδιάβλητο δεν διασφαλίζεται. Ομως, το ακόμη χειρότερο, κρισιμότερο και ουσιαστικότερο είναι ότι δεν διασφαλίζεται η μυστικότητα. Τα ηλεκτρονικά ίχνη και η προσωπική επιλογή του καθενός είναι εκεί, στη διάθεση του κάθε ενδιαφερομένου».

Είναι πραγματικά πολύ οδυνηρό να ακούς έναν νέο άνθρωπο που θέλει να κυβερνήσει μια σύγχρονη χώρα, να αντιμετωπίζει έτσι την τεχνολογία. Δηλαδή, επειδή δεν μπορούμε να ελέγξουμε πώς λειτουργεί το λογισμικό των τραπεζών δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε τις ηλεκτρονικές συναλλαγές; Αυτός είναι πρόεδρος σε ένα κόμμα που στο όνομά του υπάρχει και η «Προοδευτική Συμμαχία». Μάλλον πρέπει να το αλλάξουν σε «ΣΥΡΙΖΑ – Οπισθοδρομική Κομπανία».

Κλείνοντας, αξίζει να θυμηθούμε τον πάντα επίκαιρο και καυστικό Mark Twain: «Τα μόνα εφόδια που χρειάζεσαι στη ζωή είναι άγνοια και αυτοπεποίθηση, μετά η επιτυχία είναι εξασφαλισμένη».

ΥΓ. Φαίνεται ότι η μοίρα παίζει περίεργα παιχνίδια στον «λεγάμενο». Στην ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό, ο «λεγάμενος» αλλά και η Ολγα Γεροβασίλη ψήφισαν «ΝΑΙ» για τις δαπάνες της Προεδρίας της Κυβέρνησης, πατώντας το λάθος κουμπί. Φανταστείτε να είχαν το βαλιτσάκι με την ατομική βόμβα! Θεέ μου, από πού γλιτώσαμε.

* Ο κ. Ανδρέας Δρυμιώτηςείναι σύμβουλος επιχειρήσεων.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com