«Κοίταξέ με, άκουσέ με»: Έκθεση φωτογραφίας από την ActionAid και τον Κoσμά Κουμιανό

Από τη Σενεγάλη ως το Νεπάλ, ένα ταξίδι στον κόσμο των γυναικών μέσα από τον φακό του Κοσμά Κουμιανού και το έργο της ActionAid.

by Times Newsroom

Στις 9 Μαρτίου στις 8.00 μ.μ. ξεκινά στο Ωδείο Αθηνών, η έκθεση φωτογραφίας του Κοσμά Κουμιανού και της ActionAid με καθηλωτικά πορτρέτα γυναικών που αφηγούνται την ιστορία τους και παρακινούν τον επισκέπτη και την επισκέπτρια, όχι μόνο να τις δει, αλλά και να τις ακούσει.

Πορτραίτα γυναικών που φωτογράφισε ο Κοσμάς Κουμιανός στη Σενεγάλη, το Νεπάλ και την Αθήνα, που δίνουν την ευκαιρία στο κοινό να ταξιδέψει μέσα από τα χρώματα και τα έντονα βλέμματα.

Την ημέρα των εγκαινίων, γνωστές γυναίκες θα μοιραστούν ιστορίες δύναμης. Τις φωτογραφίες θα συνοδεύουν εκθέματα εμπνευσμένα από ιστορίες αλλαγής γυναικών με τις οποίες συνεργάζεται η ActionAid σε όλο τον κόσμο.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή ως την Κυριακή 13 Μαρτίου από τις 11.00 π.μ. ως τις 9.00 μ.μ. και φιλοξενείται στον υπόγειο πολυχώρο Ω2, του Ωδείου Αθηνών. Η είσοδος είναι δωρεάν και βρίσκεται στη Βασ. Κωνσταντίνου.

Aπό την Ανατολή ως τη Δύση, άλλοτε ηχηρά και άλλοτε αθόρυβα, οι γυναίκες που συμμετέχουν στα προγράμματα της ActionAid αγωνίζονται καθημερινά και διεκδικούν στην πράξη τα δικαιώματά τους και τη θέση που τους αξίζει. Σε αυτή την έκθεση παίρνουμε δύναμη από τις γυναίκες που κατάφεραν να ξεπεράσουν τα εμπόδια. Εμπνεόμαστε από τον αγώνα τους να γίνουν ορατές σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο και στηρίζουμε το δικαίωμά τους σε μια ζωή με αξιοπρέπεια και ευκαιρίες.

Κοσμάς Κουμιανός

«Εμένα με μεγάλωσαν γυναίκες!» λέει ο Κοσμάς Κουμιανός. Γεννημένος στην Αθήνα το 1984 και με καταγωγή από τη Λήμνο και την Κρήτη, αγάπησε από μικρός τη φύση, τους ανθρώπους και τα ταξίδια. Σπούδασε αρχικά Πληροφορική και στη συνέχεια φωτογραφία στην Αθήνα και τη Νέα Υόρκη. Τελικά τον κέρδισε η φωτογραφία και σήμερα είναι ένας από τους πιο καταξιωμένους Έλληνες φωτογράφους, βραβευμένος στη χώρα μας, αλλά και στο εξωτερικό.

Ο Κοσμάς έχει μια αισιόδοξη άποψη για τη ζωή, την οποία και αποτυπώνει μέσα από τον φακό του. Πιστός πάντα στην πραγματικότητα, διακρίνει τη δύναμη που κρύβουν οι άνθρωποι στην ψυχή τους και τη φέρνει στην επιφάνεια με τα πορτρέτα του.

Με την ActionAid πρωτοσυναντήθηκε το 2018, ταξιδεύοντας έκτοτε στο Νεπάλ, τη Σενεγάλη, τον Λίβανο και την Ελλάδα, ντύνοντας με εικόνες το έργο της οργάνωσης, που – σε μεγάλο βαθμό – εστιάζει στις γυναίκες.

Στα εγκαίνια της έκθεσης, που θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 9 Μαρτίου στις 20.00, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ακούσει, εκτός από τον φωτογράφο, τις Χριστίνα Κοντοβά (σχεδιάστρια), Λίλα Κουντουριώτη (δημοσιογράφο), Ιωάννα Τριανταφυλλίδου (ηθοποιό) και Πίμη Φασούλα (διευθύντρια επικοινωνίας και marketing Alpha ΤV) να μοιράζονται τις δικές τους ιστορίες «δύναμης». Τη συζήτηση συντονίζει η δημοσιογράφος Ελιάνα Χρυσικοπούλου.

Η έκθεση, σε επιμέλεια της εικαστικού-επιμελήτριας Μαρίας Κουμιανού, θα πραγματοποιηθεί στο Ωδείο Αθηνών, από τις 10 έως τις 13 Μαρτίου για την υποστήριξη του έργου της ActionAid. Παράλληλα με τα πορτρέτα, μέσα από σειρά installations το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ακούσει γυναίκες να αφηγούνται το πώς κατάφεραν οι ίδιες να βελτιώσουν τη ζωή τους, ενώ θα μπορεί να παρακολουθήσει και μια σειρά από βίντεο με γυναίκες που αλλάζουν το αφήγημα διεκδικώντας μια ισότιμη θέση στην κοινωνία.

Η είσοδος στην έκθεση είναι δωρεάν και θα τηρούνται όλα τα πρωτόκολλα για την προστασία από την πανδημία της COVID-19.

Εγκαίνια: Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022, ώρα 20:00
∆ιάρκεια: 10-13 Μαρτίου 2022, 11:00-21:00
Χώρος: Ωδείο Αθηνών, Πολυχώρος Ω2

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com