Κολομβία: Τουλάχιστον 11 νεκροί σε μάχες ανάμεσα σε αντάρτες και κακοποιούς- 4.800 ιθαγενείς παγιδευμένοι

by Times Newsroom 1

Τουλάχιστον 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μάχες ανάμεσα σε δύο ένοπλες εκτός νόμου οργανώσεις στη νοτιοδυτική Κολομβία το Σαββατοκύριακο, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της χώρας Διέγο Μολάνο χθες Δευτέρα, ανακοινώνοντας πως προσφέρονται αμοιβές για πληροφορίες και υποσχόμενος και πάλι ότι η ασφάλεια θα βελτιωθεί.

Οι θάνατοι καταγράφηκαν σε αγροτικές περιοχές κοντά στην Τουμάκο, λιμάνι στον Ειρηνικό Ωκεανό, στην επαρχία Ναρίνιο, ανέφερε ο κ. Μολάνο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Η ομάδα Όλιβερ Σινιστέρα — την απαρτίζουν αποστάτες της πρώην οργάνωσης ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας-Λαϊκός Στρατός (FARC-EP), οι οποίοι απορρίπτουν τη συμφωνία ειρήνης του 2016 — και η συμμορία Λος Κονταδόρες, η οποία επιδίδεται σε διακίνηση ναρκωτικών, μάχονται για τον έλεγχο της περιοχής, διευκρίνισε.

Σκοτώθηκαν μέλη των δύο ένοπλων ομάδων, καθώς και άμαχοι, σημείωσε ο υπουργός Άμυνας.

«Έχουμε εξακριβώσει ότι το Σαββατοκύριακο υπήρξαν τέσσερα περιστατικά στα οποία σημειώθηκαν σκοτωμοί, πιθανόν σχετίζονταν με τη σύγκρουση των κακοποιών και την επιδίωξή τους για εδαφική κυριαρχία», ανέφερε ο Διέγο Μολάνο.

Σε περιοχές γύρω από την Τουμάκο βρίσκονται 97.000 στρέμματα καλλιεργειών κόκας, που δυνητικά επιτρέπουν την παραγωγή 75 τόνων κοκαΐνης κάθε χρόνο. Η σοδειά πυροδοτεί συγκρούσεις ανάμεσα σε ένοπλες οργανώσεις που θέλουν να βγάλουν μεγάλα κέρδη, πάντα σύμφωνα με τον κ. Μολάνο.

Προσέφερε αμοιβές ύψους ως και 56.000 δολαρίων για πληροφορίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη σύλληψη του «Ελ Γκρίνγκο» και του «Μάριο 40», είπε, χρησιμοποιώντας τα ψευδώνυμα των ηγετών αντίστοιχα του μετώπου Όλιβερ Σινιστέρα και της συμμορίας Λος Κονταδόρες.

Η κυβέρνηση του προέδρου Ιβάν Ντούκε διαβεβαιώνει πως θα καταβάλλει προσπάθεια να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις που ορίστηκαν από το Συνταγματικό Δικαστήριο για να ξαναρχίσουν αεροψεκασμοί με γλυφοσάτη, πιθανόν τον Μάρτιο.

Η χρήση της γλυφοσάτης στην Κολομβία ανεστάλη το 2015, όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε ότι ενδέχεται να είναι καρκινογόνα.

Η παραγωγή και διακίνηση ναρκωτικών θεωρείται πως τροφοδοτεί τον εμφύλιο πόλεμο στην Κολομβία, που διαρκεί σχεδόν εξήντα χρόνια.

Σχεδόν 4.800 αυτόχθονες παγιδευμένοι σε διασταυρούμενα πυρά

Ο Συνήγορος του Λαού, ανεξάρτητη αρχή αρμόδια για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τόνισε εξάλλου χθες ότι σχεδόν 4.800 αυτόχθονες έχουν παγιδευτεί εξαιτίας μαχών στη βορειοδυτική Κολομβία, στο άλλο άκρο της χώρας, ανάμεσα στον Στρατό Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN) και συμμορία που διακινεί ναρκωτικά.

Δεκάδες αυτόχθονες της κοινότητας των αυτοχθόνων αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την περιοχή ή είναι αποκλεισμένοι μέσα στα σπίτια τους αφότου ξέσπασαν οι συγκρούσεις την Παρασκευή στην Άλτο Μπαουδό, κοινότητα στην περιφέρεια Τσοκό. «Η κοινότητα δεν έχει τρόφιμα, δεν έχει πόρους, είναι υπό περιορισμό, ενώ κάποια μέλη της εκτοπίστηκαν», ανέφερε ο διευθυντής της ανεξάρτητης αρχής, ο Κάρλος Καμάργο.

Οι αυτόχθονες παγιδεύτηκαν εξαιτίας των μαχών ανάμεσα στους αντάρτες του ELN και της Clan del Golfo, συμμορίας που σχημάτισαν πρώην ακροδεξιοί παραστρατιωτικοί, για τον έλεγχο της διακίνησης ναρκωτικών σε αυτόν τον τομέα, που γειτονεύει με τον Παναμά.

Μια ιθαγενής σκοτώθηκε την Παρασκευή όταν βρέθηκε σε διασταυρούμενα πυρά, κατήγγειλε μέσω Twitter ο Φελισιάνο Βαλένσια, που εκπροσωπεί τους αυτόχθονες στο κοινοβούλιο. Ο Συνήγορος του λαού προειδοποιεί από τον Σεπτέμβριο του 2019 εναντίον των κινδύνων για τους άμαχους στην περιφέρεια αυτή.

Στρατηγικής σημασίας, λόγω της πρόσβασής της στον Ειρηνικό Ωκεανό και στην Καραϊβική Θάλασσα, η Τσοκό κατοικείται κατά το 89% από αυτόχθονες και αφροκολομβιανούς, απόγονους σκλάβων. Καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό φτώχειας στη χώρα (61,1%), σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία (DANE).

Οι αυτόχθονες πέφτουν συχνά θύματα ένοπλων οργανώσεων σε απομονωμένες περιοχές της χώρας, όπου το κράτος δεν έχει μπορέσει να ανακτήσει τον έλεγχο μετά τη συμφωνία ειρήνης που υπογράφτηκε με τη FARC το 2016.

Τον Δεκέμβριο περίπου χίλιοι αυτόχθονες σε άλλη περιοχή της περιφέρειας Τσοκό εκτοπίστηκαν μετά την απαγωγή και τη δολοφονία ενός από τους ηγέτες τους, που επέρριψαν στην Clan del Golfo.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή