Κολωνία: «Πράσινο» στους μουεζίνηδες να καλούν για την προσευχή της Παρασκευής

«Στις χριστιανικές εκκλησίες οι καμπάνες χτυπούν για να καλέσουν τους πιστούς στην λειτουργία, ενώ στα τζαμιά τον σκοπό αυτό εξυπηρετούν οι κλήσεις του μουεζίνη», ανέφερε το σχετικό δελτίο τύπου.

by Times Newsroom 1

Στο μέλλον τα τζαμιά στην Κολωνία θα επιτρέπεται να καλούν τους πιστούς μουσουλμάνους για την προσευχή της Παρασκευής υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Η δήμαρχος Χενριέτε Ρέκερ βλέπει σε αυτήν την απόφαση μια πρότυπη «εκδήλωση θρησκευτικής ελευθερίας»

Όπως ανακοίνωσε ο Δήμος της Κολωνίας, είχαν προηγηθεί συνομιλίες με τις τοπικές μουσουλμανικές κοινότητες και η νομική εξέταση του θέματος για τη διετή πιλοτική εφαρμογή της απόφασης.

«Στις χριστιανικές εκκλησίες οι καμπάνες χτυπούν για να καλέσουν τους πιστούς στην λειτουργία, ενώ στα τζαμιά τον σκοπό αυτό εξυπηρετούν οι κλήσεις του μουεζίνη», ανέφερε το σχετικό δελτίο τύπου.

Οι μουσουλμανικές κοινότητες μπορούν επομένως να καλέσουν τους πιστούς τους για την προσευχή της Παρασκευής κατόπιν όμως αιτήματος και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις: Η πρόσκληση για την προσευχή από τον μουεζίνη μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο από τις 12 μ.μ. έως τις 3 μ.μ. και το πολύ για πέντε λεπτά. Η ένταση του μεγαφώνου θα εξαρτάται από την θέση του τζαμιού με ένα μέγιστο όριο. Η γύρω γειτονιά του τζαμιού θα ενημερώνεται εκ των προτέρων σχετικά με την πρόσκληση για την προσευχή μέσω ενός φυλλαδίου. Επιπλέον, κάθε μουσουλμανική κοινότητα πρέπει να ορίσει ένα άτομο επικοινωνίας για να απαντά σε τυχόν ερωτήματα.

«Η απόφαση είναι δείγμα αμοιβαίας αποδοχής της θρησκείας και δήλωση πίστεως στη συνταγματικά προστατευόμενη ελευθερία της θρησκείας. Οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας είναι αναπόσπαστο μέρος της κοινωνίας της Κολωνίας. Όποιος αμφιβάλλει για αυτό αμφισβητεί την ταυτότητα της Κολωνίας και την ειρηνική συνύπαρξή μας. Όταν ακούμε το κάλεσμα του μουεζίνη εκτός από τις καμπάνες των εκκλησιών στην πόλη μας, αυτό δείχνει ότι η διαφορετικότητα εκτιμάται και βιώνεται στην Κολωνία», δήλωσε η (ανεξάρτητη) δήμαρχος της Κολωνίας Χενριέτε Ρέκερ.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή