Κομισιόν: «Παγώνει» ο αγωγός Nord Stream 2

Η Κομισιόν εξετάζει τη συμμόρφωσή του με την ευρωπαϊκή ενεργειακή νομοθεσία

by Times Newsroom

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, δήλωσε σήμερα ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 «έχει παγώσει» και η Κομισιόν εξετάζει τη συμμόρφωσή του με την ευρωπαϊκή ενεργειακή νομοθεσία.

Όπως υπογράμμισε ο Ντομπρόβσκις, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κάνει τα πάντα προκειμένου η Ρωσία να μην έχει τη δυνατότητα να εκμεταλλευτεί το φυσικό αέριο ως όπλο.

Ο αγωγός Nord Stream 2, που εκτείνεται από τη Ρωσία μέχρι τη Γερμανία, ολοκληρώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο και αναμένει το «πράσινο φως» τόσο από τις γερμανικές αρχές όσο και από τις Βρυξέλλες.

Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις ανέφερε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να εγκρίνει την Τρίτη ένα πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία, ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η Οδηγία της ΕΕ για το φυσικό αέριο, προβλέπει διαχωρισμό μεταξύ της λειτουργίας του αγωγού και της πώλησης του φυσικού αερίου. Τυπικά, ο μοναδικός μέτοχος της Nord Stream 2 AG είναι η ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom. Η Nord Stream 2 AG, με έδρα την Ελβετία, είχε υποβάλει αίτηση στην Γερμανική Υπηρεσία Δικτύων για πιστοποίηση ως ανεξάρτητος φορέας εκμετάλλευσης.

Η Υπηρεσία Δικτύων περιμένει τώρα από την εταιρεία Nord Stream 2 να υποβάλει και άλλα απαραίτητα έγγραφα – μόνο τότε μπορεί να συνεχιστεί η δοκιμή. «Αν κοιτάξετε τις διάφορες προθεσμίες που αρχίζουν να τρέχουν, θα καταλήξετε γρήγορα στο συμπέρασμα ότι μια συμφωνία το πρώτο εξάμηνο του έτους δύσκολα θα είναι δυνατή», δήλωσε ο Χόμαν.

Η εταιρεία Nord Stream 2 AG, συμμορφώθηκε με την απαίτηση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων για πιστοποίηση, ιδρύοντας μια θυγατρική πριν από λίγες ημέρες, αλλά λείπουν περαιτέρω βήματα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων στην Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Ο αγωγός που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στη Γερμανία έχει ολοκληρωθεί αλλά δεν είναι ακόμη σε λειτουργία. Το έργο προκαλεί συζητήσεις στη Γερμανία, αλλά και εντός της ΕΕ.Έχει πυροδοτήσει όμως και μεγάλη ένταση μεταξύ Γερμανίας και ΗΠΑ.

Ο αγωγός Nord Stream 2 έχει βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων για πιθανές κυρώσεις κατά της Ρωσίας λόγω της μαζικής ανάπτυξης ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία. Σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης, η γερμανική κυβέρνηση διατηρεί ανοιχτό το ενδεχόμενο διακοπής της λειτουργίας του αγωγο

με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com