Κομισιόν: Τι αλλάζει στην πολιτική κυρώσεων της Ευρώπης

Τι κρύβει η απόφαση που ελήφθη κατά της Μόσχας την περασμένη εβδομάδα

by Times Newsroom

To νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το οποίο αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Έπιτροπή, δίνει ευρύτερες εξουσίες στην ΕΕ να στοχεύσει άτομα εντός και εκτός του μπλοκ που βοηθούν τη Μόσχα να παρακάμπτει τα περιοριστικά μέτρα.

Το πακέτο που εγκρίθηκε από τα κράτη μέλη την περασμένη εβδομάδα περιλαμβάνει εξουσίες για τον κατάλογο «φυσικών ή νομικών προσώπων, οντοτήτων ή φορέων» που διευκολύνουν την παράκαμψη των κυρώσεων της ΕΕ.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg, η εισαγωγή μιας εξωεδαφικής διάστασης στην εργαλειοθήκη κυρώσεων, καταδεικνύει μια σημαντική αλλαγή πολιτικής.

Παράκαμψη κυρώσεων

Τα μέτρα θα μπορούσαν να ισχύουν για εκείνους που, για παράδειγμα, εισάγουν απαγορευμένα ρωσικά αγαθά στην ΕΕ μέσω τρίτης χώρας, αποκρύπτοντας την πραγματική τους προέλευση ή εξάγουν απαγορευμένα είδη στη Μόσχα.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι τα νέα μέτρα θα μπορούσαν επίσης να επιτρέψουν την επιβολή κυρώσεων σε πολίτες της ΕΕ που βοηθούν άλλους να αποφύγουν τους περιορισμούς.

Η ΕΕ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι άτομα και εταιρείες που παρακάμπτουν τις κυρώσεις της είναι πιθανό να συμβάλλουν στην αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας και ως εκ τούτου έκρινε απαραίτητο να εισαγάγει μέτρα για τη στόχευσή τους.

Η Ευρώπη είχε στο παρελθόν επικρίνει τη χρήση αυτών των λεγόμενων δευτερογενών κυρώσεων, ιδιαίτερα από τις ΗΠΑ.

Διπλωματική πίεση

Άτομα και εταιρείες που εδρεύουν στην ΕΕ πιθανότατα θα δυσκολευτούν να συνεργαστούν με οποιαδήποτε οντότητα ή άτομο που υπόκεινται σε κυρώσεις.

Οι ΗΠΑ μέχρι στιγμής απέχουν από την εκτεταμένη εφαρμογή δευτερογενών κυρώσεων σε ό,τι αφορά τους περιορισμούς που στοχεύουν τη Ρωσία, προτιμώντας αντ ‘αυτού να χρησιμοποιήσουν διπλωματική πίεση, ανέφερε μία άλλη πηγή. Ωστόσο, η ΕΕ και οι σύμμαχοί της πιστεύουν ότι η επιβολή των κυρώσεων είναι το κλειδί.

«Θα είμαστε σε θέση να καταγράψουμε άτομα εάν παρακάμψουν τις κυρώσεις μας», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Αν αγοράσουν αγαθά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα φέρουν σε τρίτες χώρες και στη συνέχεια στη Ρωσία — αυτό θα ήταν παράκαμψη των κυρώσεων μας και αυτά τα άτομα θα μπορούσαν να καταγραφούν».

Σε μια ξεχωριστή κίνηση για να ενισχύσει τις εξουσίες της, η Επιτροπή επεξεργάζεται νομοθεσία που θα επιτρέπει την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων για τα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις.

Οι ισχύοντες κανόνες θεωρούν ότι τα περιουσιακά στοιχεία δεσμεύονται καθιστώντας δαπανηρή τη διαχείρισή τους και δύσκολη τη χρήση ή τη διάθεσή τους. Η νομική δυνατότητα κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα ώστε να συγκεντρωθούν κεφάλαια που θα συμβάλουν στη μεταπολεμική ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή