Kωνσταντίνος Μπιμπής & Λίλα Μπακλέση «Aν αγαπάς κάποιον, ζήσε μαζί του»

 • Συνέντευξη της Λίλας Μπακλέση και του Κωνσταντίνου Μπιμπή στην Ιωάννα Λαγκαδινού

Κάθε Δευτέρα και Τρίτη δίνουν την παράστασή τους με το έργο «Οι κάτω απ’ τ’ αστέρια» του Τηλέμαχου Τσαρδάκα, η Λίλα Μπακλέση και ο Κωνσταντίνος Μπιμπής, δυο νέοι άνθρωποι που μπήκαν με δύναμη, ενθουσιασμό και αισιοδοξία στο χώρο του χειμαζόμενου νεοελληνικού θεάτρου.

Στο θέατρο Άλφα.Ιδέα οι παραστάσεις που είναι περιορισμένες και γι’ αυτό προτρέπουμε τους θεατρόφιλους να μη χάσουν μια παράσταση που μιλάει για τα νιάτα και τον έρωτα που παρότι περνάει από τα καυδιανά δίκρανα των ηθών μιας ελληνικής επαρχίας, εντούτοις θα συνεχίσει να καίει…  Οι δύο ήρωες όμως ποτέ δεν παύουν να σημαδεύουν ο ένας τον άλλο. Παρά τις επιλογές που έχουν κάνει στις ζωές τους, ανάμεσά τους, εξακολουθεί να καίει μια πυρκαγιά άγρια. Αυτή είναι η τελική αναμέτρηση ενός μεγάλου εγκλωβισμένου έρωτα. Αυτή είναι η συνάντηση που χρωστούσαν ο ένας στον άλλο. Γεμάτη χιούμορ και συγκίνηση, γεμάτη τρυφερότητα και απόρριψη, γεμάτη σύγκρουση και νοσταλγία.

Ένα έργο σημερινό, παντοτινό, και μια παράσταση που αποπνέει τη δροσιά δυο νέων καλλιτεχνών που ερμηνεύουν τους ήρωες του Τηλέμαχου Τσαρδάκα. Ο συγγραφέας, που είναι κοινός φίλος της Λίλας και του Κωνσταντίνου, αυτούς είχε στο μυαλό γράφοντας το έργο. Και καλά έκανε, διότι τελικά πέτυχε στο σκοπό του, να δοθεί μια εξαιρετική παράσταση, που έχει το πάθος δυο νέων ανθρώπων να κρατήσουν άσβεστη τη θεατρική φλόγα και εμείς να αισιοδοξούμε ότι το νεοελληνικό θέατρο θα ζήσει!

Η Λίλα Μπακλέση γεννήθηκε στην Πάτρα. Είναι απόφοιτη του τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών, καθώς και της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου. Έχει παίξει σε ταινίες, στο θέαρτο αλλά και σε μια πετυχημένη σειρά! [Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού (ταινία), Παράδεισος (ταινία), Ταμάμ (2014-2017), Οι πελαργοί (φώνη animation). Συμμετείχε στο “Ρεφενέ” και έχει παιξει σε σημαντικούς ρόλους μεταξύ των οποίων είναι η «Γκάμπυ» (Θεατρική Παράσταση) και «Αυτή η νύχτα μένει» (Θεατρική Παράσταση).

Ο Κωνσταντίνος Μπιμπής γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος της δραματικής σχολής του Θεάτρου Τέχνης. Φοίτησε στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας, της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.  Από το 2012 είναι μέλος της Ομάδας Θεάτρου “Ιδέα” μαζί με τους Αθηνά Μουστάκα και Κώστα Γάκη [βιογραφικό του εδώ]

 • Σκηνοθετείτε και παίζετε στο ίδιο έργο. Πώς ταιριάξατε τα θεατρικά σας όνειρα και συνεργάζεστε;

Λίλα Μπακλέση: Η αλήθεια είναι ότι μας ένωσε ο Τηλέμαχος Τσαρδάκας όταν έγραψε τους κάτω απ’ τ’ αστέρια έχοντας στο μυαλό του τον Κωνσταντίνο και εμένα. Με τον Κωνσταντίνο διαβάσαμε το κείμενο και συνειδητοποιήσαμε ότι θέλαμε να κάνουμε μια παράσταση βασισμένη στον ποιητικό ρεαλισμό. Υπήρχε μια συγγένεια στον τρόπο που βλέπαμε το κείμενο και μια προσωπική εμπλοκή.

Κωνσταντίνος Μπιμπής: Καμιά φορά όλα συντελούν για να συναντηθείς καλλιτεχνικά και συνεπώς ψυχικά με έναν άνθρωπο. Ο κοινός μας φίλος και συγγραφέας του έργου Τηλέμαχος Τσαρδάκας ευθύνεται για το θεατρικό αυτό «προξενιό» που οδήγησε σε μια υπέροχη και δημιουργική διαδικασία και κατ’ επέκτασιν σα μια φιλία που βασίζεται στη κοινή μας απόλυτη τρέλα. Πολύτιμη συνένοχος σε όλη αυτή τη συνεργασία είναι η χρόνια φίλη και συνεργάτιδά μου Άρτεμις Γρύμπλα.

 • Η σκηνοθεσία ή η ερμηνεία σας ελκύει περισσότερο;

Λίλα Μπακλέση: Για εμένα είναι η πρώτη σκηνοθετική μου απόπειρα. Έμαθα πολλά. Να αναπνέω μέσα στην ομάδα. Να σκέφτομαι την παράσταση στην ολότητά της. Θέλω να παίζω και να βυθίζομαι στη μελέτη ρόλων αλλά η ομαδική σκηνοθεσία με έκανε να πάρω μια συνολική ευθύνη για το αποτέλεσμα της παράστασης. Για την ώρα την σκηνοθεσία θα την επιχειρούσα ξανά μόνο στο πλαίσιο μιας ομάδας.

Κωνσταντίνος Μπιμπής: Δίχως δεύτερη σκέψη, η ερμηνεία. Η θνησιμότητα της στιγμής, αυτή η πύρινη και ηδονική διαδικασία του επί σκηνής βιώματος.

 • Γιατί επιλέξατε αυτό το έργο; Μπορεί μια ιστορία αγάπης και ενηλικίωσης, όπως η δική σας, να καρποφορήσει σε μια σκληρή εποχή σαν την σημερινή;

Λίλα Μπακλέση: Το έργο αυτό έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Τις αντιθέσεις του. Είναι αστείο και σκληρό, ποιητικό και ρεαλιστικό. Ακριβώς, δηλαδή, όπως η εποχή που ζούμε.

Κωνσταντίνος Μπιμπής: Το έργο μας επέλεξε. Μας συνάντησε σε μια στιγμή της ζωής μας που θέλαμε να μιλήσουμε για τον έρωτα και τα πηγάδια του, για τον έρωτα και τα παλάτια του, για τον έρωτα και το θάνατο. Ο έρωτας όσο είναι θνησιγενής άλλο τόσο είναι βιώσιμος. Υπήρχε πάντα και πάντα θα υπάρχει όσο υπάρχει κι ο άνθρωπος.

 • Το ότι καταπιαστήκατε μ’ ένα νεοελληνικό έργο σημαίνει προφανώς ότι πιστεύετε σ’ αυτό… Έτσι δεν είναι;

Λίλα Μπακλέση: Ο Τηλέμαχος είναι ένας συγγραφέας και ποιητής που σε ταξιδεύει. Από την πρώτη ανάγνωση κατάλαβα ότι αυτό το έργο με αφορά. Το ίδιο συνέβη και στον Κωνσταντίνο. Εγώ νιώθω κάθε βράδυ τυχερή που λέμε την ιστορία της Μένιας και του Νικολή.

Κωνσταντίνος Μπιμπής: Φυσικά.

 • Οι νέοι καλλιτέχνες που ξεκινούν με όνειρα, μπορούν σήμερα να επιβιώσουν μόνο από την τέχνη τους;

Λίλα Μπακλέση: Όσο μπορούν όλοι οι νέοι άνθρωποι στην Ελλάδα να επιβιώσουν κάνοντας οποιαδήποτε δουλειά. Κάποιοι τα καταφέρνουν, κάποιοι άλλοι όχι. Το σίγουρο είναι ότι χρειάζεται θέληση, αφοσίωση, επιμονή, ρίσκο και γερό στομάχι. Προσπαθώ να είμαι αισιόδοξη.

Κωνσταντίνος Μπιμπής: Είναι πολύ δύσκολο αλλά όχι αδύνατο. Κατά τη γνώμη μου, για να ζήσει αξιοπρεπώς κανείς από οποιαδήποτε τέχνη στην Ελλάδα χρειάζεται αδυσώπητη δουλειά, σκληρές θυσίες σε κάθε επίπεδο και απόλυτη έλλειψη ελεύθερου χρόνου. Κι αυτό δεν αργεί πολλές φορές να οδηγήσει τους καλλιτέχνες σε δημιουργική ασφυξία. Χρειάζεται σκληρή δουλειά αλλά και ψυχικές ισορροπίες η δουλειά μας.

 • Ποιό είναι το μότο σας;

Λίλα Μπακλέση: Δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο. Αν ήμουν Αμερικανίδα ίσως να είχα το: sky is the limit, αλλά τα Βαλκάνια μέσα μου δεν μου το επιτρέπουν. Το σίγουρο είναι ότι μ’ αρέσει να ρισκάρω.

Κωνσταντίνος Μπιμπής: Δε θα ‘λεγα πως έχουμε κάποιο μότο. Ίσως από την παράστασή μας προκύπτει το «αν αγαπάς κάποιον, ζήσε μαζί του».

«Οι κάτω απ’ τ’ αστέρια»

 • Ερμηνεύουν: Λίλα Μπακλέση, Κωνσταντίνος Μπιμπής
 • Σκηνοθεσία: Λίλα Μπακλέση, Κωνσταντίνος Μπιμπής
 • Συνεργασία στη σκηνοθεσία: Άρτεμις Γρύμπλα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 • ΚΑΘΕ ΔΕΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΡΙΤΗ ΣΤΙΣ 21:15
 • ΜΟΝΟ ΓΙΑ 10 ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
 • Διάρκεια: 70 λεπτά
 • Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ (προπώληση), 15 ευρώ (ταμείο),  12 ευρώ (ΑΜΕΑ, φοιτητικό, μαθητικό)
 • Θέατρο Άλφα.Ιδέα:  28ης Οκτωβρίου 37 Αθήνα.
 • Τηλέφωνο: 2105238742

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΙ ΕΔΩ:

«Οι κάτω απ’ τ’ αστέρια» του Τηλέμαχου Τσαρδάκα στο Θέατρο Άλφα.Ιδέα | Πρεμιέρα 1 Οκτωβρίου

The following two tabs change content below.
ΙΩΑΝΝΑ Ν. ΛΑΓΚΑΔΙΝΟΥ

ΙΩΑΝΝΑ Ν. ΛΑΓΚΑΔΙΝΟΥ

Η Ιωάννα Ν. Λαγκαδινού είναι θεατρολόγος: Δραματική Σχολή «Νέο Ελληνικό Θέατρο Γιώργου Αρμένη» και Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εργαστεί ως ηθοποιός, βοηθός σκηνογράφου και βοηθός σκηνοθέτη στα έργα «Ποιός ανακάλυψε την Αμερική» της Χρύσας Σπηλιώτη, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Ιωάννου [ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας & Κομοτηνής], και «Μη γελάτε, είναι σοβαρό» του Noel Coward, σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Βαλτινού [Θέατρο Βρετάνια], κ.λπ. Επίσης έχει συνεργαστεί με το θεατρικό περιοδικό «Δρώμενα», με άρθρα και μεταφράσεις. Έκανε μελέτη για το Μεσαιωνικό Θέατρο και μετέφρασε το αγγλικό μεσαιωνικό έργο «Νώε» του Wakefield Master (συνεργασία: Αριάδνη Λιγνού-Τσαμαντάνη).

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή