Κωνσταντινούπολη: το επεισόδιο Ακάρ με τους Έλληνες βουλευτές

Απάντηση της Ελληνικής Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας σε εργασίες της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ

by Times Newsroom

Άρχισαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη οι εργασίες της Ειδικής Ομάδας για τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή και της Υποεπιτροπής για τις Εταιρικές Σχέσεις της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ.

Από ελληνικής πλευράς, μετέχουν οι βουλευτές κ.κ. Σπήλιος Λιβανός, Μανούσος Βολουδάκης, Θεοδώρα Τζάκρη και Ανδρέας Λοβέρδος.

Σε τοποθέτησή του, κατά τη διάρκεια των εργασιών, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, Hulusi Akar, έθεσε ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης ελληνικών νησιών, το οποίο και χαρακτήρισε “χρόνιο πρόβλημα” που θα πρέπει να επιλυθεί μέσω διαλόγου και σε πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού. Ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα έχει υιοθετήσει μια ρητορική που τροφοδοτεί εντάσεις και επιδεινώνει την κατάσταση, ενώ τα όποια διμερή ζητήματα Ελλάδας-Τουρκίας δεν αφορούν το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα πρέπει να διευθετηθούν σε διμερές επίπεδο. Υποστήριξε, ακόμη, ότι η Τουρκία δεν αποτελεί απειλή, αλλά αξιόπιστο σύμμαχο, καθώς τις δύο χώρες ενώνουν κοινοί ιστορικοί και γεωγραφικοί δεσμοί. Ως εκ τούτου –υποστήριξε– είναι σημαντικό να εντατικοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις, ώστε να επιλυθούν οι υπάρχουσες διαφορές.

Ο επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας κ. Σπήλιος Λιβανός έδωσε τις δέουσες απαντήσεις στον Τούρκο Υπουργό και εξέφρασε την προσήλωση της Ελλάδας στους κανόνες Διεθνούς Δικαίου και τον σεβασμό της στις αρχές του Κράτους Δικαίου, αλλά και την προσήλωσή της στη μάχη κατά της τρομοκρατίας. Απευθυνόμενος στον Τούρκο Υπουργό επεσήμανε ότι αποτελεί αντίφαση το γεγονός πως ενώ η Τουρκία μιλάει για σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και καυτηριάζει τον επεκτατισμό και αναθεωρητισμό της Ρωσίας, την ίδια στιγμή απειλεί την Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι είναι γείτονα και σύμμαχος χώρα, με το casus belli, υιοθετεί σκληρή ρητορική κατά της Ελλάδας και διατηρεί υπό την κατοχή της, μετά από παράνομη εισβολή, το βόρειο τμήμα ανεξάρτητου κράτους, της Κύπρου. Καταλήγοντας ο κ. Λιβανός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα παραμένει ανοικτή στον διάλογο, πιστή στο Διεθνές Δίκαιο και στις Διεθνείς Συνθήκες, και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο αυτό ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, κ. Erdogan, ωστόσο η προκλητική ρητορική της Τουρκίας και οι θέσεις του Προέδρου της έχουν οδηγήσει σε μη διάλογο.

Ο βουλευτής κ. Μανούσος Βολουδάκης αναφέρθηκε στις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά, καθώς και στο γεγονός ότι, τελευταία, η Τουρκία ζητά και αποστρατιωτικοποίηση νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Η Τουρκία θεωρεί δικαίωμά της να κάνει στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία και στο Ιράκ και ζητά να έχουμε εμείς περιορισμούς εντός της επικράτειάς μας. Το σκεπτικό αυτό θυμίζει το σκεπτικό της Ρωσίας απέναντι στην Ουκρανία. Τέλος, διαβεβαίωσε ότι όλα αυτά που συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό ενισχύουν την εθνική ενότητα και το ηθικό των Ελλήνων. “Δεν θα υποχωρήσουμε!” υπογράμμισε.

Η βουλευτής κυρία Θεοδώρα Τζάκρη, σε απάντησή της στον Υπουργό Ενέργειας της Τουρκίας, κ. Donmez, τόνισε ότι οι κατηγορίες για διεθνή αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νήσων είναι απαράδεκτες, ειδικά όταν προέρχονται από μια χώρα που απειλεί ενεργά τα ελληνικά νησιά με παραβιάσεις κάθε μέρα. Δυστυχώς, η Τουρκία επιδίδεται σε μια πολιτική υπερπτήσεων και παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου μας, που συνιστούν κάθετη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και προκαλούν ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών. Η Ελλάδα, είπε, τάσσεται υπέρ των διερευνητικών συνομιλιών για τον καθορισμό της ΑΟΖ, όμως είναι απαράδεκτο οι συνομιλίες να λαμβάνουν χώρα υπό τις απειλές και τις παραβιάσεις της Τουρκίας.

Σε απάντησή του προς τον Υπουργό Ενέργειας της Τουρκίας, κ. Donmez, ο βουλευτής κ. Ανδρέας Λοβέρδος ανέφερε ότι σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας και τη νομολογία των Διεθνών Δικαστηρίων για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο Θάλασσα, όλα τα νησιά έχουν δικαιώματα σε όλες τις θαλάσσιες ζώνες. Όλοι γνωρίζουμε ότι επ’ αυτού υπάρχει ειδικό άρθρο στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και ειδικότερα το άρθρο 121, παράγραφος 2.

Με βάση όλα αυτά τα στοιχεία, διερωτήθηκε ο κ. Λοβέρδος, γιατί η Τουρκία δεν δέχεται τη συνολική διαδικασία, γιατί δηλαδή δεν δέχεται μετά τις διερευνητικές επαφές, εάν αυτές δώσουν αποτέλεσμα, να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και εάν δεν υπάρχει αποτέλεσμα τότε να συμφωνηθεί να προσφύγουμε και οι δύο στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ή στο Διεθνές Δικαστήριο του Αμβούργου. Επίσης, έθεσε το ερώτημα για ποιο λόγο δεν έχει, ακόμη, η Τουρκία αναγνωρίσει τη δικαιοδοσία κάποιου από αυτά τα δύο Διεθνή Δικαστήρια.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή