Κόντρα Γιαννόπουλου – Μιχαηλίδου για το Χαμόγελο του Παιδιού: «Υπάρχει εμπάθεια»

«Μην με κατηγορείτε για πράγματα που δεν ισχύουν» είπε στον πρόεδρο του Οργανισμού η υφυπουργός

by Times Newsroom

On air συνεχίστηκε το πρωί της Τετάρτης η κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ του προέδρου του Χαμόγελου του Παιδιού, Κώστα Γιαννόπουλου και της υφυπουργού Εργασίας, Δόμνας Μιχαηλίδου με αφορμή το νέο πλαίσιο λειτουργίας δομών παιδικής προστασίας, που επιβάλλει σειρά αλλαγών σε υφιστάμενες δομές.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού, Κώστας Γιαννόπουλος μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» όπου επίσης καλεσμένη ήταν η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων την κατηγόρησε για εμπάθεια ενώ η Δόμνα Μιχαηλίδου του ζήτησε να μην την κατηγορεί για πράγματα που δεν ισχύουν.

Αρχικώς η Δόμνα Μιχαηλίδου είπε πως οι «ιδιωτικές και εκκλησιαστικές δομές είναι ένα». «Οι κανόνες που βάζουμε είναι σε έναν χώρο που δεν έχουν μπει κανόνες εδώ και 200 χρόνια, ενώ παράλληλα υπάρχει σχέδιο προεδρικού διατάγματος και για τις δημόσιες. Δεν μπορεί να υπάρχει καμία δομή, κανένα Ίδρυμα να μην έχει κανόνες. Καθίσαμε όλοι σε ένα τραπέζι, εγώ δεν τους έβγαλα από το κεφάλι μου τους κανόνες. Δεν ερχόμαστε να κάνουμε ρύθμιση στο ”Χαμόγελο του Παιδιού”. Ερχόμαστε να κάνουμε ρύθμιση για όλα τα ιδρύματα και τα ορφανοτροφεία» υπογράμμισε.

«Δεν μπορεί μια δομή να λειτουργεί χωρίς κοινωνικούς λειτουργούς»

Η Δόμνα Μιχαηλίδου ανάφερε ακόμη πως «”Το Χαμόγελο του Παιδιού” έχει την οικονομική άνεση και έχει κοινωνικούς λειτουργούς. Δεν μπορεί μια δομή να λειτουργεί χωρίς κοινωνικούς λειτουργούς. Βάζουμε τους κανόνες για τους καλύτερους που πρέπει να τους τηρούν και όσοι είναι κάτω από αυτούς. Η υπουργική απόφαση ρυθμίζει 82 δομές, όχι ”Το Χαμόγελο του Παιδιού”. ”Το Χαμόγελο του Παιδιού” έχει 11 σπίτια. Δεν είναι 11 από τα 82, είναι ένα» συμπλήρωσε.

«Καθήκον της πολιτείας είναι να προσέχει τα παιδιά, αν δεν μπορεί, εκχωρεί το καθήκον αυτό σε ιδρύματα. Οι προδιαγραφές είναι πρωτίστως στελέχωσης, αλλά είναι και κτηριακές. Δίνουμε έναν χρόνο για να προσαρμοστούν οι δομές σε αυτές τις προδιαγραφές. Μπορεί να έχουμε και κάποιο λάθος. Αν έχουμε, να το δούμε», σημείωσε η υφυπουργός, αναφέροντας ακόμη ότι «τέσσερα σχόλια που ”Το Χαμόγελο του Παιδιού” είχε καταθέσει στην διαβούλευση, τα έχουμε ενσωματώσει, όπως η πρόβλεψη για φύλακα σε κάθε δομή, που ήταν υποχρεωτικός και το αλλάξαμε σε προαιρετικό μέτρο, βάσει της υπόδειξης από ”Το Χαμόγελο του Παιδιού”».

Γιαννόπουλος: Αποδεσμεύθηκα από αυτό που ζήτησε ο κ. Γεραπετρίτης, να απέχουμε από τη δημοσιότητα

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο πρόεδρος του Συλλόγου «Το Χαμόγελο του Παιδιού», ο οποίος τόνισε πως «αποδεσμεύθηκα από αυτό που ζήτησε ο κ. Γεραπετρίτης, να απέχουμε από τη δημοσιότητα, για να πω ότι έγιναν συναντήσεις με φορείς, χωρίς να κληθούμε εμείς, για να τα βάλουν με ”Το Χαμόγελο του Παιδιού”».

«Να θυμίσω και να το πω έντονα, τις προτάσεις που έχουμε κάνει εμείς πολύ έγκαιρα. Έχουμε πει ότι γίνονται πολύ σωστές κινήσεις για την υιοθεσία και την αναδοχή, ως φορέας είμαστε από τους πρώτους που ενθαρρύνουμε την αναδοχή και την υιοθεσία. Δεν δημοσιεύθηκαν ποτέ τα σχόλια μας αυτά στη διαβούλευση» συμπλήρωσε.

«Πονάει αυτό το πράγμα που γίνεται»

«Πονάει αυτό το πράγμα που γίνεται. Έχετε μια εμπάθεια για ”Το Χαμόγελο του Παιδιού”. Στους διαδρόμους του υπουργείου έχουν δημιουργηθεί κάποια θέματα. Στα λόγια που μιλάμε όλα είναι καλά, αλλά υπάρχει δαμόκλειος σπάθη για την λειτουργία μας» δήλωσε.

Η Δόμνα Μιχαηλίδου έσπευσε να αποκρούσει τις αιτιάσεις επισημαίνοντας «μην με κατηγορείτε για πράγματα που δεν ισχύουν», ενώ μετά από μια κόντρα για το ίδρυμα στην Καλλιθέα που έκλεισε προ λίγων μηνών, η Υφυπουργός Εργασίας επεσήμανε «διαβεβαίωσα τον κ. Γιαννόπουλο και όλους τους Έλληνες πως δεν πρόκειται να κλείσει καμία δομή. Έχει μια κουζίνα που είναι 15 τ.μ. και η απόφαση λέει 20 τ.μ. δεν θα κλείσετε, θα το δούμε. Έχει 4 μπάνια και η απόφαση λέει 5, θα το δούμε. Αν δεν θέλετε τους κανόνες είναι άλλο πράγμα».

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Οργανισμού Κώστας Γιαννόπουλος αντέτεινε πως «δεν θα κλείσει, αλλά δεν μπορεί να αφήσουμε την ”δαμόκλειο σπάθη”. Αυτός είναι μεγαλύτερος καρκίνος από τον καρκίνο που έχω περάσει. Μόνο ο Πρωθυπουργός μπορεί να λύσει τον ”γόρδιο δεσμό”. Δεν θα φύγω από την ζωή αφήνοντας αυτήν την δαμόκλειο σπάθη. ”Το Χαμόγελο του Παιδιού” είναι η μόνη δομή που λειτουργεί 24 ώρες και έχει την αναγνώριση όλης της κοινωνίας, των Εισαγγελέων, όλων των αστυνομικών».

Οι αιχμές του Κώστα Γιαννόπουλου και η συνάντηση με την Δόμνα Μιχαηλίδου και τον Γιώργο Γεραπετρίτη

Ο Κώστας Γιαννόπουλος ένα 24ωρο επίσης από τον ΑΝΤ1 άφησε σαφείς αιχμές κατά της υφυπουργού, λέγοντας πως «κάνει συνεργασία με παράρτημα διεθνούς φορέα για την παιδική προστασία, που έχει πολύ χρήμα από πίσω. Είναι αποδεδειγμένα αυτό και διαχρονικό, που ακολουθείται από συγκεκριμένο φορέα».

Το βράδυ της Τρίτης (17/5) υπήρξε συνάντηση του Κώστα Γιαννόπουλου με την Δόμνα Μιχαηλίδου και συνεργάτες της, παρουσία του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος, μετά την συνάντηση ανέφερε μεταξύ άλλων, πως «Παραμένουμε εν αναμονή της Παρασκευής, όπου όπως δηλώθηκε στον Πρόεδρο του Οργανισμού μας, θα υπάρξει εξέλιξη αναφορικά με τα θέματα που έχουν τεθεί τόσο σχετικά με την Υπουργική Απόφαση 40494/3.5.2022 όσο και με τον Νόμο 4921 (Άρθρο 67). Με δεδομένη την εμπιστοσύνη μας στους στενούς συνεργάτες του Πρωθυπουργού, θα θέλαμε για μία ακόμα φορά να απευθύνουμε έκκληση στον ίδιο, να έχουμε μία κατ ιδίαν συνάντηση μαζί του για να εκθέσουμε τους προβληματισμούς μας και λυθεί ο γόρδιος αυτός δεσμός, που πλήττει τα παιδιά που στηρίζουμε, τα παιδιά που μεγαλώνουν στα Σπίτια μας και θέτει σε κίνδυνο το έργο μας που συμπληρώνει 27 χρόνια. Ευελπιστούμε ότι και με τη δική του παρέμβαση θα βρεθεί μία βιώσιμη αλλά και μόνιμη λύση και θα συνεχιστεί η αγαστή συνεργασία του Οργανισμού μας με τα Υπουργεία αλλά και τους θεσμικούς φορείς, που σταθερά υπηρετούμε».

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή