Κόντρα στη λογική της φθηνής ενέργειας

Αν το ενεργειακό μείγμα της χώρας μας ήταν διαφορετικό, οι τιμές του ρεύματος θα ήταν έως και 6 φορές πιο χαμηλές σε σχέση με τις σημερινές

by Times Newsroom

Το τελευταίο χρονικό διάστημα ζούμε στην χώρα μας μια πραγματικότητα η οποία αντιβαίνει κάθε έννοια λογικής. Ακούμε φωνές και βιώνουμε συνεχώς αυξανόμενες αντιδράσεις κατά της υλοποίησης έργων ΑΠΕ και ιδιαίτερα κατά των αιολικών.

Την ίδια ώρα η ελληνική κοινωνία, βιώνει συνθήκες έντονης οικονομικής πίεσης δεδομένων των εξωφρενικά υψηλών τιμολογίων κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος. Ταυτόχρονα η Πολιτεία αναγκάζεται και επιβαρύνει τον Κρατικό προϋπολογισμό στην προσπάθειά της να περιορίσει τις δυσμενέστατες αυτές επιπτώσεις στους Έλληνες καταναλωτές, οι οποίες ήδη προκαλούν αύξηση στις τιμές των βασικών προϊόντων και υπηρεσιών που με τη σειρά τους θα οδηγήσουν και σε μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού.

Η έντονη αυτή οικονομική πίεση οφείλεται στην μεγάλη εξάρτηση της Ελληνικής οικονομίας από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (φυσικό αέριο, πετρέλαιο). Έτσι ως χώρα είμαστε ακόμα ευάλωτοι από τις διεθνείς γεωπολιτικές εξελίξεις που επηρεάζουν άμεσα το κόστος με δυσμενές αποτέλεσμα στο πορτοφόλι του Έλληνα πολίτη.

Όλα αυτά θα είχαν περιοριστεί σημαντικά αν η λεγόμενη και επιδιωκόμενη πλέον και από την χώρα μας «Ενεργειακή Μετάβαση» είχε επιταχυνθεί και οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) είχαν αυξηθεί στο εγχώριο ενεργειακό μείγμα. Ωστόσο κόντρα στη λογική υλοποίησης έργων καθαρής και φθηνής ενέργειας, παρουσιάζονται κάποιοι, επώνυμοι και μη, που αντιδρούν και δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στην υλοποίηση τους.

Με πρόσχημα την επιβάρυνση του φυσικού περιβάλλοντος και επιχειρηματολογία που συχνά κινείται στο πεδίο της επιστημονικής φαντασίας και της παραπληροφόρησης (βλ. «οι ανεμογεννήτριες εκπέμπουν ραδιενέργεια» ή «καίνε τα δάση για να βάλουν ανεμογεννήτριες»), οι ενάντιοι στις ΑΠΕ παρασύρονται και δυστυχώς αυξάνονται. Το αποτέλεσμα; Σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση αιολικών και φωτοβολταϊκών έργων και πολλές φορές ακύρωση τους.

Δυστυχώς όμως όλοι αυτοί οι πολέμιοι των ΑΠΕ, πολίτες κι αυτοί της ίδιας χώρας που έχει σήμερα να αντιμετωπίσει το ίδιο κύμα ακρίβειας με τους υψηλότατους λογαριασμούς ρεύματος, δεν γνωρίζουν ή αρνούνται να αποδεχτούν γεγονότα κοινής λογικής, όπως:

  • Αν το ενεργειακό μείγμα της χώρας μας ήταν διαφορετικό και οι ΑΠΕ είχαν μεγαλύτερη διείσδυση, οι τιμές του ρεύματος θα ήταν έως και 6 φορές πιο χαμηλές σε σχέση με τις σημερινές πρωτόγνωρα υψηλές τιμές χονδρεμπορικής.
  • Με βάση τους Ελληνικούς νόμους προβλέπεται μείωση έως και μηδενισμός των λογαριασμών ρεύματος των κατοίκων των τοπικών κοινοτήτων που υλοποιούνται έργα ΑΠΕ.
  • Οι τοπικοί Δήμοι θα λάμβαναν σημαντικά ποσά κάθε χρόνο ως αντισταθμιστικά λόγω της εγκατάστασης των αιολικών και φωτοβολταϊκών. Και το σημαντικότερο; Τα ποσά αυτά προβλέπεται ότι προορίζονται αποκλειστικά και μόνο για αξιοποίηση σε περιβαλλοντικές δράσεις, έργα τοπικής ανάπτυξης και κοινωνικής υποστήριξης εντός των διοικητικών ορίων του κάθε δήμου.
  • Σημαντικός αριθμός ατόμων, προερχόμενα κυρίως από την τοπική κοινωνία, θα εργάζονταν στην ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία έργων ΑΠΕ, ενισχύοντας έτσι την τοπική απασχόληση.
  • Με την αύξηση των έργων ανανεώσιμης ενέργειας θα προστατεύονταν η Ελληνική αγορά και οι Έλληνες καταναλωτές από τα διεθνή γεωπολιτικά παιχνίδια που επηρεάζουν το κόστος των εισαγόμενων ορυκτών καυσίμων.

Είναι πια απαραίτητο, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, όλοι αυτοί που φωνάζουν και αντιδρούν να συνειδητοποιήσουν το κακό που προκαλούν στην Ελληνική Οικονομία και στους Έλληνες καταναλωτές και να υποστηρίξουν τη μόνη λογική λύση που υπάρχει: υλοποίηση έργων ΑΠΕ (αιολικών, φωτοβολταϊκών, κλπ), που είναι όχι μόνο οι πιο καθαρές και φιλικές στο περιβάλλον και στον άνθρωπο πηγές ενέργειας, αλλά προστατεύουν και το πορτοφόλι μας και την Ελληνική οικονομία. Ας πάψουμε πια να ζούμε κόντρα σε κάθε λογική!

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή