Κόντρα Τσίπρα – Μηταράκη για τους Ουκρανούς πρόσφυγες: «Ορθά τους χαρακτήρισα πραγματικούς»

Τσίπρας: Είναι ντροπή να ακούγονται σήμερα δηλώσεις ότι αυτοί που έρχονται από την Ουκρανία είναι αληθινοί πρόσφυγες

by Times Newsroom

Ένταση σημειώθηκε την Τρίτη (1/3) στη Βουλή. Αλέξης Τσίπρας και Νότης Μηταράκης «διασταύρωσαν» τα ξίφη τους με θέμα τους Ουκρανούς πρόσφυγες κατά τη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος από τον πρωθυπουργό, σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις που έχει στην Ελλάδα.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, απαντώντας επί προσωπικού στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος του απέδωσε αλλά καρτ διαχωρισμό των προσφύγων, σημείωσε ότι «στο Συμβούλιο των υπουργών, στις Βρυξέλλες είπα ότι η Ευρώπη και η Ελλάδα θα πρέπει να δείξει έμπρακτη αλληλεγγύη στους πρόσφυγες από την Ουκρανία, τους οποίους ορθά χαρακτήρισα πραγματικούς πρόσφυγες».

«Η Ουκρανία συνορεύει με την ΕΕ, η χώρα έχει δεχθεί παράνομη εισβολή και οι άνθρωποι αυτοί έρχονται ευθεία από τη χώρα που κινδυνεύουν στο έδαφος της ΕΕ» εξήγησε ο Νότης Μηταράκης και δήλωσε πως «η Ελλάδα θα ενεργοποιήσει το Προεδρικό Διάταγμα 80/2006 για να παράσχει βοήθεια».

«Τη δήλωση περί πραγματικών προσφύγων σε αντιδιαστολή με άλλες ομάδων προσφύγων, δεν την έκανα εκείνη την στιγμή. Υπάρχει όμως, αντιδιαστολή απέναντι σε δύο ομάδες μεταναστών. Πρώτον, οι οικονομικοί μετανάστες, οι οποίο έρχονται παράνομα στον χώρο Σένγκεν – κατά παράβαση του άρθρου 4 του Κώδικα Σένγκεν και δεν δικαιούνται διεθνή προστασίας – και υπάρχουν επίσης, αιτούντες άσυλο που προέρχονται από μακρινές χώρες και ηπείρους, διερχόμενοι μίας ή περισσοτέρων ασφαλών χωρών -κατά παράβαση του άρθρου 31 της Συνθήκης της Γενεύης-, και βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας τέτοιες αιτήσεις είναι απαράδεκτες» σημείωσε ο Νότης Μηταράκης.

«Στην περίπτωση της Ουκρανίας, αυτή συνορεύει με την ΕΕ και οι πρόσφυγες αυτοί έρχονται άμεσα. Αυτό λέει το Διεθνές Δίκαιο και όχι οι ιδεοληψίες της Αριστεράς» επεσήμανε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τσίπρας: Είναι ντροπή να ακούγονται σήμερα δηλώσεις ότι αυτοί που έρχονται από την Ουκρανία είναι αληθινοί πρόσφυγες

Πριν πάρει τον λόγο ο Νότης Μηταράκης ο πρόεδρος τους ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή είπε χαρακτηριστικά: «Είναι ντροπή να ακούγονται σήμερα δηλώσεις ότι αυτοί που έρχονται από την Ουκρανία είναι αληθινοί πρόσφυγες, ενώ οι άλλοι που έχουν μελαμψό χρώμα δεν είναι αληθινοί πρόσφυγες. Ρατσιστικές δηλώσεις και δεν περιποιούν τιμή, όταν ακούγονται από επίσημα χείλη κυβερνητικών αξιωματούχων».

Η αποστροφή αυτή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκάλεσε αντιδράσεις από τα κυβερνητικά έδρανα, με τον κ. Τσίπρα να απαντά: «Ο υπουργός σας το είπε, ο κ. Μηταράκης, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, μην με προκαλείτε ποιος το είπε…».

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή