Κορωνοϊός: Οι φοιτητές εγκαταλείπουν τα πανεπιστήμια – Φόβοι ότι έρχονται χειρότερα

Το πρόβλημα εντείνεται μετά την εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον

by Times Newsroom

Τα προβλήματα από την πανδημία δεν έχουν τέλος, αφού πλέον ο κορωνοϊός ωθεί τους φοιτητές να διακόπτουν τις σπουδές και να εγκαταλείπουν τα πανεπιστήμια, ενώ οι ειδικοί σημειώνουν πως ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα, από ό,τι έρχεται στο άμεσο μέλλον.

Σύμφωνα με τον theguardian.com, τα ποσοστά των φοιτητών -από Βρετανία και ΗΠΑ- που επέστρεψαν στα πανεπιστημιακά ιδρύματα το 2020, έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2012, περίοδο που μεσουρανούσε η οικονομική κρίση που ξέσπασε το 2008.

Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι από τους 2,6 εκατ. φοιτητές που ξεκίνησαν τις σπουδές το 2019, το 26,1%, ή περίπου 679.000, δεν επέστρεψαν το επόμενο έτος, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Ερευνών Εκκαθάρισης Σπουδαστών του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτό σημαίνει αύξηση κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Μάλιστα, το αντίστοιχο ποσοστό για όσους νέους σπουδάζουν σε δημόσια ιδρύματα είναι αυξημένο κατά 3,5%.

Μέχρι στιγμής, τα πανεπιστήμια δεν έχουν ανακοινώσει επίσημα στοιχεία για το 2022, όμως το δημοσίευμα της βρετανικής ιστοσελίδας διευκρινίζει ότι η αβεβαιότητα που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός και η εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον, ενισχύουν καθοριστικά τις ανησυχίες πως περισσότεροι φοιτητές θα αφήσουν το πανεπιστήμιο.

Ψυχική υγεία και οικονομικά προβλήματα

Ο Guardian αναφέρει πως τα οικονομικά προβλήματα που έφερε η πανδημία, σε συνδυασμό με τους νεκρούς της και την αποξένωση που έχει δημιουργήσει, ωθούν τους φοιτητές να αφήσουν τις σπουδές τους, είτε γιατί δεν μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά, είτε ψυχικά.

Μάλιστα, τα παραπάνω προβλήματα είναι πιο έντονα για τα χαμηλότερα στρώματα, ειδικά για άτομα που δεν έχουν την δυνατότητα να πάρουν τον δρόμο της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Παράλληλα, η συνεχής τηλεκπαίδευση έχει εντείνει τα ζητήματα ψυχικής υγείας, ειδικά σε άτομα που μόλις τελείωσαν το σχολείο και ξεκίνησαν να σπουδάζουν, αφού δεν έχουν καταφέρει να συνάψουν ακόμα τις κατάλληλες κοινωνικές σχέσεις.

«Έρχονται τα χειρότερα»

Το δημοσίευματα τονίζει πως σύμφωνα με τους ειδικούς, ενδέχεται να έρχονται τα χειρότερα, με τις συνέπειες να είναι τρομακτικές.

Οι άνθρωποι που εγκαταλείπουν το πανεπιστήμιο είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν την ανεργία και να κερδίζουν λιγότερα από εκείνους που ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους. Παράλληλα, θα ανακύψουν τεράστια κενά στην οικονομία, από την στιγμή που θα «εκλείψουν» εργαζόμενοι με ειδική εκπαίδευση και τεχνική κατάρτιση.

«Οι άνθρωποι ανησυχούν ότι η σκιά αυτή θα είναι αρκετά μεγαλύτερη από την ίδια την πανδημία», δήλωσε ο Ντέιβιντ Χόκινς, επικεφαλής εκπαίδευσης και πολιτικής για την Εθνική Ένωση Συμβουλευτικής Εισαγωγής στα Πανεπιστήμια.

«Αυτή η πανδημία έχει μεγάλο αντίκτυπο», συμπλήρωσε στη συνέχεια.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com