Κορονοϊός: Τέλος οι περιορισμοί στη Δανία από σήμερα – Η πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς μέτρα

Σε ποια δεδομένα στηρίζεται η στρατηγική της

by Times Newsroom

Η Δανία γίνεται σήμερα Τρίτη (1/2) η πρώτη χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αίρει όλους τους περιορισμούς για τον κορονοϊό, στηριζόμενη στην μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού της και στη μικρότερη σοβαρότητα της μετάλλαξης Όμικρον.

Έπειτα από μια πρώτη απόπειρα δύο μηνών μεταξύ του Σεπτεμβρίου και του Νοεμβρίου, οι μάσκες, τα υγειονομικά πιστοποιητικά και οι περιορισμοί στην λειτουργία των μπαρ και των εστιατορίων θα γίνουν πλέον παρελθόν στη χώρα αυτή.

«Είμαι πολύ χαρούμενη που τελειώνει αυτό αύριο. Είναι καλό για τη ζωή στην πόλη, τη νυχτερινή ζωή, να μπορείς να βρίσκεσαι έξω περισσότερο χρόνο», δήλωσε χθες, Δευτέρα, η Τέα Σκοβγκαάρντ, μια 17χρονη μαθήτρια, μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Ανοίγουν ξανά τα νυχτερινά κέντρα

Τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης ξανανοίγουν σήμερα, ενώ παύουν και οι περιορισμοί στον αριθμό των πελατών. Ελάχιστα περιοριστικά μέτρα παραμένουν σε ισχύ για την είσοδο στη χώρα, μόνον για τους μη εμβολιασμένους επισκέπτες που φτάνουν στη Δανία από μια χώρα εκτός της ζώνης Σένγκεν.

Η σχεδόν ολοκληρωτική αυτή χαλάρωση των μέτρων για την αναχαίτιση της πανδημίας γίνεται την ώρα που τα νέα κρούσματα του κορονοϊού στη Δανία πλησιάζουν καθημερινά τα 40.000 με 50.000, ήτοι ανέρχονται σε ένα επίπεδο ρεκόρ που φτάνει σχεδόν το 1% των 5,8 εκατομμυρίων κατοίκων της σκανδιναβικής χώρας.

«Ο εμβολιασμός με τρεις δόσεις σε μεγάλο ποσοστό το μυστικό μας»

«Έχουμε έναν εξαιρετικά υψηλό αριθμό ενηλίκων που έχουν εμβολιαστεί με τις τρεις δόσεις, αυτό είναι το μυστικό μας», εξηγεί η επιδημιολόγος Λόν Σίμονσεν, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Ροσκίλντε κοντά στην Κοπεγχάγη.

Ποσοστό μεγαλύτερο από το 60% των Δανών έχει λάβει αναμνηστική δόση εμβολίου κατά της COVID-19 -έναντι λίγο λιγότερου από 45% στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση. Περιλαμβάνοντας τα πρόσφατα κρούσματα της COVID-19, οι υγειονομικές αρχές υπολογίζουν ότι το 80% του πληθυσμού είναι προστατευμένο από τις σοβαρές μορφές της νόσου.

«Με την μετάλλαξη Όμικρον, που δεν είναι μια σοβαρή ασθένεια για τους εμβολιασμένους, πιστεύουμε ότι είναι λογικό να άρουμε τους περιορισμούς», συνεχίζει η Σίμονσεν.

Η κυκλοφορία της παραλλαγής αυτής του νέου κορονοϊού αναμένεται επίσης να οδηγήσει σε μια πιο διαρκή ανοσία, επιτρέποντας να δεχθούμε καλύτερα μελλοντικά κύματα, εκτιμά η πανεπιστημιακός.

Έπειτα από δύο χρόνια πανδημίας, η στρατηγική αυτή υποστηρίζεται από την πλειονότητα των πολιτών της χώρας. Το 64% των Δανών εμπιστεύεται την υγειονομική πολιτική της κυβέρνησης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από την εφημερίδα Politiken.

«Χωρίς υγειονομικό πάσο, υπάρχει αλλαγή ευθύνης»

Έχει έρθει ώρα για καθέναν να αναλάβει τις ευθύνες του, σημειώνει επίσης η Σίμονσεν.

«Χωρίς υγειονομικό πάσο, υπάρχει αλλαγή ευθύνης: οι Δανοί χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τα σελφ τεστ την ώρα που ο αριθμός των διαθέσιμων (τεστ) αντιγόνου μειώνεται. Με αυτό τον τρόπο όσοι έχουν συμπτώματα θα γνωρίζουν αν έχουν προσβληθεί και είναι σε θέση να μείνουν στο σπίτι αν χρειαστεί», επισημαίνει.

Ακόμη εξακολουθεί να «συνιστάται» η απομόνωση για τέσσερις ημέρες στην περίπτωση θετικού τεστ, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Υγείας, αλλά οι περιπτώσεις επαφής δεν υποχρεώνονται πλέον να μείνουν σε καραντίνα.

Η χρήση μάσκας και το υγειονομικό πιστοποιητικό εξακολουθούν επίσης να συνιστώνται για τις επισκέψεις στα νοσοκομεία. Οι αρχές είναι αισιόδοξες και δεν εξετάζουν νέα κλεισίματα, αλλά συνιστούν προσοχή.

«Δεν μπορούμε να δώσουμε εγγυήσεις όταν πρόκειται για θέμα βιολογίας», παραδέχθηκε η πρωθυπουργός της χώρας Μέτε Φρτέντρικσεν, η οποία ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα την επιστροφή αυτή «στην ζωή όπως πριν» από την πανδημία.

«Είναι όντως ευχάριστο να σταματήσει αυτό, αλλά θα συνεχίσουμε τώρα να ζούμε χωρίς περιορισμούς; Αμφιβάλλω», ομολόγησε η Σίλε Χιορτ, μια πωλήτρια σε φαστ-φουντ που είπε ότι ανυπομονεί να ακούσει τους πελάτες της να μιλούν χωρίς μάσκα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Δανία βάζει το στοίχημα για μια επιστροφή στην ζωή προ της πανδημίας. Στις 10 Σεπτεμβρίου, η χώρα είχε άρει τους περιορισμούς, προτού εισαγάγει εκ νέου το υγειονομικό πάσο στις αρχές του Νοεμβρίου.

Τα μουσεία, οι κινηματογράφοι και οι αίθουσες θεαμάτων, οι οποίες έκλεισαν μόλις πριν από τα Χριστούγεννα, μπόρεσαν να ξανανοίξουν στις αρχές του Ιανουαρίου.

Χάρη σε ένα επίπεδο νοσηλειών στις μονάδες εντατικής θεραπείας πιο χαμηλό από αυτό σε προηγούμενα κύματα, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία ή η Βρετανία, ανακοίνωσαν σημαντική ελάφρυνση ή την άρση του βασικού μέρους των περιοριστικών τους μέτρων, παρά τα υψηλά επίπεδα κρουσμάτων.

«Έπειτα από δύο χρόνια πανδημίας, οι πληθυσμοί στις περισσότερες χώρες έχουν φτάσει σε υψηλά επίπεδα ανοσίας, είτε χάρη στο εμβόλιο είτε με φυσικό τρόπο. Έτσι τελειώνει, αν κρίνουμε από αυτά που έχουμε δει σε πανδημίες στο παρελθόν», κατέληξε η Σίμονσεν.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή