Κούβα: Ο ΟΗΕ ζητεί την απελευθέρωση των κρατουμένων και απευθύνει έκκληση για διάλογο

by Times Newsroom 1

Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ζήτησε σήμερα την απελευθέρωση των συλληφθέντων κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων στην Κούβα, απευθύνοντας έκκληση για διάλογο, αλλά και για την άρση των κυρώσεων κατά της χώρας.

Η Κούβα, όπου ο πληθυσμός βρίσκεται αντιμέτωπος με σοβαρές ελλείψεις αγαθών λόγω της οικονομικής κρίσης που πλήττει την χώρα, της χειρότερης σε διάστημα 30 ετών, συγκλονίσθηκε στις 11 Ιουλίου από ιστορικών διαστάσεων διαδηλώσεις, πρωτοφανούς έκτασης από την επανάσταση του 1959.

«Απευθύνω έκκληση προς την κυβέρνηση να ανταποκριθεί στα αιτήματα των διαδηλωτών μέσω του διαλόγου και να σεβασθεί και να προστατεύσει πλήρως τα δικαιώματα όλων στην ειρηνική διαδήλωση και στην ελευθερία της γνώμης και της έκφρασης», δηλώνει η Μισέλ Μπατσελέτ σε ανακοίνωσή της.

«Θλίβομαι βαθιά για τον θάνατο ενός διαδηλωτή στο πλαίσιο των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας στην Αβάνα, είναι σημαντικό να διεξαχθεί μία ανεξάρτητη έρευνα, διαφανής και αποτελεσματική και οι υπεύθυνοι να τιμωρηθούν», προσθέτει.

Η πρώην πρόεδρος της Χιλής επαναλαμβάνει την «έκκληση για την άρση των μονομερών κυρώσεων, με δεδομένη την αρνητική τους επίπτωση στα ανθρώπινα δικαιώματα, περιλαμβανομένου του δικαιώματος στην υγεία».

Η Αβάνα τελεί υπό τις κυρώσεις των ΗΠΑ από το 1962. Απέδωσε τις διαδηλώσεις στην δυσαρέσκεια της Ουάσινγκτον, «που συνεχίζει μία πολιτική οικονομικού στραγγαλισμού για την πρόκληση κοινωνικής αναταραχής». Η κουβανική κυβέρνηση ανακοίνωσε μία πρώτη σειρά μέτρων για την ανακούφιση του πληθυσμού με την διευκόλυνση της εισόδου στο νησί τροφίμων και φαρμάκων.

Κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων της Κυριακής, που συνεχίσθηκαν την Δευτέρα, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και περισσότεροι από 100 συνελήφθησαν προκαλώντας την ανησυχία της διεθνούς κοινότητας.

«Είμαι πολύ ανήσυχη από την χρήση υπερβάλλουσας βίας κατά των διαδηλωτών στην Κούβα και από την σύλληψη μεγάλου αριθμού ατόμων, ανάμεσά τους και πολλοί δημοσιογράφοι», τονίζει η Μισέλ Μπατσελέτ.

«Είναι εξαιρετικά ανησυχητικό ότι ανάμεσά τους περιλαμβάνονται άτομα που κρατούνται μυστικά και άτομα για τα οποία δεν είναι γνωστό πού βρίσκονται. Ολα τα άτομα που κρατούνται για την άσκηση των δικαιωμάτων τους πρέπει να απελευθερωθούν επειγόντως».

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή