Κρεμλίνο: «Φωτογραφική» διάταξη που απαγορεύει στους υποστηρικτές του Ναβάλνι να πολιτευθούν

by Times Newsroom 1

Ενα βήμα κοντύτερα στον αποκλεισμό από τις εκλογές όλων των υποστηρικτών του φυλακισμένου αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι, έκανε σήμερα η Μόσχα, προωθώντας νομοσχέδιο που θα αποκτήσει τη δυνατότητα να τους κατηγορήσει για συμμετοχή σε «εξτρεμιστική» οργάνωση.

Στην πρώτη ανάγνωση σήμερα οι Ρώσοι βουλευτές υιοθέτησαν την πρόταση νόμου που απαγορεύει να θέσουν υποψηφιότητα σε βουλευτικές εκλογές πρόσωπα τα οποία εμπλέκονται σε οργανώσεις που έχουν χαρακτηριστεί εξτρεμιστικές.
Χθες, Δευτέρα ξεκίνησε στη Μόσχα η διαδικασία για να κηρυχθούν εξτρεμιστικές οργανώσεις το Ταμείο Κατά της Διαφθοράς (FBK) του Ναβάλνι και τα περιφερειακά παραρτήματά του.

Ο ίδιος ο Ναβάλνι δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής σε εκλογές από το 2017. Κρατείται αφού καταδικάστηκε τον Φεβρουάριο σε φυλάκιση 2,5 ετών για μια υπόθεση απάτης που χρονολογείται από το 2014.

Το κείμενο που ψηφίστηκε σήμερα απαγορεύει σε κάθε άτομο που έχει εμπλακεί σε «εξτρεμιστική» οργάνωση να έχει την ιδιότητα του βουλευτή. Αναδρομικά, στοχεύει κάθε πρόσωπο που είχε θέση ευθύνης σε τέτοια οργάνωση μέχρι και πέντε χρόνια πριν από τον χαρακτηρισμό της ως «εξτρεμιστική». Για τα απλά μέλη ή η τους συμπαθούντες αυτό το χρονικό διάστημα μειώνεται σε τρία χρόνια.

Παραβίαση συντάγματος καταγγέλλουν ΚΚΡ και Δίκαιη Ρωσία 

Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν 293 βουλευτές, ωστόσο 45 τάχθηκαν κατά και ακούστηκαν επικριτικά σχόλια για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο από ορισμένα μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος και της Δίκαιης Ρωσίας. «Παραβιάζονται τόσα συνταγματικά άρθρα που δεν ξέρω πώς μπορούμε να το συζητάμε και πώς γίνεται να ψηφίζουμε υπέρ», είπε χαρακτηριστικά ο Βαλέρι Γκαρτούνγκ, του κόμματος Δίκαιη Ρωσία.

Για να τεθεί σε ισχύ το νομοσχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί σε δεύτερη και τρίτη ανάγνωση από τη Δούμα και κατόπιν από το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, την Ανω Βουλή. Η δεύτερη ανάγνωση έχει καθοριστεί για τις 25 Μαΐου.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή