Κρεμλίνο: Πρόωρα τα περί συνάντησης κορυφής

Συγκεκριμένα, ο Πεσκόφ είπε ότι ο Πούτιν και ο Μπάιντεν θα μπορούσαν να συναντηθούν εάν το κρίνουν απαραίτητο, αλλά τόνισε ότι «είναι πρόωρο να μιλήσουμε για συγκεκριμένα σχέδια για μια σύνοδο κορυφής».

by Times Newsroom

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Τζο Μπάιντεν συμφώνησαν το βράδυ της Κυριακής να συναντηθούν προσεχώς, σε μια προσπάθεια που φέρει την υπογραφή του Εμαουέλ Μακρόν με στόχο να αμβλυνθούν οι εντάσεις για την Ουκρανία. Την είδηση επιβεβαίωσαν αρχικά ο Λευκός Οίκος και η γαλλική προεδρία, τονίζοντας ότι η συνάντηση θα γίνει υπό την προϋπόθεση ότι στο μεταξύ η Ρωσία δεν θα επιτεθεί στην Ουκρανία.

Από την πλευρά της η Ρωσία δήλωσε, μέσω του εκπρόσωπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ότι οι δύο ηγέτες είχαν δύο τηλεφωνικές συνομιλίες χθες, στη διάρκεια των οποίων συμφώνησαν να οργανώσουν μια συνάντηση της τριμερούς ομάδας επαφής για την Ουκρανία. Όμως δήλωσε ότι είναι «πρόωρο» να μιλήσουμε για συγκεκριμένα σχέδια για μια σύνοδο κορυφής μεταξύ του Ρώσου προέδρου και του Τζο Μπάιντεν, αναφέρει το Reuters. Συγκεκριμένα, ο Πεσκόφ είπε ότι ο Πούτιν και ο Μπάιντεν θα μπορούσαν να συναντηθούν εάν το κρίνουν απαραίτητο, αλλά τόνισε ότι «είναι πρόωρο να μιλήσουμε για συγκεκριμένα σχέδια για μια σύνοδο κορυφής».

«Χθες (…) έπειτα από πρωτοβουλία του προέδρου Μακρόν πραγματοποιήθηκε δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των ηγετών της Γαλλίας και της Ρωσίας», εξήγησε ο Πεσκόφ, ενώ πρόσθεσε ότι οι δύο πλευρές συνέχισαν τις συνομιλίες τους «για την κατάσταση σχετικά με την Ουκρανία».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, «οι δύο πρόεδροι υπογράμμισαν την ανάγκη να συνεχιστεί ο διάλογος μεταξύ υπουργείων Εξωτερικών και πολιτικών συμβούλων».

«Οι επαφές μεταξύ της Ρωσίας και της Γαλλίας σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών είναι επίσης πιθανές στο άμεσο μέλλον», πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

Ο ίδιος περιέγραψε επίσης την κατάσταση στην περιοχή του Ντονμπάς της Ουκρανίας ως «εξαιρετικά τεταμένη», προσθέτοντας ότι ο Πούτιν επρόκειτο να απευθυνθεί άμεσα στο Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας. «Η κατάσταση είναι πραγματικά εξαιρετικά τεταμένη και μέχρι στιγμής δεν βλέπουμε σημάδια μείωσης του επιπέδου έντασης. Οι προκλήσεις και οι βομβαρδισμοί γίνονται όλο και πιο έντονοι, βέβαια, αυτό προκαλεί πολύ βαθιά ανησυχία», είπε σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Tass.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας, η σύνοδος κορυφής θα προετοιμαστεί κατά τη διάρκεια συνάντησης μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, και του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη.

Η πιθανότητα συνάντησης μεταξύ των προέδρων της Ρωσίας και των ΗΠΑ έρχεται μετά από μέρες αυξανόμενων ανησυχιών ότι η Μόσχα θα εξαπολύσει πλήρη εισβολή στην Ουκρανία. Αυτές οι ανησυχίες εντάθηκαν το Σαββατοκύριακο όταν η Λευκορωσία ανακοίνωσε ότι οι 30.000 Ρώσοι στρατιώτες που συμμετέχουν σε κοινές ασκήσεις στο έδαφός της θα παραμείνουν στη χώρα επ’ αόριστον.

Σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται το υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας, τα ρωσικά στρατεύματα που βρίσκονται στη Λευκορωσία θα επιστρέψουν στις βάσεις τους όταν υπάρχει «αντικειμενική ανάγκη» να το πράξουν, κάτι που σε μεγάλο βαθμό από την απόσυρση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορα Λευκορωσίας και Ρωσίας.

Τι αναφερει η Ουκρανία

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα χαιρέτισε σήμερα από τις Βρυξέλες την πρόταση για τη διοργάνωση συνάντησης κορυφής μεταξύ των προέδρων των ΗΠΑ και της Ρωσίας για την ουκρανική κρίση, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι σε αυτή θα συμφωνηθεί η απομάκρυνση των ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα της χώρας του.

«Πιστεύουμε ότι κάθε προσπάθεια που έχει στόχο μια διπλωματική λύση αξίζει τον κόπο (…) Ελπίζουμε ότι οι δύο πρόεδροι θα εξέλθουν από την αίθουσα με μια συμφωνία για την απομάκρυνση των ρωσικών δυνάμεων από την Ουκρανία», επισήμανε ο Κουλέμπα πριν από την άφιξή του στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.

Από την πλευρά του ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξιι Ρέζνικοφ δήλωσε πως το Κίεβο ελπίζει ότι θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί μια σύνοδος μεταξύ των ηγετών της Ρωσίας και των ΗΠΑ και ότι σε αυτή θα μπορέσει να συμμετάσχει και η Ουκρανία.

«Ελπίζω ότι αυτή η πρωτοβουλία, χάρη στον (Γάλλο) πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και με τη στήριξη του (Αμερικανού) προέδρου Τζο Μπάιντεν (…) θα εφαρμοστεί», επισήμανε ο Ρεζνίκοφ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

naftemporiki.gr

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή