Κρίση Γερμανίας και Τουρκίας για τον Οσμάν Καβαλά- Κλήθηκαν οι πρέσβεις στα υπουργεία Εξωτερικών

Η απόφαση για την υπόθεση του 2013 για το πάρκο Γκεζί δημιούργησε ένταση στις σχέσεις Άγκυρας-Βερολίνου, γράφει τούρκικο δημοσίευμα.

by Times Newsroom

 

Μετά τη απόφαση για ισόβια κάθειρξη του Οσμάν Καβαλά στη δίκη  της υπόθεσης του Πάρκου Γκεζί, ο Πρέσβης της Τουρκίας στο Βερολίνο, κλήθηκε στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Με τον ίδιο τρόπο απάντησε και η Άγκυρα. Ειπώθηκε ότι ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Φαρούκ Καϊμακτσί  επέπληξε τον Γερμανό διπλωμάτη.

Έτσι, η ετυμηγορία για την υπόθεση του πάρκου Γκεζί, που εκδόθηκε μέσα στην εβδομάδα, συνεχίζει να συζητείται στη διεθνή κοινή γνώμη…

Συγκεκριμένα, ο πρέσβης της Τουρκίας στο Βερολίνο, Αχμέτ Μπασάρ Σεν, κλήθηκε χθες στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών μετά την καταδίκη του Οσμάν Καβαλά σε βαριά ισόβια κάθειρξη και άλλους κατηγορούμενους στη δίκη του πάρκου Γκεζί.

Ενώ η Τουρκία αντέδρασε σκληρά σε αυτή την κίνηση της διοίκησης του Βερολίνου, ο πρεσβευτής της Γερμανίας στην Άγκυρα Γιούργκεν Σουλτς κλήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών για την εξέλιξη αυτή.

Πηγές που μίλησαν στο βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων Reuters ανέφεραν ότι ο Σουλτς και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Φαρούκ Καϊμακτσί συναντήθηκαν.

Οι πηγές είπαν στο Reuters, «Είπαμε στον Πρέσβη Σουλτς ότι η κλήση του πρεσβευτή μας στο Βερολίνο στο υπουργείο Εξωτερικών για μια υπόθεση στη χώρα μας είναι παραβίαση διπλωματικών κανόνων και ότι αυτή η υπόθεση είναι πολιτικοποιημένη».

Πηγές από την Άγκυρα ανέφεραν ότι «ο Καϊμακτσί δήλωσε, επίσης, ότι η απόφαση που έλαβε η ανεξάρτητη τουρκική δικαιοσύνη είναι αδιαμφισβήτητη και υπογράμμισε ότι η κίνηση της Γερμανίας είναι παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις».

Η Γερμανία εμπλέκεται και στη κρίση των 10 πρεσβευτών

Το Συμβούλιο της Ευρώπης ανακοίνωσε ότι οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν εφαρμόστηκαν φέτος στην υπόθεση του Οσμάν Καβαλά και ανακοίνωσε ότι ο Καβαλά πρέπει να αποφυλακιστεί.

Τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, υπήρξε ένταση μεταξύ της Άγκυρας και 10 χωρών. Οι πρεσβείες 10 χωρών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Γερμανίας, του Καναδά και της Γαλλίας, παρέδωσαν δημόσια μήνυμα στην Τουρκία, αλλά αργότερα αυτή η ένταση έλαβε τέλος, σημειώνει το τούρκικο δημοσίευμα.

sozcu.com.tr

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com