Κριστίν Λαγκάρντ: Όλα ανοιχτά για τα επιτόκια

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη δεν έχει κορυφωθεί

by Times Newsroom

Ανοιχτές όλες τις επιλογές όσον αφορά το μέγεθος και τον αριθμό των μελλοντικών αυξήσεων των επιτοκίων της EKT διατηρεί η Κριστίν Λαγκάρντ, τονίζοντας ότι η νομισματική πολιτική θα εξαρτηθεί από διάφορες μεταβλητές.

«Το πόσο περισσότερο πρέπει να προχωρήσουμε με τα επιτόκια και πόσο γρήγορα πρέπει να φτάσουμε εκεί, θα εξαρτηθεί από τις αναθεωρημένες προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας, το πώς θα αντιδράσουν οι μισθοί, από τις πληθωριστικές προσδοκίες, την επιμονή των σοκ αλλά και την εκτίμηση μας για το πως επιδρά η πολιτική μας » δήλωσε η Λαγκάρντ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι επενδυτές μέχρι στιγμή προσπαθούν να εκτιμήσουν αν η ΕΚΤ προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης ή κατά 75 μονάδες στην επόμενη συνεδρίαση αλλά και ποια θα είναι η κορυφή της αύξησης των επιτοκίων.

«Τον Δεκέμβριο,» εξήγησε η επικεφαλής της ΕΚΤ «θα καθορίσουμε επίσης τις βασικές αρχές για τη μείωση των ομολόγων στο χαρτοφυλάκιο του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων. Είναι σκόπιμο ο ισολογισμός να εξομαλυνθεί με την πάροδο του χρόνου με μετρημένο και προβλέψιμο τρόπο.

Τα επιτόκια είναι και θα παραμείνουν το κύριο εργαλείο για την καταπολέμηση του πληθωρισμού. Τα υψηλότερα επιτόκια μειώνουν τις πιέσεις στη ζήτηση, καθιστώντας ακριβότερο τον δανεισμό και επηρεάζοντας τον τρόπο με τον οποίο οι πολίτες και οι επιχειρήσεις ξοδεύουν, αποταμιεύουν, δανείζονται και επενδύουν. Αυτό με τη σειρά του θα ασκήσει πτωτικές πιέσεις στις τιμές, αν και οι προσαρμογές θα χρειαστούν κάποιο χρόνο για να γίνουν αισθητές στην οικονομία.»

Η πορεία του πληθωρισμού στην ευρωζώνη

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη δεν έχει κορυφωθεί και ο κίνδυνος είναι να αποδειχθεί ακόμη υψηλότερος από ό,τι αναμένεται σήμερα, επισημαίνει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ.

«Δεν βλέπουμε τα στοιχεία ή την κατεύθυνση που θα με έκαναν να πιστέψω ότι έχουμε φθάσει στην κορύφωση του πληθωρισμού και ότι θα μειωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα» επισημαίνει η Λαγκάρντ.

«Κάθε φορά που ρωτώ τους κορυφαίους οικονομολόγους μου στην ΕΚΤ … για τον κίνδυνο, η απάντηση που λαμβάνω αυτή τη στιγμή είναι (ότι) ο κίνδυνος είναι ανοδικός, χωρίς να προσδιορίζουν την ανοδική τάση», κατέληξε.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή